Höşmerim

Hoşmerim, Höşmerim veya Höşmelim, irmikli bir hamur tatlısıdır.
Beypazarı yöresinde daha farklı bir usulle hazırlanan sarı renkli bir tatlıdır.
Efsaneye göre, hoşmerimi ilk defa pişiren kadın kocasına “Hoş mu erim ?” diye sormuş, buradan da bu yemeğin adı Hoşmerim olarak kalmıştır.

Hazırlanışı


Kullanılan malzemeler

* lor peyniri
* irmik
* un
* şeker
* krema (veya margarin)

Yapılışı

Un, yağ suyu ile karılarak hamur haline getirilir. Yağ ilave edilerek özel tavasında önce karıştırılarak pişirilir. Daha sonra tavanın içerisine yayılarak önce alt yüzü, daha sonra alt-üst edilerek diğer yüzü kızartılır. Tavaya göre oluşan şekli bozulmadan yavaşça ve de maharetle kenarları kırtmıklı bakır sahana aktarılır. Üzerine bal veya pekmez ya da toz şeker ekilerek servise sunulur.
 
Üst