Yiyecekler nasıl saklanmalı?

'Bunları biliyormusunuz' forumunda Destina tarafından 22 Mayıs 2009 tarihinde açılan konu


  1. Yiyecekleri türlerine özel yöntemlerle sakladığınızda hem sağlıklı beslenebilir hem de mutfağınızdaki gıda israfından kurtulabilirsiniz.
    Gıdaların taze kalmasını sağlamak ve bakteri oluşumunu önlemek için çeşitli yöntemler vardır.

    Bakliyatlarınızı kuru ve serin bir ortamda, cam kavanoz içinde veya bez torbalarda saklamalısınız. Sakladığınız bez torba ya da cam kavanozların içine kabuğu soyulmamış bir diş sarımsak atarsanız kurtlanmasını önlersiniz.

    Soğan, patates, soğan gibi yiyecekleri kuru erzak dolaplarında değil, serin ve karanlık bir mekânda kendi filelerinde saklamanızda fayda vardır. Çünkü ışık gördüklerinde filizlenmeye ve bozulmaya başlarlar.


    Konserve kutusunu açtıktan sonra bekletmeden tüketmelisiniz. Aksi takdirde bakteriler oluşur ve konserve bozulur. Fazla yiyeceği cam bir kavanoza boşaltıp buzdolabında saklayabilirsiniz.


    Akşamdan kalmış yemeklerinizi buzdolabında saklamak için önce iyice soğumalarını bekleyin. Vakumlu, hava geçirmeyen kapaklı saklama kaplarına boşaltıp dolaba yerleştirin. Eğer saklama kabınız yoksa streç film de aynı işi yapacaktır.


    Et, tavuk, balık gibi et ürünleri derin dondurucuda saklayacaksanız satın aldıktan sonra en geç 2 saat içinde buzluğa kaldırın. Aksi takdirde et, zararlı bakteriler üretmeye başlayabilir.


    Türk kahvesinin taze kalmasını istiyorsanız, kahveyi cam kavanoza boşaltıp içine iki tane kesme şeker eklemeniz yeterlidir. Tabii ki kavanozun kapağı mutlaka kapalı olmalıdır.


    Sıcak havalarda ekmek hemen kuruyup bozulabiliyor. Bunu önlemek için ekmeğinizi plastik poşete koyup buzdolabında saklayın. Bu yöntemle ekmek 3 gün taze kalabilir.


    Un saklarken yaşanan en büyük sorunlardan biri böceklenmedir. Sorunun önüne geçmek için unu, kapaklı cam kavanozlarda saklayın ve içine bir adet defne yaprağı atın.


    Fırından çıkardığınız kurabiyelerin taze kalmasını sağlamasını sağlamak için önce ılınmasını bekleyin. Ahşap ya da teneke kutuya kurabiyeleri dizin. İçine bir iki dilim elma ekleyin ve kapağını kapatın.


    Sıvıyağları cam kavanozlarda ve güneş ışığından uzak tutarak saklamalısınız. Aksi halde tatları acılaşmaya başlar ve yemeğinizin tadını tamamen değiştirebilir.