Yunanistan Yemekleri,Yunanistan Yemek Kültürü,Yunan Mutfağı

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 23 Ekim 2010 tarihinde açılan konu


  1. Yunanistan Yemekleri,



    Yunanistan Yemek Kültürü

    Balık ülkesi diyebiliriz Yunanistana. Balık, Yunanistan için temel besindir. Akdeniz ürünlerinden incir, üzüm, portakal ve zeytin bolca yetişen ürünlerdir. Zeytinyağlı yiyeceklerin çok yaygın oluşu, zeytine bolca sahip olduklarındandır.

    Mutfaklarında her türlü yiyecek bulunur. İçki de çok içtikleri için yemeklerinde mezeyi bolca kullanırlar. Ayrı bir meze kültürü gelişmiştir denebilir.

    Bizdeki gibi etli kuru fasulye, çok sevdikleri bir yemektir. Daha sonra makarna çok yerler. Fırında makarna yaparlar. Bizim yemek türlerimizin çoğuna da sahip çıkmışlardır. Tatlılarımız, etli yemeklerimiz, kebaplarımıza, zeytinyağlı yemeklerimize onlar da sahip çıkarak dünyaya tanıtmaktadırlar. Zeytinyağlı yemekler, Yunan mutfağının temel özelliğidir.

    Musakka, güveç, her türlü çorba da yaygın yiyecekler arasındadır. Ekmeği az, fakat yemeği çok yerler.

    Peynir ve patates kızartması da sofralarında sürekli olarak yer alır. Yemekten sonra Türk kahvesi içerler.

    Salatalarında genellikle radika ve selino adı verilen otlar kullanılır. Öğle yemeğinde yumurta da bulunur. Yeşil soğan, börek, dolma akşam yemeklerinde sıkça yenir. Yemeklerde bol baharat kullanırlar.

    Yunanistan Yemek tarifleri

    TAVUK ÇORBASI / Yunan Mutfağı
    ( 6 kişilik )

    Malzemeler :
    1/2 su bardağı pirinç
    7,5 su bardağı tavuk suyu
    4 yumurta
    2 limon suyu
    2 sap maydanoz (ince kıyılmış)
    1/2 kahve kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı tuz

    Hazırlanışı :
    Pirinçleri iyice yıkayıp 30 dakika ılık suda beklettikten sonra süzün.

    Tavuk suyunu büyük bir tencerede kaynatın. Kaynayınca pirinci ekleyip ağır ateşte 15 dakika daha pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp bir kenara bırakın.

    Yumurtaları orta boy bir kaseye kırıp yumurta teli yada mikserde çırpın. Yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak limon suyunu katın. Tavuk suyundan birer birer atarak ve sürekli çırparak birkaç kaşık ekleyin. Bu karışımı tavuk suyunun bulunduğu tencereye boşaltın.

    Tencereyi orta ateşe oturtup çorbayı 2-3 dakika pişirin. ( Kaynamamasına dikkat edin yoksa terbiyesi kesilir ). Tencereyi ateşten alıp, karabiber ve tuzu ekip üstüne maydanozu serperek servis yapın.

    SELANIK TATLISI

    MALZEMELER

    şerbeti için:
    2 bardak toz şeker
    2 tatlı kaşığı limon suyu
    1,5 bardak su
    hamuru için:
    7,5 kahve fincanı un
    3,5 kahve fincanı tereyağ
    1 kahve fincanı pudre şekeri

    muhallebisi için:
    3 bardak süt
    1 kahve fincanı nişasta
    4 yumurta
    1/2 tatlı kaşığı tuz



    HAZIRLANIŞI

    Sütü bir tencerede kabarana dek kaynatın. Süt kaynamaya yüz tuttuğunda tuz ve nişasta karışımını çabuk çabuk yedirin. İyice karışınca tekrar ateşe koyun. Karıştırarak nişastalı sütlü boza kıvamına telene kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Unu hamuru yoğuracağınız yere eleyin. Pudra şekerini de unun üzerine eleyin. Ortasını havuz gibi açın ve içine azar azar eritilmiş tereyağını dökerken unu karıştırın. Yağın katılması sona erince karışımı yoğurarak hamur haline getirin. Daha sonra içi iyice yağlanmış tepsiye boşaltın ve bir spatula yardımıyla bir parmak kalınlığında olacak şekilde düzeltin. Tepsiyi orta ısılı fırında üstü pembeleşene dek pişirin. Hamur fırında pişerken soğumuş muhallebiye yumurtaları teker teker ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırarakyedirin. Sonra fırından çıkan hamurun üzerine boşaltın. Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin. Üstü pembeleşince fırından alın ve kenarda soğumaya bırakın. Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın. İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve koyu bir şerbet haline gelince baklava biçiminde dilimlediğiniz tatlının üzerinde gezdirin. Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirisiniz.