Arkadaşlar gelişmiş toplumlarda olay kısaca şöyle: Öğrenciler ilköğretimde objektif ve bilimsel olarak gözlemleniyor,fişleniyor,raporlar hazırlanıyor ve bu doğrultuda meslek liselerine ya da liselere yönlendiriliyor.Yani ilköğretim sonunda öğrencilerin ünv.te okuyup okumayacağı belirleniyor ve bu doğrultuda meslek liselerine ya da düz lislere kaydoluyor.Düz liseye kaydolmuş bir öğrenci kesinlikle ünv.te okuyor,ancak okuyacağı alan yine eğilimlerine göre oluyor.Ama hepsi bilimsel pedagojik yöntemlerle belirleniyor. Bu bizde henüz yok.Ancak milli eğtim bakanlığı bu noktayı hedeflediğini açıklamakta yada çalışmalarını buna göre hazırlamakta.Buna ne zaman geçilir belli değil henüz.OKS kalktı biliyorsunuz,yerine başka sınav ve kriter geldi.Yararlı mı zararlı mı olduğunu zamanla göreceğiz.Çok uzattım ama bişey daha söyleyim.Anadolu lisesinde çalışıyorum,sınavla öğrenciler geliyor.Öyle öğrenciyle karşılaşıyoruz ki şu soruyu soruyorum: BU ÖĞRENCİ BURAYI NASIL KAZANDI?
Sınavlar her zaman başarıyı belirlemiyor. Eğitim konusu olunca uzattım ,özür.şiir tadında kalın.