Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri

'Türkiyem' forumunda EyLüL tarafından 13 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri




    Akdeniz Bölnde ekonomi tarıma dayanır Çalışan nüfusun büyük bölümü tarımla uğraşır Türkiyede tarımdan elde edilen gelirin en yüksek olduğu bölge burasıdır Sanayi ise daha çok bölgenin doğusunda, Adana ,Mersin , arasında ve İskenderun'da yoğunlaşmıştır Turizm kıyı kesimlerde özellikle Antalya çevresinde önemli bir gelir kaynağıdır
    Bölgede tarımsal etkinlik oldukça çeşitlidir; özellikle bitkisel üretim gelişmiş ve teknik düzeyi yükselmiştir Ekonomik değerleri yüksek birçok ürün yetiştirilir; modern tarım girdileri ve yoğun tarım teknikleri kullanımı yaygındır; üretim iç pazarada olduğu kadar dış pazarada dönüktür Başka alanlarda olduğu gibi tarımsal etkinlik alanında da kıyı kesimi ile iç kesimler arasında hem yetiştirilen ürün türleri , hem de yetiştirme açısından önemli sayılabilecek farklar göze çarpar

    Kıyı kesiminin başlıca ürünleri pamuk, susam , yer fıstığı , turunçgiller, muz , zeytin , incir , üzümdür, Bu kesimde yapılan bitkisel üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; üretim özellikle son 10 yıl içinde hızla artmıştır Yumuşak kış koşulları , havaların erken ısınması, don olaylarının seyrekliği gibi etkenlerin bu gelişmede rolü büyüktür Bölge üretimi büyük kentlerin sebze gereksinimini karşıladığı gibi önemli ölçüde ihracat da yapmaktadır

    Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal etkinlik ise iklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak hemen hemen tümüyle farklı bir nitelik taşır Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir Sulana bilen alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar hem ovaların doğal su deposu hem de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin farklı oluşu yüzünden , dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın birbölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır

    Modern tarım teknikleri kullanıldığından üretim miktarı fazladır Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Bölnden sağlanır

    Kıyı kesiminin başlıca ürünleri pamuk, susam , yer fıstığı , turunçgiller, muz , zeytin , incir , üzümdür, Bu kesimde yapılan bitkisel üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; üretim özellikle son 10 yıl içinde hızla artmıştır
    Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal etkinlik ise iklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak hemen hemen tümüyle farklı bir nitelik taşır Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir Sulana bilen alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar hem ovaların doğal su deposu hem de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin farklı oluşu yüzünden , dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın birbölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır
    Modern tarım teknikleri kullanıldığından üretim miktarı fazladır Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89,
    yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Bölnden sağlanır

    Akdeniz bölgesinde yetiştirilen tarım ürünleri ve haritası

    Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır Muzun %100ü, turunçgillerin % 88i bu bölgede üretilir Ayrıca Türkiye pamuk üretiminin % 35i, sebzenin % 26sı, yerfıstığının % 88i anasonun % 65i ve susamın % 80i bu bölgeden sağlanmaktadır

    Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir Çukurovada pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir

    Pirinç: Hatayda Amik Ovasında, K Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir

    Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33′ü bölgeden karşılanır Tütün: Göller Yöresinde ve Hatay çevresinde yetiştirilir Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır

    Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyolda yetiştirilir Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u bölgeden karşılanır

    Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir Türkiyede yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır

    Haşhaş ve ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresinin ürünleridir

    Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir​
     



  2. Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılırken bu bölgede muzun %100’ü, turunçgillerin % 88’i bu bölgede üretiliyor. Aynı zamanda ülkemizin pamuk üretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve susamın % 80’i bu bölgeden sağlanmaktadır.
    Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir. Iç Anadolu bölgesinden sonra bugday üretiminde ikinci sırada yer alır.
    Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Şunlardır
    Haşhaş ve ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresi’nin ürünleridir. Ülke ekonomisine çok büyük katkı saglar.
    Pirinç: Hatay’da Amik Ovası’nda, Kahraman Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir
    Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33′ü bölgeden karşılanır.
    Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u bölgeden karşılanır
    Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır. Ayrica yurt disina ihracaat yapilir.
    Tütün: Göller Yöresi’nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır
    Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir
     


    Yasemin bunu beğendi.
Yükleniyor...