Yılbaşı Yemeği için faydalı ipuçları ve rulo hindi, incirli yılbaşı tatlısı

'Damak Keyfi' forumunda ANANE tarafından 18 Aralık 2010 tarihinde açılan konu


  1. YILBAŞI YEMEĞİ İÇİN FAYDALI İPUÇLARI

    Bu yılbaşı, doldurulmuş hindi yerini hindi etiyle yapılan değişik sebzeli yemeklere bırakmış görünüyor. Hatta bazı restoranların yılbaşı mönülerinde hindi yerine ördek var. Ama evde geçirilecek yılbaşı geceleri için doldurulmuş hindi tavsiye ediyoruz.

    Hindinin yanında garnitür olarak haşlanmış patates iyi gidiyor. Ama lezzetini artırmak için, patatesi öncelikle soğanla sotelemek gerekiyor.

    Hindinin rengi açık yeşilse bayat demektir. Derisi canlı renkte, üzerindeki ince tüylerin dipleri siyahlaşmamış olanları tercih edin.



    Genellikle, içi kestaneli iç pilavla doldurulmuş hindi tercih edilir yılbaşı sofralarında. Ama biz, bu yıl evinde hindiyi daha değişik şekillerde pişirmek isteyenler için iki farklı tarif veriyoruz.

    Geleneği bozmak istemeyenlere de farklı ama nefis bir doldurulmuş hindi tarifimiz var.
    HİNDİ KIZARTMASI

    [​IMG]

    doldurulmuş kızartma hindi yanına lezzet olarak çok yakışan, incirli yılbaşı tatlısı tarifi verıyorum


    yanına lezzet olarak çok yakışan, incirli yılbaşı tatlısınıda ıhmal etmeyiniz..

    hindi kızartmasıyla kırmızı şarap

    içilmesini tavsiye ediyoruz.

    Malzemeler:
    1 bütün hindi,
    1 adet soğan,
    10 cl zeytinyağı, Tuz

    Kestaneli pilav:
    300 gr pirinç,
    çam fıstığı,
    kuş üzümü,
    130 gr kuzu ciğeri,
    birkaç kuru soğan,
    50 gr tereyağ,
    et suyu,
    toz şeker,
    karabiber,
    tuz,
    dereotu,
    yenibahar
    , kestane şekeri

    Hazırlanışı: Bir bütün hindiyi, içi tamamen temizlendikten sonra, üzerinde ince tüyleri varsa ocakta tütsüleyin. Derisini yıkadıktan sonra, zeytinyağıyla her tarafını yağlayın. Tuz serpişitirin ve fırın kabına yerleştirin. Bütün soğanları parçalayarak hindinin içine doldurun. Hindiyi 160 derecede ısınmış fırına atın, yaklaşık iki saat pişirin. Hindiyi fırından çıkarıp, tabağa alın, garnitür olarak tereyağında hafifçe kavrulmuş lahanayla servis yapın.

    Eğer kızarmış hindiyi, kestaneli pilavla servis yapmak isterseniz; ayıkladığınız pirinçleri tuz ve suyla ıslatın. Yarım saat bekletip, bol suyla yıkayın. Kuş üzümünü suya baştırıp, şişmesini sağlayın, sonra suyunu süzün. Tencerede tereyağını eritin, dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar çevirin. Sonra tencereye ince doğranmış soğanı ilave edip, pembeleştirin. Küçük kare şeklinde doğranmış kuzu ciğerini, ardından süzülen pirinçleri ekleyip, tahta kaşıkla karıştırın, hafifçe kavurun. Kuş üzümü, yenibahar, tuz, karabiber ve toz şekeri ilave edip, kaynayan tavuk suyunu ekleyin. Bir kere karıştırın, tencerenin kapağını kapatın. Kaynayınca ocağın altını kısıp, 15 dakika pişirin. Ocaktan alınca, ince kıydığınız dereotunu, yıkanmış ve parçalara ayrılmış kestane şekerini ekleyip karıştırın ve 10 dakika dinlendirin.

    RULO HİNDİ

    Nişantaşı'ndaki Niş Restoran'ın şef aşçısı Selahattin Mercan'dan

    doldurma hindi pişirmek istemeyenler için pratik bir hindi köfte tarifi

    aldık. Yılbaşı yemeği pişirmek için fazla vakit harcamak

    istemiyorsanız bu tarif tam size göre.

    Malzemeler: Bir adet bütün hindi ya da kişi sayısına göre bonfile hindi etleri, pul biber, yeşil fıstık, kekik, renkli biberler, mantar çeşitleri, dilediğiniz kadar patates, havuç, arpacık soğan, brokoli. Sos için krem şantiyi.

    Yapılışı: Elinizde temizlenmiş bütün bir hindi varsa, hindinin karnını yarısına kadar açın. Kemiklerini alın ve etlerini bir kaç dakika dövüp, inceltin. Kemiksiz hindinin içine tuz, pul biber, yeşil fıstık serpip, eti rulo haline getirin. Yanmayan iplerle ruloyu sımsıkı sarın. Üzerine tereyağ sürüp, kırmızı toz biber ve kekik serpin. Derin bir kaba koyun, üzerini folyo ile kaplayın. 180 derecelik fırında 40, 45 dakika süreyle pişirin. İplerini çözünce, isteğinize göre kalın ya da ince olarak dilimleyin. Piştiğinde tereyağ ve baharatların yardımıyla oluşacak sosu, kremayla çoğaltabilir, bu sosla hindinizi servis yapabilirsiniz. Ayrıca haşlanmış arpacık soğan, havuç, kabak, brokoli, renkli biberler, mantar ve taze baharatlarla renkli ve doyurucu bir tabak oluşturabilirsiniz. Haşlanmış patates de hindinin yanında çok iyi gidiyor. Patatesi soğanla bir kaç dakika sotelerseniz lezzetini artırırsınız.

    [​IMG]



    Hindinin üzerindeki ince tüylerden, hindiyi ateşin üzerinde bir iki saniye gezdirerek kurtulabilirsiniz.

    Yılbaşı gecesinin rengi kırmızı. Sofrayı dekore ederken kırmızı mumlar, peçeteler, peçete tokaları kullanabilirsiniz. Kırmızıya en çok yakışansa altın rengi. Bu iki rengin kontrastlarına masanızda yer verebilirsiniz. Tüm bu canlı renkleri taşıması için masa örtünüzün de beyaz ya da kemik rengi olması gerekiyor.

    Şık bir masa ortası süsü: Derin cam bir kaba, yılbaşı ağaçlarını süslemek için kullanılan parlak, kırmızı ve altın rengi toplardan iki üç tane yerleştirin. Tahtakale'de bulabileceğiniz plastik çam kozalaklarını da aralara serpiştirin. Kabın etrafını kırmızı kurdeleyle çevirip ortaya büyük kırmızı bir mum yerleştirin.

    İncirli yılbaşı tatlısı nasıl yapılır?


    Malzemeler


    500 gr. kuru incir
    750 gr. süt
    100 gr. krema
    1 su bardağı dövülmüş ceviz
    1 kahve fincanı konyak
    3 yemek kaşığı toz şeker
    2 yemek kaşığı tarçın
    Servis yapmak için vanilyalı dondurma veya taze kaymak
    Yapılışı

    Kuru incirlerin saplarını kestikten sonra ince şeritler halinde doğrayın. Uygun bir tencereye, süt, ceviz, konyak ve toz şekerle birlikte koyarak, yüksek ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın. İncirler iyice yumuşayınca da önce konyak, sonra da krema ile tarçını ilave ederek birkaç dakika daha karıştırdıktan sonra ateşten alın. Tatlıyı bir robotta çekerek kalın bir krema haline dönüştürün. Küçük taneli, yoğun bir krema haline gelince, yuvarlak bir tabağın içine koyun, üzerini düzeltin ve buzlukta iyice soğuduktan sonra, servis yapacağınız düz bir tabağa çıkartın (hiçbir zaman bir kek gibi sertleyemeyeceği için tabağa alırken şekli bozulabilir, aldırmayın, bir spatula yardımı ile düzeltin). Normal buzluklu –derin dondurucu değil de- bir buzdolabınız varsa, hep buzluğunda saklayabilirsiniz. Normal buzlukta asla donmayacaktır. Ama buzdolabınız derin donduruculu ise o zaman yemeden bir saat kadar önce dondurucuya koyup sonra servis yapabilir, servis dışında da buzdolabının içinde saklayabilirsiniz. Dondurucuda bir saat içinde donmayıp, sadece soğuyacağı için, bu işlemi birkaç kere yapmanın sakıncası yok. Ama kazara unutursanız ve iyice donmuşsa tatlınız, o zaman servis yaptıktan sonra hemen tekrar –hiç çözülmeden- derin dondurucuya koymanız gerekir.

    İncir tatlınızı dilim dilim keserek, taze kaymak veya vanilyalı dondurma ile servis yapabilirsiniz.

    Benim tercihim, vanilyalı dondurmadan yana..

    Afiyet olsun.