Yöre Yemekleri Tarifi

'Damak Keyfi' forumunda Wish tarafından 20 Ocak 2011 tarihinde açılan konu


  1. Yöresel yemekler
    Yöresel Yemeklerimiz
    Yöresel Yemek Tarifleri Resimli


    Adana Şırdan Dolması

    [​IMG]

    MALZEMELER:

    (4 Kişilik)

    4 adet şırdan

    250 gr. kıyma

    Yarım kilo pirinç

    Yarım kilo soğan

    1 yemek kaşığı biber salçası

    1 tatlı kaşığı tuz

    1 tatlı kaşığı karabiber

    TEMİZLENİŞİ

    İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir

    YAPIMI

    Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.

    Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.

    Adıyaman Kabak Aşı

    [​IMG]

    Malzemeleri

    Yarım kilo kabak

    Yarım kilo domates

    2 adet sivri biber

    Ortaboy soğan

    1 su bardağı bulgur

    Yağ

    Biber salçası.

    Yapılışı

    Soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Yarım yemek kaşığı biber salçası ilave edildikten sonra kabuğu sorulmuş küp şeklinde doğranmış domates, biber ve yine küp şeklinde doğranmış kabaklar ilave edilerek kavrulduktan sonra, yeterince su ve bulguru konduktan sonra suyu çekinceye kadar pişirilir.
     



  2. Cevap: Yöre Yemekleri Tarifi

    MAKLUBE (ÇEVİRME) (HATAY)

    [​IMG]

    MALZEMELER
    1 su bardağı kızartma yağı
    Tuz
    1 kg. kemer patlıcan
    4 bardak su
    1/2 kg. kuşbaşı et
    200 gr. çamfıstığı
    2 su bardağı pirinç
    125 gr. tereyağı Baharat (yenibahar, karabiber)

    YAPILIŞI
    Patlıcanlar soyulur. Boyuna dilimlenir, tuzlanır ve bekletilip acı suyu alınır. Bir tavada yağ kızdınlarak patlıcanlar kızartıhr. Ayrı bir tencerede etler suyu çekinceye kadar pişirilip ateşten alınır. Tencerenin önce tabanı, sonra kenarları, kızartılmış olan patlıcanla kaplandıktan sonra, pişirilen etler tenc.erenin tabanına yerleştirilir. Daha sonra, ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, tuz, yağ ve su ile birlikte tencereye ilave edilip üstü kapatılır. 20 dk. çok hafif ateşte pişirilir. 5 dk. dinlendirmeye bırakıldıktan sonra pirinç hafifçe sıkıştırılır. Servis tabağına ters çevrilerek yağda kızartılan çam fıstıkları üzerine dökülür ve servis edilir.

    Kayseri Mantısı

    [​IMG]

    4 bardak un
    250 gr. kıyma
    8 kaşık katı yağ
    1 kg. yoğurt
    6 diş sarımsak
    1 demet maydanoz
    1 soğan
    2 yumurta
    1 tencere et suyu
    tuz, karabiber, kırmızı biber

    Un, tuz ve yumurtaları azar azar su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğurun. Kıymayı tuz, karabiber, rendelenmiş soğan ve kyılmış maydanozla birlikte iyice karıştırın. Dinlenen hamurun altını ve üstünü unlayıp mardane ile açmaya başlayın. Hamur biraz büyüdükten sonra oklava ile açarak dah da inceltin. Enine ve boyuna keserek küçük karelere bölün. Karelerin ortasına hazırladığınız kıymadan birer parça koyun. Her karenin önce ikişer ucunu birleştirin, sonra ortadan birleştirip bastırarak kapatın. Mantıları bir tepsiye koyun, pembeleşinceye kadar fırına verin, tencereye mantıların üzerini kapatacak kadar et suyu koyu, biraz tuz ve 1 kaşık yağ ile karıştırın. Mantılar 10 dakika harlı, 10 dakika kısık ateşte pişirin. Kepçeyle servis tabağına boşaltıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Kalan yağı kızdırın, içine kırmızı biber katıp yoğurdun üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
     



  3. Cevap: Yöre Yemekleri Tarifi

    KEŞKEK (ELAZIĞ)

    [​IMG]

    Malzemeler:
    2 su bardağı kuru fasulye
    4 su bardağı aşurelik buğday
    250 gr kavurma veya haşlanmış dil
    2 adet soğan
    300 gr tereyağı
    1 yemek kaşığı salça
    8 su bardağı su
    tuz

    Hazırlanışı:
    Soğanlar doğrandıktan sonra pembeleşinceye kadar kavrulur. Fasulyeler haşlanır ve süzülür Soğanlara salça, su, fasulye, buğday ve et katılır Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir Pişerken sık sık tahta kaşık ile çarpa çarpa ezilmeleri için karıştırılır piştikten sonra servis tabağına alınır. Orta kısmı çukurlaştırılır ve bu çukura eritilmiş tereyağ dökülür

    HAMSİ ÇİTLEMESİ (TRABZON)


    [​IMG]

    Yarım kg hamsi
    Yarım demet maydanoz
    2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
    1 çay bardağı su
    1 tatlı kaşığı tuz

    Yayvan bir tancere yağlanır. Temizlenmiş hamsiler dizilir. Üzerine iri kıyılmış maydanoz, tuz serpilir. Su gezdirilir. Kapağı kapatılır. Orta ateşe yerleştirilir. Tencereden çıtırtı gelmeye başlayınca pişmiş demektir.
     



  4. Cevap: Yöre Yemekleri Tarifi

    YUVARLAMA (GAZİANTEP)

    [​IMG]

    Yarım kg. iri doğranmış et
    250 gr. yağsız kıyma
    1 kg torba yoğurdu
    yarım kg. kırık pirinç
    1 küçük soğan
    yarım kg. nohut. (akşamdan ıslatılmış)
    tuz
    karabiber
    1 kaşık katı yağ
    1 kaşık nane

    Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra suyunu iyice süzün. Daha sonra havanda iyice ezip makineden geçirin. Diğer tarafta geceden ıslattığınız nohutla ete bir kaşık tuz ve su ilave ederek malzemeler iyice pişinceye kadar orta ateşte kaynatınız. Ezip un haline getirdiğiniz pirince, rendelenmiş soğan, yağsız kıyma tuz ve karabiber katarak yoğurun. Elinizi ıslatarak bundan nohut iriliğinde parçalar koparıp köftecikler hazırlayın. Bir tencereye 10 bardak su koyup tuz ekerek kaynatın, su kaynayınca köfteleri içine atıp 10 dakika kaynatın. Daha önce pişen nohutlu eti kalan suyu ile bareber köfteli suya ekleyin. Torba yoğurduna 1 yumurta kırıp hafif ateş üzerinde kaynayan yemeğin suyundan ekleyerek sulandırın. Bunu yemeğe yavaş yavaş terbiye yapar gibi katın. Katı yağı eritip naneyi ilave edip yemeğin üzerine gezdirin.

    Not: Bu yemek Gaziantep ilinde Ramazan bayramlarında yapılan bir yemektir.