Zeytinyağlı Enginar Tarifi

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 17 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. Zeytinyağlı Enginar Tarifi
    Resimli Zeytinyağlı Enginar
    Zeytinyağlı Enginar Tarifi Resimli

    [​IMG]

    Zeytinyağlı Enginar

    Malzemeler: 4 kişilik

    8 adet küçük enginar ve (4 adet orta boy veya büyük enginarı, çanak şeklinde soyup, kullanabilirsiniz.)
    50 gr. taze yeşil soğan (10 adet, ince olanlardan)
    2 diş sarmısak
    3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (3 tbs)
    1 tatlı kaşığı un (1 tsp)
    Yarım limonun suyu (Diğer yarısını, enginarları ayıklarken kullanın.)
    500 ml. (2 cup) oda sıcaklığında su
    Deniz tuzu
    2 tatlı kaşığı toz şeker
    4-5 dal dereotu
    Ekstra sızma zeytinyağı

    Tarif:
    1.Cam bir kabın içine yarım limon sıkın ve musluk suyu koyun. Enginarların yapraklarını iki üç sıra kopartın. Gövdesini 3 cm. bırakarak, yaprakların uçlarını, keskin bir bıçakla kesin. Sap kısmından iki cm. bırakıp, yeşil kısımlarını soyun. Enginarları limonlu suyun içine koyun.
    2.Yeşil soğanları temizleyip, yıkayın. Beyaz kısımlarını ince ince doğrayın. Sarmısakları soyun. Bıçakla üzerine bastırarak, bir miktar ezin.
    3.Orta boy bir tencereye zeytinyağını ve yeşil soğanın beyaz kısımlarını koyun. Soğanlar hafifçe cızırdamaya başladığında, sarmısakları ve enginarları ekleyin. Hepsini alt üst edip karıştırın. Hafifçe kavurun.
    4.500 ml. suyun içine, unu koyun. Topakları açılana kadar karıştırın. Unlu suyu ve limon suyunu enginarların üzerine dökün. Tuzu ve toz şekeri serpiştirin.
    5.Enginarları 45 dakika kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde pişirin. Enginarlar pişince ve suyunu çekip, yağına kalınca ocağı kapatın. Yeşil soğanların, yeşil kısımlarını ve dereotunu ince ince doğrayın. Enginarların üzerine serpiştirin. Tencerenin kapağını tekrar kapatın. Bir köşede, ılıyana kar bekletin.
    6.Ilıyan yemeği, bir servis tabağına yerleştirin. Üzerine ekstra sızma zeytinyağı gezdirin. Servis yapın.
    7.Yerken: Parmaklarınızla bir yaprak koparın, sonra dişlerinizi kullanarak, yaprakları sıyırın. İçteki yapraklar daha yumuşak olacağı için, tüm şekilde yenebilir.