2011 Bayram Tatlıları Resimli

'Damak Keyfi' forumunda Sitem tarafından 21 Ağustos 2011 tarihinde açılan konu



  1. Cevap: 2011 Bayram Tatlıları Resimli

    Selanik Tatlısı

    [​IMG]

    Malzemeler:
    Şerbeti için:

    • 2 bardak toz şeker
    • 2 tatlı kaşığı limon suyu
    • 1,5 bardak su


    Hamuru için
    • 7,5 kahve fincanı un
    • 3,5 kahve fincanı tereyağ
    • 1 kahve fincanı pudre şekeri


    muhallebisi için:
    • 3 bardak süt
    • 1 kahve fincanı nişasta
    • 4 yumurta
    • 1/2 tatlı kaşığı tuz


    Yapılışı
    Sütü bir tencerede kaynatın. Süt kaynamaya yüz tuttuğunda tuz ve nişasta karışımını çabuk çabuk yedirin. İyice karışınca tekrar ateşe koyun. Karıştırarak nişastalı sütlü boza kıvamına gelene kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Unu hamuru yoğuracağınız yere eleyin. Pudra şekerini de unun üzerine eleyin. Ortasını havuz gibi açın ve içine azar azar eritilmiş tereyağını dökerken unu karıştırın. Yağın katılması sona erince karışımı yoğurarak hamur haline getirin. Daha sonra içi iyice yağlanmış tepsiye boşaltın ve bir spatula yardımıyla bir parmak kalınlığında olacak şekilde düzeltin. Tepsiyi orta ısılı fırında üstü pembeleşene dek pişirin. Hamur fırında pişerken soğumuş muhallebiye yumurtaları teker teker ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırarakyedirin. Sonra fırından çıkan hamurun üzerine boşaltın. Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin. Üstü pembeleşince fırından alın ve kenarda soğumaya bırakın. Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın. İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve koyu bir şerbet haline gelince baklava biçiminde dilimlediğiniz tatlının üzerinde gezdirin. Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirisiniz.
     



  2. Cevap: 2011 Bayram Tatlıları Resimli

    ŞÖBİYET

    [​IMG]

    Malzemeler
    • - 1 kg. Baklavalık Un
    • - 500 gr. Buğday Nişastası
    • - 4 Adet Yumurta
    • - 5 Çay Kaşığı Tuz
    • - 1,5 Su Bardağı Su
    • - 1 Su Bardağı Çekilmiş Fıstık İçi
    • - 800 gr. Tereyağı
    • - Şerbet İçin:
    • - 8 Su Bardağı Şeker
    • - 12 Su Bardağı Su
    • - Kaymak İçin:
    • - 1/2 litre Süt
    • - 4 Çorba Kaşığı İrmik


    Süre: 120 dk - 18 Kişilik

    Yapılışı
    Geniş bir kapta un, tuz ve yumurtaları bir buçuk su bardağı su ile yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru ceviz iriliginde bezelere ayırın. Bezeleri merdane ile küçük bir tabak büyüklügünde açın. 15 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurları 8'er gruplar halinde aralarına nişasta serperek üst üste dizin. Bir oklava yardımıyla ince yufkalar açın.

    Açtığınız yufkaların her birini 10 cm'lik kareler halinde kesin. Tatlının içine koyacağınız irmikli iç için süt ve irmiği geniş bir tencerede pişirin. İrmik ve sütün özleşerek koyu bir hamur kıvamına gelmesi gerekir Kareler halinde kestiğiniz hamurların ortasına dövülmüş fıstık içi ve irmikli kaymaktan ceviz büyüklüğünde parçalar koyun.

    Hamurları mektup zarfi şeklinde kapattıktan sonra tepsiye dizin. 800 gram tereyağını eritin. Eritilmiş tereyağını tepsiye dökün. Yağın fazlasını tepsiyi çok hafif eğerek, boşaltın. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında tatlıyı 25-30 dakika pişirin.

    Bu arada şerbet için 8 su bardağı şeker ile 12 su bardağı suyu kaynatın. Şeker iyice eridikten sonra tencereyi ateşten alın ve soğutun. Şerbeti sıcak tatlıların üzerine dökün. Tatlıyı soğuduktan sonra servis yapın.
     


Yükleniyor...