Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?

'Soru Cevap' forumunda Misafir tarafından 6 Ocak 2012 tarihinde açılan konu


  1. Zeytinyağlı biber dolmasını eşim çok seviyorum tarifini isteyeceğim. Zeytinyağlı biber dolması nasıl pişirilir
     



  2. Cevap: Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?

    Zeytinyağlı Biber Dolmasının Malzemeleri;
    Yarım kg dolmalık biber
    1 su bardağı pirinç
    3 adet soğan
    1 adet domates
    2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
    2 yemek kaşığı kuş üzümü
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    1,5 su bardağı sıcak su
    Yarım demet nane
    Yarım demet maydanoz
    1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
    1 çay bardağı sıvıyağ
    Tuz, karabiber

    Zeytinyağlı Biber Dolmasının Yapılışı: Soğan incecik doğranır. Sıvıyağ ile sararıncaya kadar kavrulur. 30 dakika evvel ılık suda ıslatılmış pirinç, fıstık ilave edilir. Biraz daha kavrulur. Suyu eklenir. Hafif ateşte suyu çektirilir. Ateşten alınır. Kıyılmış dereotu, nane, maydanoz, baharatalar, tuz, şeker, üzüm, iki limon suyu ilâve edilir ve karıştırılır. Biberlerin başları kesilir. Çekirdekleri ayıklanır. Yıkanır, hazırlanır. Hazırlanan iç doldurularak üzerleri kapatılır. Doldurulan dolmalar, ağızları yukarıya gelmek üzere dizilir. Üzerine bir tabak kapanır. Biraz tuz ve su ilâve edilir. Önce hızlı ateşte, sonra hafif ateşte suyu çektirilir. Soğuyunca servis yapılır.

    Afiyet olsun...


    alıntı
     



  3. Cevap: Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?

    Malzemeler
    Soğan 6 büyük boy - 600 gr
    Zeytinyağı 3/4 su bardağı - 150 gr
    Çamfistığı 2 yemek kaşığı - 20 gr
    Pirinç 1 1/3 su bardağı - 240 gr
    Domates 3 küçük boy - 250 gr
    Tuz 3 tatlı kaşığı - 18 gr
    Şeker 2 tatlı kaşığı - 8 gr
    Su (sıcak) 2 1/4 su bardağı - 500 gr
    Kuşüzümü 2 yemek kaşığı - 20 gr
    Yeşil biber (dolmalık) 12 orta boy - 850 gr
    Maydanoz 1 küçük demet - 40 gr
    Dereotu 1 küçük demet - 30 gr
    Taze nane 10-15 yaprak - 10 gr
    Tarçın 1 tatlı kaşığı - 2 gr
    Kara biber 3/4 tatlı kaşığı - 1.5 gr
    Yenibahar 3/4 tatlı kaşığı - 1.5 gr
    Limon suyu 2 yemek kaşığı - 20 gr

    [​IMG]

    Yemeğin Tarifi
    Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ve fıstıkla birlikte tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 10 dakika öldür, fistıkların sararması için birkaç dakika açık olarak karıştır.

    Pirinci yıka, süz, tencereye ekle, birkaç kez daha çevir. Domatesleri yıka, birini ayır, diğerlerini tencereye rendele, 2 tatlı kaşığı tuz, şeker ve 1 su bardağı su ile tencereye kat, karıştır, üzerine kuşüzümünü serp, önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin, 10-15 dakika pişir.

    Diğer yanda biber, maydanoz ve dereotunu yıka, biberin sap kısımlarını bastırarak çıkar ve çekirdeklerini boşalt, içlerine kalan tuzu serp. Maydanoz ve dereotunu ayıkla, ince ince kıy, nane ve baharat ile birlikte pilava ekle, 10 dakika dinlendir. Kalan domatesi dörde bölüp, yarım santimetre kalınlıkta doğra. Biberleri hazırlanan içle doldur üzerlerini domates dilimleriyle kapat, yayvan bir tencereye diz, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak koy. Kalan 1/4 su bardağı sıcak suyu ekle, yaklaşık 50 dakika pişir.