Marmara Bölgesinde Hangi Tarım Faaliyetleri Vardır

'Türkiyem' forumunda Aysell tarafından 7 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. Marmara bölgesi tarım faaliyetleri
    Marmara bölgesinde yetişen tarım ürünleri


    Buğday : Trakyada Ergene Bölümünde yoğun olarak yetiştirilir. Bölge, üretimde İç Anadoludan sonar 2. sırada yer alır.

    Ayçiçeği : Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 80 ini bu bölge karşılar. Ergene ve Güney Marmara Bölümlerinde ekimi yoğunlaşır.

    Şekerpancarı : Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır.

    Tütün : Bölge, Türkiye üretiminde 3. sırayı alır. Bursa, Balıkesir, Adapazarında ekimi yoğunlaşır.

    Mısır : Bölge, üretimde Karadenizden sonra 2. sırayı alır. Adapazarı ve Bursa önemli ekim alanlarıdır.

    Pirinç : Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır. Edirne bölge üretiminde ilk sırayı alır.

    Şerbetçi otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır. Bilecik Yöresinde ekimi yapılır.

    Zeytin : Güney Marmara Bölümünde Gemlik ve Mudanya Yöresinde üretimi yoğunlaşır. Bölge, üretimde Egeden sonar 2. sırayı alır. İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir.

    Dut : Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır. Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresinde yoğun olarak yetiştirilir.

    Meyve : Bursa Yöresinde yoğun olarak yetiştirilir. Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır.

    Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir. Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır.