Yılbası menusu

'Damak Keyfi' forumunda Alya tarafından 12 Aralık 2008 tarihinde açılan konu


  1. DOLDURULMUŞ HİNDİ(2 TAVUKTA OLABİLİR)
    Malzemeler (10 Kişilik):
    5 kg.lık Bütün Hindi (Kemikli)
    150 gr. Kuşüzümü ( ¾ su bardağı)
    300 gr. tereyağı (1,5 su bardağı)
    100 gr. çam fıstığı ( 1 kahve fincanı)
    200 gr. kuru soğan (2 adet orta boy)
    250 gr. kuzu ciğeri (yıkanıp ince doğranmış)
    1 adet orta boy havuç
    Toz karabiber, tuz
    800 gr. pilavlık pirinç (4 su bardağı)
    1 kg. iri kestane
    1 kg. süt
    250 gr. şeker (1 su bardağı)
    1 bağ dereotu
    Defne yaprağı





    HAZIRLANIŞI:

    Temizlenmiş hindi büyük bir tencereye yerleştirilir, üzeri su ile kaplandıktan sonra 1 adet soğan, tane karabiber, defne yaprağı, havuç ilave edilir ve ateşe oturtulur. Et kemiğinden kolayca ayrılacak duruma gelinceye kadar pişirilir, ateşten alınır.

    Kuş üzümleri tel süzgece konulur, sertçe ovalanarak sapları ayıklanır, yıkayıp süzüldükten sonra ılık suda şişmeye bırakılır.

    Pirinçler ayıklanır, 10 dakika ılık suda bekletilip iyice durulanır, tel süzgece alınır.

    300 gr. tereyağı tencerede eritilir, yağ kızınca fıstıklar içine atılır ve sarımsı renk alıncaya kadar kızartılır. Soğanlar ile ciğer katılır ve fıstıklar ile birlikte soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayıklanıp yıkanmış pirinçler ilave edilir, karıştırılır. Hindinin pişme suyundan 1 litresi (5 su bardağı), kuş üzümü, karabiber, tuz eklenir, karıştırılır ve kapağı kapatılarak suyunu çekinceye kadar pişirilir.

    Kestaneler kenarından yarım ay şeklinde bir bıçak yardımıyla çizilir, 180 derecelik fırında 10 dakika kızartılır, kabukları ayıklanarak pişirilir, tel süzgeçten süzdürülür.

    Hazırlanan pilav kestanelerle birlikte hindinin içine doldurulup (tahta kaşık ile) fırın tepsisine alınır, 180 derecelik fırında 10 dakika kızartılır.

    Kalan pilav dereotu ile karıştırılır ve hindi ile birlikte servis yapılır.
    .................................................. .................................................. .


    ISPANAKLI KREP
    Malzemeler (4 Kişilik):
    300 gr. ıspanak
    2 adet kurusoğan
    2 çorba kaşığı sıvıyağ
    2 adet domates
    2 diş sarımsak
    1 çay kaşığı tozşeker
    ½ su bardağı kaşar peyniri
    1'er çay kaşığı karabiber ve tuz

    Krep için:

    1 su bardağı süt
    1 su bardağı un
    2 adet yumurta
    1 çay kaşığı tuz
    1 çorba kaşığı tereyağı





    HAZIRLANIŞI:

    Ispanaklar ayıklanıp temizlenir, bol suda yıkanır, süzülür ve iri iri doğranır. Kurusoğanlar ince bir şekilde kıyılır. Sıvıyağ tavada ısıtılır, soğanlar yağda 3-4 dakika süreyle sotelenir. Ispanak, tuz ve karabiber ilave edilerek kavurulur.

    Krepin Hazırlanışı;

    Un, süt, yumurta ve tuz derin bir kabın içerisinde iyice çırpılır, teflon veya yanmaz tavada tereyağının ¼ 'ü eritilir. Tavaya krep karışımından bir kepçe dökülür, tava hafifçe sallanır, kreplerin iki yüzeyi kızarıncaya kadar pişirilir, soğumaya bırakılır.

    Sosu için;

    Domateslerin kabukları soyulur, ince ince doğranır. Soğan ve sarımsak sıvıyağ ile tavada pembeleştirilir, domatesler ilave edilir. Tuz, karabiber ve tozşeker konularak 5 dakika pişirilir. Ispanaklar krebe konularak sarılır, üzerine domates sosu ve kaşar peyniri konularak fırında 160 C° 'de üzeri kızarıncaya kadar pişirilerek sıcak bir şekilde servise sunulur.
    .................................................. ..............................

    BAHARATLI PATATES________________
    3-5 adet patates 2 ufak soğan 1 diş sarmısak köfte baharı tuz karabiber kekik kırmızı biber isteğinize göre diğer baharatlar 1,5 sb süt
    Patatesleri haşlayıp küp küp doğrayın.soğan ve sarmısağı yağda pembeleştirin baharatları ekleyin patates ve sütüde ekleyerek sütü çekinceye kadar pişirin.Servis tabağına alın
    ....................

    YOĞURTLU HAVUÇ ____________________
    1/2 kg havuç 250 gr yoğurt 2 diş sarmısak 1/2 cay bardağı sıvıyağ tuz
    havucu rendeleyin sıvıyağ ile ölünceye kadar kavurun soğuyunca yoğurt sarmısak tuz ile karıştırıp servis yapın( Ben bunu hep yaparım kolay ve lezzetli)
    ..........................

    BİBER YOĞURTLAMA_________________________
    1 kg çarliston biber 2 yumurta 2-3 kaşık mayonez yeteri kadar yoğurt tuz sıvıyağ veya tereyağ kırmızı biber 2-3 diş sarmısak
    Biberleri ince halka şeklinde doğrayın bir tavada yağı kızdırıp biberleri dökün ve pembeleşinceye kadar kavurun üzerine yumurtayı kırıp 2-3 dakika karıştırıp biberleri servis tabağına alın yoğurt sarmısak ve mayonez karışımını biberin üzerine dökün Tavada kızdırdığınız yağı ve kırmızı biberi yoğurdun üzerine gezdirip doğru masaya
    ................................

    ACILI FASULYE EZMESİ ___________________
    1 sb kuru fasulye 2 tatlı kaşığı acı biber salçası kaşar peynir rendesi 2 diş sarmısak 1/2 çay b. z.yağı pul biber kekik ve tuz
    kuru fasulyeyı akşamdan ısla.üzerine su koyarak iyice haşla.Mutfak robotuna salça kekik sarmısakz.yağı pulbiber tuzkoyup çırpın Bunların üzerine suyu süzülmüş haşlanmış fasulyeyi ekle püre kıvamına getir.Dilim ekmekleri kızartın Bu karışımı sürün üstüne kaşar rendesiserpin fırında peynir eriyene kadar pişir.Tavuk veya Hindinin yanında sunabilirsiniz.


    YALANCI ÇİĞ KÖFTE____________________
    3 Orta boy patates 1 orta boy kuru soğan 1 sb ince bulgur 1 sile yem.k.dom.salçası 2 yk
    z.yağı 1 tatlı k.kimyon 1 çay k.pul biber 1 y.k.limon tuz
    patatesleri haşla soğanı robottan iyice geçir bulguru ekle. Salçayı sıvıyağda kavur.patatesi çatalla ez.Pataesi ve salçayı soğana ekle yoğur.Baharatları kat. enson limonu ekle elinde şekillendir ve servis yap.
    .......................................
    HAYDARİ ______________________________
    1 su bardağı süzme yoğurt
    3 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi
    3 diş sarmısak
    Kuru nane
    1 fincan zeytinyağı
    Kimyon, tuz
    Üzerine serpmek için kırmızı biber
    Arzuya göre sivri biber
    Sarımsağı ezin. Beyaz peynir rendesi, süzme yoğurt, nane, zeytinyağı, kimyon ve tuzla beraber karıştırın. Arzu ederseniz sivri biberleri ince ince lıyıp ilave edin. Üzerine kırmızı biber serperek servis yapın.
    ...............................




     



  2. Devam devam menuyee

    ÇEŞİT MEZE_________________
    MALZEMELER
    1 su bardağı haşlanmış Amerikan pirinci
    1 tavuk
    1 domates
    1 sap kereviz
    1 limon
    ½ demet taze soğan
    ½ demet dereotu
    ½ kg su bardağı sıvı yağ
    10 adet siyah zeytin
    tuz
    karabiber

    HAZIRLANIŞI
    Bir tencerede tavuk, kereviz ve pirinci haşlayın. Tavuğun göğüs etlerini ayırıp, küçük parçalar halinde dilimleyin. Diğer MALZEMESİin suyunu süzdükten sonra, kereviz, domates ve yeşil soğanı ince şerit biçiminde doğrayın ve diğer haşlanan MALZEMESİle birlikte karıştırın. Limon, tuz ve karabiberini de ekleyin. Üzerini dereotu ve zeytin ile süsleyin soğuk servis yapın.
    ................................
    BARBUNYA PİLAKİ_______________
    MALZEMELER
    1 su bardağı kuru barbunya,
    2 yemek kaşığı zeytinyağı,
    1 adet orta boy soğan,
    1 adet havuç,
    1 adet orta boy patates,
    Yarım demet maydanoz,
    1 çay kaşığı şeker,
    1 adet limon

    HAZIRLANIŞI
    Barbunyayı kolay ve çabuk pişmesini sağlamak için bir gece suda bekletelim. Kullanmadan önce de bol suda tekrar yıkayalım. Önce yemeklik doğradığımız soğanları pembeleşinceye dek zeytinyağı ile kavuralım. Sonra küçük küpler halinde doğradığımız havucu ve patatesi, barbunyalarımızı, 1 çay kaşığı toz şekeri ve 2 bardak suyu da ekleyip düdüklü tencerede 20 dakika veya normal tencerede 30-35 dakika pişirelim. Piştikten sonra ağız tadımıza göre 1 veya 2 tatlı kaşığı tuzu da katıp servis tabaklarına alalım. Üzerine limon sıkıp, ince kıyılmış maydanozla süsleyelim. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir.
    ...............................................
    ÇERKEZ TAVUĞU___________________________
    MALZEMELER
    Bir tavuk
    400 gr ceviz içi
    Bir ekmek içi
    Sarımsak
    Tuz
    Karabiber

    HAZIRLANIŞI
    Tavuğu haşlayın, suyunu atmayın. Etlerini didikleyin, ondan sonra cevizi ezip, ekmek içini de ufalayın ve bunları tavuk suyu ile karıştırın. Sarımsağı ezip onu da ekleyin daha sonra tuz ve karabiberini katın. Tuzu az koymaya özen gösterin yoksa ceviz fazlasını kaldırmaz çok tuzlu olabilir. Bu malzemeyi tavuğun üstüne döküp karıştırın. İstenirse üstüne kırmızı biber süs olarak serpilebilir.
    PASTIRMALI BÖREK_______________________
    MALZEMELER
    2 adet yufka
    100 gram pastırma
    1 çay bardağı sıvı yağ
    4 dilim çedar peyniri
    2 adet domates
    Bir tutam kekik

    HAZIRLANIŞI
    Bir bütün yufka yağlanmış payreks bir kaba yayılır. (Kenarları dışa taşacak şekilde) İkinci yufka ufak ufak parçalanarak kabın içine yerleştirilir. Bir kaşık kadar yağ gezdirilir. Sonra sırasıyla yan yana gelecek şekilde pastırmalar dizilir. Üzerine kabuğu çıkarılmış ve daire şeklinde kesilmiş domatesler yerleştirilir. Domateslerin üzerine kekik serpilir. En üste de çedar peyniri dizilir ve yufkanın kenarları katlanarak kapatılır. Kalan yağ yufkanın üzerine gezdirilir ve 170 derece ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirilir.
    .......................................
    KABAK TATLISI_____________________________
    MALZEMELER
    2 kilo kadar doğranmış, ayıklanmış tatlı kabağı
    Yarım kilo toz şeker
    200 gram çekilmiş ceviz

    HAZIRLANIŞI
    Kabaklar yıkanıp iri parçalar halinde doğranır ve altı düz bir tencereye dizilir. Üzerine şekerin tamamı ilave edilir, tencerenin kapağı kapanır. Yaklaşık 4-5 saat kadar bu şekilde bırakılır. Bu sürenin sonunda kabak hafifçe sulanır. Bu şekilde kısık ateşe konur. 1 saat kadar ağır ateşte pişirilir. Ilındıktan sonra üzerine çekilmiş ceviz serpilir.

    Not: Kabaklar akşamdan ıslatılarak sabahleyin pişirilirse daha lezzetli olur. Zamanı kıymetli olanlar için bekletmeye gerek yoktur. Şekerin üzerine 3 bardak kadar su ilave edilip pişirilebilir.
    .................................................. .............
    ÇİKOLATA SOSLU YAŞ PASTA_______________________
    MALZEMELER
    Keki icin :
    3 adet yumurta
    1 fincan sıvı yağ
    1 fincan şeker
    2 su bardağı un
    Sosu için :
    Bir iki yemek kaşığı nişasta ve un
    Yarım kilo süt
    2-3 yemek kaşığı margarin
    Kakao veya çikolata
    Bir fincan toz şeker

    HAZIRLANIŞI
    Bir fincan su (kabartma tozuna gerek yok çünkü yumurta köpürdüğü zaman kabartma tozu yerine geciyor.)
    altı yumurtayı bir fincan yağ ve bir fincan şekerle iyice çırpın ve içine bir fincan su ekleyin ve hepsini birlikte iyice köpürene kadar çırpın. (eger mixeriniz varsa mixerle çırpmanızı tavsiye ederim)
    Sonra 200-225 derecede ısıtılmış sıcak fırına verin. Kabardıktan sonra derecesini 175 veya 200 dereceye indirin. Güzel bir şekilde pişsin.
    Sosunun hazırlanışı :
    Nişasta, un ve kakaoyu bir miktar sütle karıştırın ve bütün sütü icine ekleyin. Karışımı karıştırarak kaynatın. Margarini içine ekleyin karıştırın. Sıcakken kekin üzerine dökün.
    .................................................. ....................
    TAVUKSUYU ÇORBA________________________________
    MALZEMELER
    1 adet Tavuk
    ½ paket arpa şehriye
    ½ limon
    1 adet yumurta
    yeterince tuz

    HAZIRLANIŞI
    Orta boy bir tavuk temizlenip, yıkandıktan sona bir buçuk litre kadar suda pişene dek ( 25 dakika kadar) haşlanır. Daha sonar tavuk çıkarılır ve kaynamakta olan suya şehriye atılır, on dakika kadar kaynatılıp ocak kapatılır. Çorba ılındıktan sonar limon suyu ve yumurta sarısı çırpılarak terbiye yapılır ve azar azar çorbaya ilave edilir. Yeterince tuz konulur.
    Not : Tavuğun beyaz etlerinden çorbanın içine didiklenerek konursa daha lezzetli olur.
    ..................................................

    AFIYET OLSUNN..............



     



  3. bunları yapınca ocağın 1 nde saat 15.00 civarında kaç kilo olacaz
     



  4. aman bosver afiyet olsun
     



  5. ALyaaa menü baya güzelmiş yeni yıla sizde giriyoruz galiba :)
     



  6. hindi sevmem ama emeğine sağlık.
     



  7. Bana çerkez tavuğu olsun yeter :f196:
     



  8. :f196::f196:
     



  9. buyrn afiyet olsun keyifle agirlarim siziii
     



  10. Öncelikle çok sağol alya bizde keyifle yeriz içeriz :)

    Bluee ne diyim sana pess yani... İnsanları türk, kürt laz çerkez diye ayırdıktan sonra sıra tavuklaramı geldi.. Ye işte allaaa alllaaa hepsi tavuk değilmi... Çerkez tavuğuymuş.....
     



  11. Aman gecenin bu saatinde karnim acikti chemist................
     



  12. Hadii yaaaa.... şöyle varna taraflarindan pratik bir yemek yapıverirsin artık.. Biz attığın tariflere ağzımız açık bakınmakla yetiniyoruz.. ...Hee aklıma gelmişken "mekita" yapmayi biliyormusun bizdeki pişi nin değişik bir versiyonu... İçerisinede peynir falan koydunmu sabah kahvaltıya süper olur... Benimde canım çekti yaww...
     



  13. Himm yapmadim ama denerim Istanbulda olanlar buyursun Ucusum yok bu aralar ziyafete gelebilirsiniz....