Yumurta Tarifleri

'Damak Keyfi' forumunda Wish tarafından 16 Eylül 2009 tarihinde açılan konu


  1. Burginyon Yumurta tarifi

    malzemeler :

    4 kişilik
    2 adet mantar piyaz doğranmış
    1 su bardağı kırmızı şarap
    ½ adet küçük piyaz doğranmış domates
    ½ yaprak defne
    4 tane karabiber
    1 çay kaşığı kekik
    ¼ tatlı kaşığı un
    ½ tatlı kaşığı margarin
    1 tatlı kaşığı tereyağı
    4 adet yumurta
    4 dilim taze kızarmış tost ekmek


    Yapılışı :

    Küçük bir tencerede margarini kızdırıp; mantar karabiber maydanoz defne ve kekiği ilave edin. Orta ateşte bir dakika sote yapın ve şarabı ilave edin ağır ağır kaynatarak şarabın dörtte üçünü çektirin. Tereyağı ile unu karıştırarak şarabın içine ekleyip birkaç dakika kaynatıp ateşten alın ve süzün. Sos yarım sus bardağı olmalı ve boza kıvamında olmalı. Tostları yumurta sahanına koyun. Yumurtaların üzerlerini 2 parmak kapatabilecek kadar bir suyu ocağa koyup içerisine bir miktar sirke koyun ve su kaynayınca yumurtaları kırın. Ağır ağır kaynatın ve 3 dakika sonra yumurtaları kevgirle sudan çıkarıp susuz olarak tost ekmeklerinin üzerlerine koyun. Hazırladığınız sosu kaynar olarak üzerlerine bölüştürerek dökün.
     



  2. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Çılbır tarifi

    Malzemeler :

    Kişi başına 1 yumurta
    Bir orta boy yoğurt
    Bir kaşık margarin
    Az tuz
    1/2 çay kaşığı kırmızı biber
    1 bardak su

    Yapılışı :

    Geniş yayvan bir kapta bir bardak su kaynatılır. Kaynayan suya kişi başına 1 adet gelecek şekilde yumurtalar kırılır (yumurtaların şekli bozulmamalıdır). Diğer tarafta yuvarlak bir tepsinin içine (payreks olabilir) hafifçe ılıtılmış yoğurt konulur ve tepsiye yayılır. Pişen yumurtalar delikli bir kepçe ile şekilleri bozulmadan alınıp yoğurdun üzerine dikkatlice yerleştirilir (yumurtaların sarısı kayısı kıvamında olmalıdır). Üzerine tereyağında hafifçe çevirdiğimiz kızdırılmış biber gezdirilir. Bu yemek sofraya oturulmadan az önce hazırlanmalıdır.
     



  3. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Çılbır-2- tarifi

    Malzemeler :

    yumurta
    yoğurt
    sarımsak
    margarin
    toz kırmızı biber
    tuz


    Yapılışı :

    Genişçe bir sahanın yarısına kadar su koyun tuz ilave edin ve normal ateşte
    kaynatın. Kaynayan suyun içine istenildiği kadar yumurta kırın ve kapağı
    kapatarak kayısı olana kadar bekleyin.Sarımsakları döverek yoğurtla karıştırın.Tabaklara önce sarımsakla yoğurdu koyun üzerine pişen yumurtaları
    kevgirle süzerek yerleştirin.Harlı ateşte margarini eritin toz kırmızı biberi ilave edin ve biber yanmadan yumurtaların üzerinde gezdirin
     



  4. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Çırpma Yumurta tarifi

    Malzemeler :

    1 kişi için
    3 adet yumurta
    1 çorba kaşığı margarin
    az tuz
    1 kahve fincanı süt veya krema

    Yapılışı :

    Yumurtayı küçük bir kapta tuz ile çırpın. Küçük bir tavaya yağı koyup kızdırın ve yumurtayı ilave edin. Bir ağaç kaşıkla devamlı karıştırın. Yumurta hafifçe sertleşip pişerken sütü ekleyin. Biraz daha karıştırıp çok sertleşmeden tabağa alın servis yapın.
     



  5. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Fransız usulü tavuklu omlet tarifi

    Malzemeler :

    1 kişi için
    1 adet yumurta
    2 çorba kaşığı küçük doğranmış tavuk eti
    2 çorba kaşığı krema


    Yapılışı :

    Küçük bir kapta tereyağı ile tavuk etini bir dakika kadar kavurun. Bir kişilik yumurta güvecine koyun. Üzerine kremayı koyup yumurtayı kırın. Küçük bir kabın içine sıcak su koyup güveci oturtun. Orta ateşli fırında 3 dakika pişirip çıkarın
     



  6. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Ispanaklı pose yumurta tarifi

    Malzemeler :

    250 gr Ispanak ( ayıklanıp yıkanmış )
    2 adet Yumurta
    20 gr margarin
    Tuz
    Karabiber

    Yapılışı :

    Ispanakları kaynar suya atarak 3-4 dakika haşlayın. Soğuk sudan geçirip süzdürün. Yumurtaları pose edin (biraz tuzlu ve sirkeli kaynar suya kısık ateşte yumurtalar kırılı). Tavada margarini eritin. Yağ kızınca ıspanağı tuz ve karabiberini ilave ederek sote edin. Tabağa önce sote edilmiş ıspanağı yayın pose ettiğiniz yumurtaları üstüne yerleştirin. İsteğe göre sos ve baharat ilave edilebilir
     



  7. Cevap: Yumurta Tarifleri

    İspanyol Omleti tarifi

    Malzemeler :

    4 adet patates
    4 çorba kaşığı zeytin yağı
    2 adet orta boy kuru soğan(yarım ay şeklinde doğranmış)
    tuz
    karabıber
    4 adet yumurta
    3 dal taze yeşil soganın sapları


    Yapılışı :

    Patateslerı yıkayıp kurulayıp soyun. İnce halkalar halinde doğrayın tencereye soğuk su doldurun tuz ve patatesleri ilave edin. Su kaynadıktan sonra orta ateşte 5 dakika pişirin zeytin yağını bir tavada kızdırın soğanları kavurup patatesleri ilave edin patesler pembeleşinceye kadar orta ateste 5-6 dakika kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberi ekleyin ateşten alın kavurma işlemini yaparken devamlı karıştırın. Karıştırma kabının içinde yumurtaları cırpın kavrulmuş patates ve soğanları yumurtalara katın. Tavanızı ateşe koyun biraz kızdırın patateslerı ve yumurtaları tavaya dökün. Omletin bu yüzünü 2-3 dakika pişirin daha sonra diğer yüzünü 2-3 dakika pişirin. Ateşten alın omlet ılıdıkdan sonra dilimleyip taze yeşil soğanın sapları ile süsleyin.
     



  8. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Jambonlu omlet tarifi

    Malzemeler :

    1 kişi için
    2-3 adet yumurta
    1 çorba kaşığı tereyağı
    az tuz
    2 dilim jambon
    2 çorba kaşığı zar gibi doğranmış gravyer peyniri
    kıyılmış maydanoz


    Yapılışı :

    Jambon'u kibrit gibi doğrayın. Bir tavada 2-3 dakika sote yapın ve yağını süzün. Yumurtayı küçük bir kaba kırıp tuzu ilave edin. Bir çatalla hafif çırpıp sarı ve beyazını birbirine karıştırın. Omlet tavasına tereyağını koyun kızdırın. Jambonu peyniri maydanozu ve yumurtayı ekleyip çatalla karıştırın. Koyulaşmaya başlayınca tavayı öne doğru eğin. Çatalla omleti öne doğru kıvırın. Ön kısmını da kıvrılmış kısma doğru alt üst edip çevirin.
     



  9. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Kabak Omlet tarifi

    Malzemeler :

    1 kabak ince kıyılmış
    4 dilim pastırma
    3 domates
    4 yumurta
    100 gr rendelenmiş kaşarpeyniri
    1/4 su bardağı bira
    6 zeytin
    1/ 4demet maydanoz doğranmış
    2 çay kaşığı nişasta
    tuz

    6 kişilik

    Yapılışı :

    Domatesleri soyup dörde bölün. Pastırmaları küçük parçalar halinde doğrayın. Bir kapta yumurtaları çırpın.
    Kabakları domateslerle beraberce pişirdikten sonra başka bir tavada bu defa pastırmalarla beraber kızartın.
    Daha sonra yumurtaları kaşarpeynirini maydanozu tuzu ve birayı karıştırıp kabakların üzerine boşlatın ve 15 dakika kadar ısıtın. Domates suyu ile nişastayı karıştırıp koyulaştırdıktan sonra üzerine dilimlediğiniz eytinleri ekleyin.
    Omlet hazır olduktan sonra sosla beraber servis yapın
     



  10. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Kabak paçası tarifi

    Malzemeler :

    1 kg. yemeklik kabak
    4 dolu çorba kaşığı yoğurt
    1 çorba kaşığı (tepeleme) un
    2 çorba kaşığı sirke
    5 adet yumurta
    3 diş sarımsak
    2 çorba kaşığı sıvı yağ
    1 kaşık tereyağ
    Tuz
    Pulbiber

    Yapılışı :

    Kabakların kabuğu bıçakla kazınarak rendenin kalın tarafı ile rendelenir. Rendelenmiş kabaklar teflon bir tavada sıvı yağ ve tuz ile öldürülür. Diğer tarafta un çok az su ile sulandırılır. Yoğurt sirke yumurta buna karıştırılır. Sarımsaklar da ezilerek buraya eklenir ve malzeme bir karışım haline getirilir. Pişen kabağımızın üzerine karışım dökülerek tahta bir kaşık veya spatül ile yer yer açılır ve karışımın dibe inmesi sağlanır (Kesinlikle Karıştırılmaz !). Tavanın kapağı örtülerek 10 dk. kısık ateşte pişirilir. Ayrı bir yerde tereyağ eritilerek içine arzuya göre pulbiber konulur ve paçanın üzerine dökülerek süslenir.

    Kastamonu yöremizin bir yemeği olan paça kabak yerine patatesli ya da mantarlı olarak da yapılabilir. Patates veya mantar küp şeklinde doğranarak (Rendelenmez!) kabak yerine kullanılabilir diğer malzemeler ve hazırlanışı aynıdır. Bir oturuşta bir tavayı bitiremezseniz paçayı soğuk olarak da yiyebileceğinizi unutmayın.
     



  11. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Kavurmalı Omlet tarifi

    Malzemeler :

    30 gr kavurma
    1 adet küçük boy taze kırmızı biber
    3 adet yumurta
    15 ml sıvıyağ
    40 gr taze kaşar peyniri
    15 gr tereyağı
    tuz


    Yapılışı :

    Taze kırmızı biberi çoj ince şeritler halinde doğradıktan sonra teflon bir tavada kavurma ile birlikte soteleyin. Çukur bir kaba kaşar peynirini rendeledikten sonra yumurtaları kırın ve bir tutam tuz ekleyerek iyice karıştırın. Teflon bir tavada tereyağını eritin. Ardından yumurtalı karışımı ilave edin. Yumurtalar pişmek üzereyken kavurmalı karışımı da ekleyin. Üzerini kapatıp bir üsre daha pişirin ve sıcakken servis yapın.
     



  12. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Kekikli omlet tarifi

    Malzemeler :

    (1 kişilik)
    1 yumurta
    2 çatal margarin
    kekik
    tuz
    karabiber


    Yapılışı :

    Ocağımızı yakalım. Yağımızı tavaya koyalım. Yumurtamımızı kıralım. Kekik serpelim karıştıralım. Sonra içine tuzunu koyalım bir tutam kaıştıralım ve afiyetle yiyelim
     



  13. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Krep börek tarifi

    Malzemeler :

    4 kişilik
    1 adet yumurta
    50 gr un
    75 ml süt
    1 adet büyük elma
    1 adet büyük havuç
    6 sap kekik
    250 gr kereviz
    150 gr krema
    6 yemek kaşığı soya yağı
    50 gr kavurma
    50 gr rendelenmiş kaşar peyniri
    1 adet orta boy pırasa
    1 tatlı kaşığı şeker
    3 yemek kaşığı sirke
    1 çay bardağı haşlanmış pirinç
    karabiber
    tuz


    Yapılışı :

    Un süt ve yuurtayı hamur hamur haline gitirp tuz ve karabiberle tatlandırın ve 30 dakika dinlendirin. Elmaların çekirdeklerini çıkarın ve küp küp kesin. Havuç ve kerevizleri de aynı şeklide temizleyip küp küp doğrayın. Kekik yapraklarını dallarından ayırın. 2 yemek kaşığı soya yağını tencerede ısıtın havuç ve kerevizi bunun içine atın ve karıştırın. Biraz su ekleyip kaynatın. Tuz ve karabiberi ekleyip 5 dakika daha pişirin. Kekik elma krema ve princi pişmeden biraz önce bu karışıma ekleyin. Kalan soya yağını bir tavada kızdıırn ve hamurdan 2 krep yapın. Hazırladığınız harcı kreplere paylaştırın. Krepleri yuvarlayın ve büyük parçalara kesin borcama yerleştirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 200 dereceli fırında yaklaşık 10 dakika pişirin. Kavurmayı küçük parçalara bölün bir tavada ince doğranmış pırasa ile kavurun. İçine kalan soya yağını sirkeyi tuzu karabiberi ve şekeri ekleyin. Krepleri bu sosla servis edin.
     



  14. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Krep graten tarifi

    Malzemeler :

    150 gr un
    250 gr süt
    2 adet yumurta
    az tereyağı
    zeytinyağı
    tuz
    harcı için:
    2 kaşık un
    1/2 lt süt
    100 gr tereyağı
    3 dilim pişmiş salam
    2 adet yumurtanın sarısı
    125 gr taze kaşar
    1 kaşık çiğ krema
    pul biber


    Yapılışı :

    Unu çukur bir kaba boşaltın yarım çay kaşığı tuz ekin. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak sütün tamamını ve yumurtaları ekleyin. 2 kaşık zeytinyağı ve 30 gr eritilmiş soğutulmuş tereyağı ilave edin. Yaklaşık 30 dakika dinlenmeye bırakın ancak az zamanınız varsa dinlenme çok da şart değil. Tavayı tereyağı iel yağlayın sıvı haldeki krep hamurundan iki kaşık dökün. Krebin her iki tarafını da parçalanmamasına dikkat ederek pişirin. Bu şekilde diğer krepleri de hazırlayın. Sıcak kalmalarına dikkat edin. 50 gr teretağı süt ve un ile beşamel sos hazırlayın. Pişritkten sonra ateşten alın ve çiğ kremayı çırpılmış iki yumurta sarısını ekleyin. Üzerine rendelenmiş taze kaşar peynirini ince dilimlenmiş salamı birer ruram pul biber ve tuzu ekleyin. Her krebin içine bu sosdan bir çorba kaşığı koyun ve kaşıkla iyice yayın. Krepleri yuvarlayın. Isıya dayanıklı cam tepsiye dizin. Üstlerini kızartmak için fırında 2-3 dakika pişirin.
     



  15. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Krep graten tarifi

    Malzemeler :

    150 gr un
    250 gr süt
    2 adet yumurta
    az tereyağı
    zeytinyağı
    tuz
    harcı için:
    2 kaşık un
    1/2 lt süt
    100 gr tereyağı
    3 dilim pişmiş salam
    2 adet yumurtanın sarısı
    125 gr taze kaşar
    1 kaşık çiğ krema
    pul biber


    Yapılışı :

    Unu çukur bir kaba boşaltın yarım çay kaşığı tuz ekin. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak sütün tamamını ve yumurtaları ekleyin. 2 kaşık zeytinyağı ve 30 gr eritilmiş soğutulmuş tereyağı ilave edin. Yaklaşık 30 dakika dinlenmeye bırakın ancak az zamanınız varsa dinlenme çok da şart değil. Tavayı tereyağı iel yağlayın sıvı haldeki krep hamurundan iki kaşık dökün. Krebin her iki tarafını da parçalanmamasına dikkat ederek pişirin. Bu şekilde diğer krepleri de hazırlayın. Sıcak kalmalarına dikkat edin. 50 gr teretağı süt ve un ile beşamel sos hazırlayın. Pişritkten sonra ateşten alın ve çiğ kremayı çırpılmış iki yumurta sarısını ekleyin. Üzerine rendelenmiş taze kaşar peynirini ince dilimlenmiş salamı birer ruram pul biber ve tuzu ekleyin. Her krebin içine bu sosdan bir çorba kaşığı koyun ve kaşıkla iyice yayın. Krepleri yuvarlayın. Isıya dayanıklı cam tepsiye dizin. Üstlerini kızartmak için fırında 2-3 dakika pişirin.
     



  16. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Mantar Kavurma tarifi

    Malzemeler :

    50 gr tereyağı
    3 adet yumurta
    1 kg mantar
    2-3 diş sarımsak
    tuz

    üzerine:

    1 kase sarımsaklı yoğurt
    50 gr tereyağı
    kırmızı biber


    Yapılışı :

    Öncelikle tereyağı eritilir ve üzerine yumurtalar kırılarak pişirilir. Daha sonra güzelce yıkanan mantarlar büyüklüklerine göre dörde bölünerek tencereye konulur daha sonra sırasıyla sarımsaklar ufak ufak doğranarak
    tuz ile birlikte eklenir ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Diğer tarafta tereyağı ile kırmızı biber yakılır. Suyu çeken mantarlar et kavurur gibi kavrulur daha sonra bir servis tabağına alınır üzerine sarımsaklı yoğurt konulur üzerine yakılan kırmızı biberli yağ dökülür ve servis yapılır
     



  17. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Mantarlı omlet tarifi

    Malzemeler :

    1 kişi için
    ½ tatlı kaşığı yağ
    2 çorba kaşığı dilimlenmiş mantar
    1 çorba kaşığı ayranı alınmış tereyağı
    az tuz
    2-3 adet yumurta


    Yapılışı :

    Yarım kaşık yağla mantarı 1-2 dakika orta ateşte kavurun. Yumurtayı küçük bir kaba kırıp tuzu ekleyin bir çatalla hafif çırpıp beyazını birbirine karıştırın. Omlet tavasına tereyağı koyun ve kızdırın mantarı ve yumurtaları ekleyin. Çatalla yumurtayı karıştırın. Koyulaşmaya başlayınca tavayı öne doğru eğin. Çatalla tavanın sapının önünden omleti öne doğru kıvırın Ön kısmını da kıvrılmış kısma doğru kıvırıp alt üst çevirip servis edin.
     



  18. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Melemen tarifi

    Malzemeler :

    5 adet yumurta
    3 adet sivri biber (İsteğe göre)
    2 adet Domates
    Yarım çay bardağı sıvı yağ


    Yapılışı :

    Önce yarım çay bardağı sıvı yağ tencereye dökülür kısık ateşte 5 dakika kadar kaldıktan sonra sivri biberler ince ince doğranarak yağın üstüne dökülür daha sonra domateslerde biber gibi doğrandıktan sonra biberlerin üstüne dökülür. 5 yumurta ise üstüne kırıldıktan sonra servis yapılır
     



  19. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Meyveli omlet tarifi

    Malzemeler :

    4 Adet yumurta
    1 Çorba kaşığı un
    3 Çorba kaşığı toz şeker
    2 Adet muz
    3 Adet şeftali
    2 Adet kivi
    1 tatlı kaşığı vanilya
    2 çorba kaşığı tereyağı

    Yapılışı :

    Derin bir kabın içerisine doğranmış meyveleri toz şekerin yarısını ve bir çorba kaşığı tereyağını koyup birkaç dakika pişirin. Başka bir kabın içerisinde vanilya un yumurta ve sütü iyice çırpın. Kalın dipli bir tavada kalan yağı eritin hazırladığınız karışımı tavaya dökün ve arkalı önlü pişirin. Pişirdiğiniz omleti servis tabağına alıp ortasına hazırladığınız meyveleri koyun. İki tarafını katlı servis yapın. Dilerseniz üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
     



  20. Cevap: Yumurta Tarifleri

    Morney soslu yumurta tarifi

    Malzemeler :

    1 kişi için
    1 dilim küçük tost ekmeği
    1 adet yumurta
    1 çorba kaşığı rende gravyer yada kaşar peyniri
    3 çorba kaşığı morney sos

    Morney sos için:

    1/2 su bardağı kaynar süt
    1/2 kahve fincanı soğuk süt
    biraz rende hindistancevizi
    1/2 kahve fincanı un
    1/2 yumurta
    1/2 su bardağı rende gravyer peyniri

    Yapılışı :

    Kızarmış ekmeği bir yumurtanın sahanına koyun. Yumurtanın üzerini 2 parmak kapatabilecek kadar kaynar sirkeli suya yumurtayı kırıp 3 dakika haşlayın. Bir kevgirle susuz olarak tost ekmeğinin üzerine çıkarın. Yumurtanın üzerine morney sosu ve kaşar peyniri koyup üstü kızarıncaya kadar bir kaç dakika fırında kızartıp servis yapın.
    Morney sos: Küçük bir tencerede unu ve soğuk sütü iyice çırparak bulamaç haline getirin. Beş dakika dinlendirdikten sonra üzerine kaynar sütü ilave edin ve iyice karıştırın. Beş dakika ağır ateşte karıştırarak kaynatın. İlk sıcaklığı geçince yumurta ve peyniri ekleyin iyice karıştırın.