yoğurdun faydaları ve vitaminleri

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda Elfida tarafından 2 Eylül 2011 tarihinde açılan konu


  1. Probiyotik yoğurtlarda bulunan bir bakterinin beyinde doğrudan etkili olduğu ortaya çıktı. İnsan beynini etkileyen bu bakterilerin de depresyon ve anksiyetik bozuklukların tedavisinde faydalı olabileceği yapılan son araştırmalarda bulundu.

    Bağırsaklardaki bir takım bozukluklar zaten daha önce stresle ilişkilendiriliyordu. Doktorlar ayrıca probiyotik yoğurtların, anksiyete tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkilerini azaltmada da faydalı olabileceğini söylüyor.

    Yoğurt, ayrıca inulin adıyla bilinen, alt sindirim sistemindeki sağlığı geliştirici bakterilerin üremelerini ve canlı kalmalarını sağlayan prebiyotik bir madde de içeriyor.

    Antibiyotik kullananların, ilacın etkisiyle zarar görebilecek yararlı bakterilerin korunması amacıyla, genellikle yoğurt yemeleri önerilir.

    Yoğurdun içerdiği yararlıbakterilerin etkisini gösterebilmeleri için, ürünün canlı, etkin kültürler içermesi gerekmektedir. Yoğurt üretici tarafından pastörize edilmiş ya da evde ısıtılmışsa, bakteriler ölü olduklarından tüketiciye herhangi bir yarar sağlamıyor.

    Yapılan araştırmalarda 'yoğurdun bağışıklık sistemini devinime geçirici etkilerinin' doğruladığı ortaya çıkmıştır ve bu nedenle özellikle yaşlılara yoğurt tavsiye edilir.

    Hayvanlar ve insanlar üzerinde yaphan küçük çaplı, kısa erimli araştırmalardan elde edilen bulgular yoğurtla ilgili kimi özellikleri gözler önüne seriyor. Etkin yoğurt kültürleri, özellikle çocuklarda rota virüslerin yol açtığı ve laktoz alerjisinden kaynaklanan ishalleri yatıştırabileceği gibi, antibiyotiğin yarattığı olumsuz etkileri de giderebiliyor.

    Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalardan elde edilen ilk bulgular, düzenli yoğurt yemenin kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu bir etki yarattığını ortaya koyuyor.

    Yoğurdun sağlığa en yararlı olanı yağ düzeyi düşük olan şeker katılmamış türü. Saf sütten elde edilen yoğurtlarda yağ ve kalori oranı da, doğal olarak daha yüksek oluyor. Bu yoğurtlar beynin gelişimi için yağ ve kolesterole gereksinimi olan bebeklere öneriliyor. Ancak, iki yaşından sonra az yağlı yoğurtların daha sağlıklı olduğu belirtiliyor.