Geçtiğimiz haftalarda forumdasın maarifetli bayanları mutfağa girerek beni isyerimde kıskandırdılar
Bende geri kalmayayayım dedim. veee bu hafta sonu siz forumdaslılar için kolları sıvayıp mutfağa girdim.Haaa girmeden önce saçlarımı toplayıp ellerimi bir güzel sabunlamayı unutmadım.Bakın neler yaptım.
İlk olarak Beypazarının meşhur tarhana çorbasıyla midelerinizi yemeğe hazırladım.
HAZIRLANIŞI
Bir tencereye bir çorba kaşığı tereyağı veya o miktarda margarin ya da bir kahve fincanı sıvıyağ konulur.
Isıtılan yağa bir kaşık salça veya rendelenmiş domates (istenirse sarmısak) ilave edilir. Birlikte kavrulur.
Üzerine dört su bardağı soğuksu ilave edilir. İki (arzuya göre üç) çorba kaşığı tarhana katılarak karıştırılır.
Karıştırma işlemi kaynayıncaya kadar sürdürülür. Çiğ tad vermemesi için bir süre daha kaynatılır(asgari 5 dakika). İsteğe bağlı olarak kaynama esnasında et suyu ilave edilebilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Arkasından şöyle güzel bir Beypazarı Güveci
Beypazarı Güveci
Yöresel mutfağın en özel yemeklerinden olan Beypazarı Güveci; özenle hazırlandıktan sonra toprak kaplar içinde Taş fırınlarda pişirilerek yine toprak kaplarda servis edilir.
MALZEME:
Kuzu eti 4 kg.
Pirinç 120 kg.
Kuyruk yağı 1/2 kg.
Domates 3 orta boy
Sivribiber 2 adet
Tuz Yeteri kadar
YAPILIŞI:
Kuzu etinin kaburga ve ön butları el büyüklüğünde parçalara ayrılır.Güvecin içine domates ve sivri biberler doğranır, etler konur, üzerine 1,5 litre su ilave edilir,ağzı kapatılarak fırına sürülür, pişirilir.Ceviz büyüklüğünde doğranan ve kızartılan kuyruk yağı da pişmiş etin üzerine dökülür.Güveçten pişmiş ve kızarmış etler ile sebzeler başka bir kaba alınır.Güveçten kalan suya pirinç ve tuz ilave edilir ve fırına sürülür. 10 - 15 dakika sonra pilav pişer.Etler pilavın üzerine döşenir.Pilavın demini alması ve soğumaması için güvecin üstü kağıtla iyice örtülür ve sarılır.Güveç 3 saate kadar sıcaklığını korur.
Yanında arzuya göre cola,ayran,komposto içilebilir. Ben vişne hoşafını tercih ediyorum ve yazdan kendi ellerimle toplayıp,sablarnı temizleyip,yıkayıp ve poşetlediğim vişnelerden dipfirizden bir poşet çıkartıyorum .(Yaklaşık 1 kg) ve tencereye 2,5 litre su ile birlikte kaynamaya bırakıyorum.Daha sonra 2.5 su bardağ şeker ve biraz limon suyu ilave ederek bir süre daha kaynattıktan sonra soğumaya bırakabilirsiniz.
Sıra geldi Beypazarı Yaprak Sarmamıza
200 adet orta boy asma yaprağı
2 su bardağı pirinç
2 orta boy kuru soğan
2 sap taze soğan
150 gr. kıyma
yarımşar demet taze nane, dereotu, maydanoz
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
Taze yapraklar sertliğine göre haşlanır, süzgece çıkarışır (salamura yaprak da kullanılabilir) taze soğan, nane, maydanoz, dereotu, kuru soğan ince kıyılır, yıkanmış pirinç, kıyma, tuz karabiber, salçayla iyice karıştırılır. Harca bir su bardağı su katılır, yaprağın damarlı kısmı masaya gelecek şekilde serilir, enlemesine az miktarda iç konur, önce üstte, sonra sağdan soldan kapatılıp, rulo yapılarak sarılır. Sarmalar tencereye düzgünce dizilir. Üzerine ayçiçek yağı ve 1,5 su bardağı su gezdirilir, porselen bir tabak kapatıldıktan sonra, temcerenin kapağı kalapıtlır. Orta ateşte 10 dakika piştikten sonra, kısık ateşte 20 dakika daha pişirilir, sıcak ya da ılık olarak servise sunulur.
Not: Beypazarı sarmasında özellikle az miktarda kıyma ve kuyruk yağı kullanılır ve az miktarda içle sarılır.
Salata olarak ben havuç salatası yapacağım size.Yapımı oldukça basit ama çok lezzetli.
Malzemeler:
3 adet Beypazarı havucu havuç
4 adet kornişon turşu
yarım yemek kaşığı zeytinyağı
yarım limon suyu
1 fiske tuz
Hazırlanışı:
Havuçları soyup rendeliyoruz.Kornişon turşuları dikdörtgen şeklinde doğrayıp havuçlara ilave ediyoruz.Yağ limon tuz karışımını salataya gezdirip üzerini kornişon turşuyla süsleyerek servis yapıyoruz
Sıra geldi tatlımıza.Aslında 80 katlı Beypazarı baklavası yapmak isterdim size ama onu birdahaki tarifte vereceğim. Bugün Beypazarı höşmerimi yapacağım.Beğeneceğinize eminim. Şimdiden ağzım sulandı yaaww.
MALZEMESi:
2 su bardağı sütün çiği,
(Kaymaklanmış süt)
2 su bardağı mısır unu.
2 çorba kaşığı tereyağı,
1 çay bardağı buğday unu,
Bir tutam tuz.
YAPILIŞI:
Süt ve tereyağı bir tavada kaynatılır. Kaynayan karışım yavaş yavaş karıştırılarak mısır unu ve buğday unu ilave edilir. Tuz eklenir, Hamur haline gelen karışım, omlet gibi çift taraflı olarak kızartılır. Servise sunulurken bal, toz şeker ve pekmez de dökülerek yenilebilir.
Afiyet olsun arkadaşlarım. Ben şeyyy, şunların azıcık tadına bakayım.
İlk olarak Beypazarının meşhur tarhana çorbasıyla midelerinizi yemeğe hazırladım.
HAZIRLANIŞI
Bir tencereye bir çorba kaşığı tereyağı veya o miktarda margarin ya da bir kahve fincanı sıvıyağ konulur.
Isıtılan yağa bir kaşık salça veya rendelenmiş domates (istenirse sarmısak) ilave edilir. Birlikte kavrulur.
Üzerine dört su bardağı soğuksu ilave edilir. İki (arzuya göre üç) çorba kaşığı tarhana katılarak karıştırılır.
Karıştırma işlemi kaynayıncaya kadar sürdürülür. Çiğ tad vermemesi için bir süre daha kaynatılır(asgari 5 dakika). İsteğe bağlı olarak kaynama esnasında et suyu ilave edilebilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Arkasından şöyle güzel bir Beypazarı Güveci
Beypazarı Güveci
Yöresel mutfağın en özel yemeklerinden olan Beypazarı Güveci; özenle hazırlandıktan sonra toprak kaplar içinde Taş fırınlarda pişirilerek yine toprak kaplarda servis edilir.
MALZEME:
Kuzu eti 4 kg.
Pirinç 120 kg.
Kuyruk yağı 1/2 kg.
Domates 3 orta boy
Sivribiber 2 adet
Tuz Yeteri kadar
YAPILIŞI:
Kuzu etinin kaburga ve ön butları el büyüklüğünde parçalara ayrılır.Güvecin içine domates ve sivri biberler doğranır, etler konur, üzerine 1,5 litre su ilave edilir,ağzı kapatılarak fırına sürülür, pişirilir.Ceviz büyüklüğünde doğranan ve kızartılan kuyruk yağı da pişmiş etin üzerine dökülür.Güveçten pişmiş ve kızarmış etler ile sebzeler başka bir kaba alınır.Güveçten kalan suya pirinç ve tuz ilave edilir ve fırına sürülür. 10 - 15 dakika sonra pilav pişer.Etler pilavın üzerine döşenir.Pilavın demini alması ve soğumaması için güvecin üstü kağıtla iyice örtülür ve sarılır.Güveç 3 saate kadar sıcaklığını korur.
Yanında arzuya göre cola,ayran,komposto içilebilir. Ben vişne hoşafını tercih ediyorum ve yazdan kendi ellerimle toplayıp,sablarnı temizleyip,yıkayıp ve poşetlediğim vişnelerden dipfirizden bir poşet çıkartıyorum .(Yaklaşık 1 kg) ve tencereye 2,5 litre su ile birlikte kaynamaya bırakıyorum.Daha sonra 2.5 su bardağ şeker ve biraz limon suyu ilave ederek bir süre daha kaynattıktan sonra soğumaya bırakabilirsiniz.
Sıra geldi Beypazarı Yaprak Sarmamıza
200 adet orta boy asma yaprağı
2 su bardağı pirinç
2 orta boy kuru soğan
2 sap taze soğan
150 gr. kıyma
yarımşar demet taze nane, dereotu, maydanoz
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
Taze yapraklar sertliğine göre haşlanır, süzgece çıkarışır (salamura yaprak da kullanılabilir) taze soğan, nane, maydanoz, dereotu, kuru soğan ince kıyılır, yıkanmış pirinç, kıyma, tuz karabiber, salçayla iyice karıştırılır. Harca bir su bardağı su katılır, yaprağın damarlı kısmı masaya gelecek şekilde serilir, enlemesine az miktarda iç konur, önce üstte, sonra sağdan soldan kapatılıp, rulo yapılarak sarılır. Sarmalar tencereye düzgünce dizilir. Üzerine ayçiçek yağı ve 1,5 su bardağı su gezdirilir, porselen bir tabak kapatıldıktan sonra, temcerenin kapağı kalapıtlır. Orta ateşte 10 dakika piştikten sonra, kısık ateşte 20 dakika daha pişirilir, sıcak ya da ılık olarak servise sunulur.
Not: Beypazarı sarmasında özellikle az miktarda kıyma ve kuyruk yağı kullanılır ve az miktarda içle sarılır.
Salata olarak ben havuç salatası yapacağım size.Yapımı oldukça basit ama çok lezzetli.
Malzemeler:
3 adet Beypazarı havucu havuç
4 adet kornişon turşu
yarım yemek kaşığı zeytinyağı
yarım limon suyu
1 fiske tuz
Hazırlanışı:
Havuçları soyup rendeliyoruz.Kornişon turşuları dikdörtgen şeklinde doğrayıp havuçlara ilave ediyoruz.Yağ limon tuz karışımını salataya gezdirip üzerini kornişon turşuyla süsleyerek servis yapıyoruz
Sıra geldi tatlımıza.Aslında 80 katlı Beypazarı baklavası yapmak isterdim size ama onu birdahaki tarifte vereceğim. Bugün Beypazarı höşmerimi yapacağım.Beğeneceğinize eminim. Şimdiden ağzım sulandı yaaww.
MALZEMESi:
2 su bardağı sütün çiği,
(Kaymaklanmış süt)
2 su bardağı mısır unu.
2 çorba kaşığı tereyağı,
1 çay bardağı buğday unu,
Bir tutam tuz.
YAPILIŞI:
Süt ve tereyağı bir tavada kaynatılır. Kaynayan karışım yavaş yavaş karıştırılarak mısır unu ve buğday unu ilave edilir. Tuz eklenir, Hamur haline gelen karışım, omlet gibi çift taraflı olarak kızartılır. Servise sunulurken bal, toz şeker ve pekmez de dökülerek yenilebilir.
Afiyet olsun arkadaşlarım. Ben şeyyy, şunların azıcık tadına bakayım.