Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 25 Ağustos 2011 tarihinde açılan konu


  1. Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?
    Resimli Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi
    Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi
    [​IMG]
    Malzemeler:

    500 gr salamura asma yaprağı
    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    2 su bardağı sıcak su
    yarım limon suyunu


    İç harcı için:

    4- adet kuru soğan
    1 çay bardağı zeytinyağı
    2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
    2 su bardağı kırık pirinç
    1 yemek kaşığı kuru nane
    1 tatlı kaşığı karabiber
    1 tatlı kaşığı tarçın
    2 adet kesme şeker
    2 yemek kaşığı kuş üzümü
    1 su bardağı kıyılmış maydanoz
    1 tatlı kaşığı tuz
    yarım su bardağı sıcak su

    Yapılışı:

    1- Zeytinyağını tencereye alın. Yemeklik doğradığınız soğanı biraz tuz ile 1 dakika kadar soteleyin. Üzerine çam fıstığını ilave ederek fıstıklar pembeleşinceye kadar karıştırarak kavurun.
    2- Pirinçleri 1-2 su yıkayıp süzün ve pembeleşen soğanların üzerine ilave edin ve 1 dakika kadar kavurun.
    3- Kavurduğunuz pirinçlerin üzerine iç harcı için gerekli tüm malzemeyi koyarak iyice karıştırın. Yarım su bardağı kaynamış suyu ilave ederek kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin ve demlemeye bırakın.
    4- Pirinçler soğurken yaprakları yıkayın. 5 dakika sıcak su da beklettikten sonra 2-3 su yıkayın.
    5- Yaprakların büyüklüğüne göre hazırladığınız iç harçtan koyarak sarın. Dolmayı pişireceğiniz tencerenin dibini yırtık ya da küçük asma yapraklarıyla kaplayın. Boşluk kalmayacak şekilde dolmayı dizin.
    6- Sardığınız dolmaların üzerine porselen bir tabak kapatın. Sıcak su, zeytinyağı ve tuzu tencereye ilave ettikten sonra kısık ateşte 35-40 dakika pişirin. Soğuk servis yapın.