Yörük tatlıları

'Damak Keyfi' forumunda Aderito tarafından 15 Aralık 2012 tarihinde açılan konu


  1. Yörük tatlıları neler


    yörüklerin kültüründe 'fasulye, limonotu, geran, tekesakalı yoğurtlamaları' bulunduğunu dile getiren Oflaz, "Dağlarda yetişmekte olan bitkilerden yapılan yemekler önemli yer tutar. Ekşileme yani hoşmerim çok önemlidir. Un ve ekşiyle yapılır. Ekşili tavuk çok bilinir. Bizdeki çitlembik ağacına onlarda meneviç denir ve bunların uçları alınıp saklandıktan sonra kavurma biçimiyle yoğurtlama yapılır. Kişniş otları önemli yer tutar. Mevsimsel değişen çok çeşitli otlar vardır. Çintar, kuzugöbeği türü mantarların uzmanı Yörükler. Yoğurtlusundan kaymaklısına kadar her çeşit yemeği ve tatlısı yapılır. Yabani orkide yani onların dilinde 'şalep' çıkartılır ve kurutulur ve keçi sütüyle yapılan salep yapılır. Genelde ot ve sebze üzerine yemekleri meşhurdur. Et sadece Kurban Bayramı'nda olur. Anadolu halkının ete çok düşkün olmasına ve Toros Türkleri eti çok seyrek yemelerine rağmen özel ördek dolmasını kesinlikle herkese tavsiye ederim" dedi