Çocuk yemekleri

ÇOCUK MENÜSÜ

Çocuğun fiziksel, zihinsel,duygusal ve sosyal gelişiminin sağlıklı olabilmesi için dengeli beslenmesi gerekir.

Çocuklar 2 yaşından itibaren sofradan beslenebilirler. Sofrada yemek yemeye başlayan çocuğun önüne en az 3 çeşit yemek konulmalı ve mutlaka protein, karbonhidrat ve yağ dengesi oluşturulmalıdır.

Çocuğunuz büyüdükçe onu yeni tatlara alıştırmalı, yemek saatlerini zevkle beklemelerini sağlamalısınız.

Çocuğun yemek yeme alışkanlığı kazanmasında büyüklerin tutumunun önemli bir rolü vardır. Çocuklara iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazandırmak için onları seçim yapma konusunda serbest bırakmak, istemediği yiyeceği vermekte ısrar etmemek gerekir.

Reddedilen yiyecekler değişik şekillerde hazırlanarak, bu yiyecekleri vücuttaki görevleri ilginç ve eğlenceli şekilde anlatılarak çocuğun sevmesi ve yemesi sağlanmalıdır. Yemek hazırlarken çocuğun da katılımını sağlayarak ilgisini arttırabilir ve böylece yemek eğitimi vermek için uygun ortam hazırlayabiliriz.

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
(6 porsiyon)
İçindekiler Ölçü-miktar
Kırmızı mercimek 2/3 su bardağı
Su 6 su bardağı
Soğan 1 orta boy
Havuç 1 küçük boy
Tuz 2 tatlı kaşığı
Margarin veya tereyağı 4 yemek kaşığı
Un 2 yemek kaşığı
Salça 1/2 yemek kaşığı

Yapılışı

Mercimeği yıka, su ile tencereye koy, kaynamaya bırak. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra. Havucu yıka, kazı, rendele.

Havuç, soğan ve tuzu kaynayan karışıma ekle, yaklaşık 30 dakika pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir, tekrar ateşe koy.

Bir kapta unu biraz su ile ez. Salçayı kat, karıştır ve çorbaya, karıştırarak ekle, kaynayana kadar karıştırmaya devam et.
Yağı ekle, 5 dakika pişir.

SÜTLÜ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
(6 porsiyon)
İçindekiler Ölçü-miktar
Kırmızı mercimek 2/3 su bardağı
Soğan 1 orta boy
Margarin veya tereyağı 4 yemek kaşığı
Un 2 yemek kaşığı
Su (sıcak) 5 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Yumurta 1 adet
Süt 1 su bardağı
Ekmek (bayat) 2 ince dilim

YapılışıMercimeği yıka. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ile birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak, 2-3 dakika öldür,unu ekle, birkaç kez karıştır, su ve mercimeği kat, tuzu koy, kaynayıncaya kadar karıştır,

iyice yumuşayana değin yaklaşık 30 dakika kadar pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir, tekrar ateşe koy. Yumurtayı, ayrı bir kapta, sütle iyice çırp, içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyarak ılıt. Süt-yumurta karışımını, tencereye azar azar eklerken, çorbayı sürekli karıştır, kaynayınca ocağı kapat. Diğer yanda, ekmeği, 1 santimetreküp irilikte doğra ve tepsiye koy, fırında pembe renkte kızart.

Çorbayı, üzerine kızarmış ekmek serperek servis yap.

SEBZE ÇORBASI

(6 porsiyon)
İçindekiler Ölçü-miktar
Soğan 1 orta boy
Margarin veya tereyağı 4 yemek kaşığı
Un 2 yemek kaşığı
Su (sıcak) 5 su bardağı
Kereviz yaprağı 3-4 adet
Pazı yaprağı 1 adet
Maydanoz 3-4 dal
Patates 2 küçük boy
Havuç 1 küçük boy
Pirinç 1/4 çay bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Karabiber 1/4 tatlı kaşığı
Yumurta 1 adet
Süt 1 su bardağı

Yapılışı

Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ile birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 2-3 dakika öldür, unu ekle birkaç kez karıştır, suyu koy, karıştır, kaynamaya bırak. Diğer sebzeleri yıka, yapraklı olanları ayıkla, ince ince doğra, patatesi ve havucu soyup rendele. Pirinci yıka. Sebzeleri, pirinç ve tuzu kaynayan karışıma kat, iyice yumuşayana değin, 35-40 dakika pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir, karabiberi ekle, karıştır,

tekrar ateşe koy. Yumurtayı ayrı bir kapta, sütle iyice çırp, içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyarak ılıt. Süt-yumurta karışımını tencereye azar azar eklerken, çorbayı sürekli karıştır, kaynayınca ocağı kapat.
 
Son düzenleme:
Üst