Zencefil Nasıl Kullanılır

'Şifalı Bitkiler' forumunda HazaN tarafından 17 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan bir bitkidir Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişir

    Şifalı bir bitki türüdür Baharat olarak kullanılır Dünyanın bir çok mutfağında genelde kök olarak kullanılır Güney Çin'den gelen Zencefil, önce Hindistan'a; ardından Güneydoğu Asya'ya, Batı Afrika'ya ve Karayipler'e yayılmıştır Zencefil bitkisinin şekilsiz, parçalar halinde bulunan soyulmuş ya da soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri ya da bunların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılan kısımdır Çöreklere katılır Ayrıca zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır Mide rahatsızlığına, baş dönmesine iyi gelir ve daha birçok alanda yararı vardır


    Zencefil kökünün bileşiminde önemli etken maddeler var Taze zencefil etken madde bakımından daha zengin; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor Kuru zencefilde su oranı % 10'dur
    Zencefilin; iştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atici etkileri bulunuyor Zencefil kan damarlarını açar, terleme ve sıcaklık yapar, kalbi canlandırır Mutfakta çorbalara, patates, sosis, çeşitli dolmalar, ızgara etler, söğüş, pilav, her türlü beyaz peynire, çeşitli sebzelere, meyva salatasına, çeşitli pastalara, keklere katılır