Yulaf Ezmeli Doygun Ekmek Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda ZeuS tarafından 30 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Yulaf Ezmeli Doygun Ekmek
    Resimli Yulaf Ezmeli Doygun Ekmek Tarifi
    Yulaf Ezmeli Doygun Ekmek nasıl yapılır,

    [​IMG]

    Yulaf Ezmeli Doygun Ekmeğin Tarifi Resimli yapılışı

    Malzemeler:

    1 bardak beyaz un

    1 bardak tam buğday unu

    3 çorba kaşığı yulaf unu (bulamazsanız beyaz un da olur)

    Yarım bardak yulaf ezmesi

    1 tepeleme tatlı kaşığı instant kuru maya

    1 tatlı kaşığı tuz

    1 çorba kaşığı bal

    2 çorba kaşığı zeytinyağı

    1 bardak su



    Üzeri için:

    1 avuç yulaf ezmesi

    2 küçük somun




    Elde Yapılışı:

    1. Eğer elle yapıyorsanız unları, yulaf ezmesini, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, balı ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 5-7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşakça ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unları, yulaf ezmesini, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu, balı ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu iyice karışana kadar 3–5 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    3. Hamurunuzu bir beze haline getirip ağzı kapalı bir kaba alıp hacmi iki katına çıkana kadar veya 1 saat mayalanması için bekletin.

    4. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahına alıp 2-3 dakika yoğurun ve düzgün iki beze haline getirin.

    5. Hazırladığınız bezelerin üstüne yumuşak bir fırçayla su sürüp yulaf ezmesi serpin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat kabarmaları için bekletin.

    6. Önceden ısıtılmış 210 derece fırında 30 dakika ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.



    Makinede Yapılışı:

    1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu, zeytinyağını ve balı koyun. Unları ve yulaf ezmesini bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Tuzu, unların hemen üstüne haznenin bir köşesine yerleştirin. Unların ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

    2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

    3. Tahıl ekmek, 500 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.

    4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

    5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

    6. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.