Lezzetli yemek, hamur işi hatta tatlı çeşitlerinde baharat tercihi çok önemli. İşte baharatların uyum sağladığı sebzeler ve baharat çeşitleri:
Bakla: Dereotu, maydanoz, adaçayı
Bezelye; Maydanoz, dereotu, nane
Çorbalar: Fesleğen, maydanoz, kekik, nane
Salatalar: Kara biber, kekik, maydanoz, nane, reyhan, soğan, sarımsak
Komposto: Karanfil, tarçın, vanilya, zencefil
Havuç: Mercan köşk, maydanoz, dereotu, soğan sarımsak
Hamur işleri: Dereotu, karabiber, susam, maydanoz
Kabak: Dereotu, maydanoz, fesleğen, taze soğan
Kabak: Dereotu, maydanoz, fesleğen, taze soğan
Kuru fasülye: Adaçayı, kırmızı biber, sumak kimyon, karabiber
Marul: Fesleğen, maydanoz, dereotu, kekik, nane
Mercimek: Soğan, sarımsak, kimyon, nane, defne
Nohut: Soğan, sarımsak, kara biber
Pirinçli tatlılarda: Tarçın, karanfil, vanilya, Hindistan cevizi
Pirinçli tuzlular: Safran, nane, yenibahar, tarçın, karabiber, maydanoz, dereotu
Tatlılar: Tarçın, karanfil, zencefil, kakule, vanilya, kakao
Ekmekler: Çörekotu, susam, zencefil, mahlep, haşhaş
Bakla: Dereotu, maydanoz, adaçayı
Bezelye; Maydanoz, dereotu, nane
Çorbalar: Fesleğen, maydanoz, kekik, nane
Salatalar: Kara biber, kekik, maydanoz, nane, reyhan, soğan, sarımsak
Komposto: Karanfil, tarçın, vanilya, zencefil
Havuç: Mercan köşk, maydanoz, dereotu, soğan sarımsak
Hamur işleri: Dereotu, karabiber, susam, maydanoz
Kabak: Dereotu, maydanoz, fesleğen, taze soğan
Kabak: Dereotu, maydanoz, fesleğen, taze soğan
Kuru fasülye: Adaçayı, kırmızı biber, sumak kimyon, karabiber
Marul: Fesleğen, maydanoz, dereotu, kekik, nane
Mercimek: Soğan, sarımsak, kimyon, nane, defne
Nohut: Soğan, sarımsak, kara biber
Pirinçli tatlılarda: Tarçın, karanfil, vanilya, Hindistan cevizi
Pirinçli tuzlular: Safran, nane, yenibahar, tarçın, karabiber, maydanoz, dereotu
Tatlılar: Tarçın, karanfil, zencefil, kakule, vanilya, kakao
Ekmekler: Çörekotu, susam, zencefil, mahlep, haşhaş