Marmara bölgesinde en çok yetişen ürünler

'Türkiyem' forumunda YAREN tarafından 25 Aralık 2010 tarihinde açılan konu



  1. marmara bölgesinde en çok yetiştirilen tarim ürünleri


    Buğday : Trakyada Ergene Bölümünde yoğun olarak yetiştirilir. Bölge, üretimde İç Anadoludan sonar 2. sırada yer alır.


    Ayçiçeği : Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 80 ini bu bölge karşılar. Ergene ve Güney Marmara Bölümlerinde ekimi yoğunlaşır.


    Zeytin : Güney Marmara Bölümünde Gemlik ve Mudanya Yöresinde üretimi yoğunlaşır. Bölge, üretimde Egeden sonar 2. sırayı alır. İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir.

    Şekerpancarı : Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır.


    Tütün : Bölge, Türkiye üretiminde 3. sırayı alır. Bursa, Balıkesir, Adapazarında ekimi yoğunlaşır.


    Mısır : Bölge, üretimde Karadenizden sonra 2. sırayı alır. Adapazarı ve Bursa önemli ekim alanlarıdır.


    Pirinç : Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır. Edirne bölge üretiminde ilk sırayı alır.


    Şerbetçi otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır. Bilecik Yöresinde ekimi yapılır.


    Dut : Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır. Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresinde yoğun olarak yetiştirilir.



    Meyve : Bursa Yöresinde yoğun olarak yetiştirilir. Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır.



    Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir. Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır.
     



  2. Cevap: Marmara bölgesinde en çok yetişen ürünler

    Çok sağolun