Yunanistanın Kültürü

'Ülkeler' forumunda Masal tarafından 26 Haziran 2012 tarihinde açılan konu


  1. Antik Yunanistanın Kültürü


    Yunanistanın Kültürü Hakkında Bilgi


    Tarihin ve mitolojinin ortak ürünü olan başkent Atina, dolup taşan açık hava kafeleri ve Ortaçağ eserleriyle tüm dünyanın dikkatlerini üzerinde toplayan bir kenttir. Batı dünyasının en önemli Ortaçağ anıtı olan Acropolis, sarp kayalıklardan oluşur ve çok sayıda önemli tarihi eseri bünyesinde barındırır. Parthenon, Propylaea, medeniyetin doğduğu yer olarak kabul edilen Akropolis (Acropolis)'in takviye duvarları, Athena'nın Eski Tapınağı ve Erechtheion, burada bulunan tarihi ve kültürel değeri çok büyük eserlerden birkaçıdır. Ayrıca Antik Agora ve Ulusal Arkeoloji Müzesi, kentin mutlaka görülmesi gereken yerleri arasındadır. Ülkenin Delphi, Delos, Olympia, Mystras, Meteora ve Vergina gibi arkeolojik ve kültürel alanları, insanı hiç yaşamadığı Ortaçağ'a götürür ve hiç tanımadığı kültürlerle tanıştırır.

    Yunanistan'a mutfak kültürü açısından bakıldığında Balık ülkesi diyebiliriz. Balık, Yunanistan için temel besindir. Akdeniz ürünlerinden incir, üzüm, portakal ve zeytin bolca yetişen ürünlerdir. Zeytinyağlı yiyeceklerin çok yaygın oluşu, zeytine bolca sahip olduklarındandır.

    İçki de çok içtikleri için yemeklerinde mezeyi bolca kullanırlar. Ayrı bir meze kültürü gelişmiştir denebilir.

    Bizdeki gibi etli kuru fasulye, çok sevdikleri bir yemektir. Daha sonra makarna çok yerler. Fırında makarna yaparlar. Bizim yemek türlerimizin çoğuna da sahip çıkmışlardır. Tatlılarımız, etli yemeklerimiz, kebaplarımıza, zeytinyağlı yemeklerimize onlar da sahip çıkarak dünyaya tanıtmaktadırlar. Zeytinyağlı yemekler, Yunan mutfağının temel özelliğidir.

    Musakka, güveç, her türlü çorba da yaygın yiyecekler arasındadır. Ekmeği az, fakat yemeği çok yerler.

    Peynir ve patates kızartması da sofralarında sürekli olarak yer alır. Yemekten sonra Türk kahvesi içerler.

    Salatalarında genellikle radika ve selino adı verilen otlar kullanılır. Öğle yemeğinde yumurta da bulunur. Yeşil soğan, börek, dolma akşam yemeklerinde sıkça yenir. Yemeklerde bol baharat kullanırlar.