Yemek Nasıl Servis Edilir?

'Etüt Merkezi' forumunda Funda_ tarafından 25 Ekim 2010 tarihinde açılan konu


  1. Arkadaşlar mutfakla aram pek iyi değil.Yeni yeni öğreniyorum.Misafirim gelecek yemek servisi konusunda bilgi verirmisiniz...
     



  2. Cevap: Yemek Nasıl Servis Edilir?

    İlk olarak mönüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz. Şayet; mönüde Çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarının üzerinde Çorba tabakları yer almalıdır. Eğer Çorba mönüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir. Tabakların yerleştirilmesi mönüdeki düzenlemeyle paraleldir.

    Sofranızı hazırlarken peçeteler özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir. Değişik şekillerde katlanan peçeteler, isteğinize göre yine yemek takımlarınıza uygun halka biçimde bir peçetelik arasına konarak ta sofralarda yerini alabilir.

    Çatal-kaşıık-bıçak
    Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir. Tabağın sağına kasık ve Bıçak, soluna ise çatal konur. Bıçağın ağzı tabağa dönük olmalıdır.

    Tabaklar
    Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır. Ancak yukarda da bahsedildiği gibi yemek mönüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir.

    Masaya Konan Takımların Yerleri
    Yemek Çatalı: Tabağın solunda.
    Yemek bıçağı; Tabağın sağında.
    Yemek kasığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında.
    Balık Çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında.
    Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında.
    Meze Çatalı: Tabağın solunda, diğer Çatalların dışında.
    Meze kasığı: Tabağın ön kısmında.
    Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru.
    Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru. Çatalın yanında.
    Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında
    Şarap bardağı: Su bardağının sağında.
    Rakı bardağı: Su bardağının yanında.
    Tuz, biberlik: İki servis tabağı arasında
    Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakin.
    Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakin.
    Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
    Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
    Meyve tabağı: Ortada.
    Ekmek tabağı: Ortada.
    Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında.
    Peçete: Servis tabağının solunda.

    Yemeklerde Unutulmaması Gerekenler
    Yemek Süresince dikkat edilmesi gereken bazı davranışlar vardır; bunlardan bazıları

    Tabakta yemek bırakmak pek hoş bir davranış değildir. Ekmeğin ufalanarak yenmesi, yemeğin koklanarak adeta test edilmesi, masada saç taramak, makyaj tazelemek, elleri masanın altında tutmak, masada şampanya patlatmak, kürdansız ve aleni bir şekilde diş karıştırmak, sesli bir biçimde burun temizlemek, ev sahibinden önce yemeğe başlamak ve masada kül tablası konmamışsa ısrarla sigara içmeye çalışmak, puro vb. herkesçe hoşlanılmayacak tütünleri müsaadesiz içmek ve yemek devam ederken izinsizce sofrayı terk etmek, abartılı gülmek veya uzun sıkıcı konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız etmek yapılmaması gereken davranışlardandır.

    Servis Kuralları

    Servisi evin hanimi yapıyorsa, sağında oturan bayandan başlanır.

    Servisi garson yapıyorsa, servise ev sahibinin sağında oturan bayandan baslar, soldan devam eder, en son ev sahibine servis yapar.

    Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz. Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir.

    Tatlı servisinden önce masa temizlenir.

    İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir. Kadeh el ile veya ters kapatılmaz.

    Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır. Ancak; yemeğin niteliğine göre serviste 2. kez istenip istenmediği kişilere sorulabilir.

    Yemekte Görgü Kuralları:
    Bıçak kullanmak gerekince, Çatal sol elle tutulur. Bu durumda bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak kesme işlemi yapılır.

    Bıçak kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz. Tabağın üst yarısına, kendinize doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde konur.

    Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz. Bıçağa paralel şekilde soluna ve sapı sağda, ağzı yukarı doğru konur.

    Çorba kasığı, Çorba tabağının sağına konur.

    kaşıık da bıçak gibi kullanılır. Salata ve Çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır. Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur.

    Balık Çatalı ise daha kısa ve düzdür. Kasığın sağına konur.

    Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur.

    Servis Çatal ve kasıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur. Kişi rahatça alabilmelidir.

    Ancak; konukların önüne 3den fazla Çatal, kaşıık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir. Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir.
     



  3. Cevap: Yemek Nasıl Servis Edilir?

    Böoovvv bunları yapana kadar doyar insan be :) Yemek nasıl yenir deyu sorsan cevap verirdim..