Yaş Pasta Resimli Tarifleri

'Damak Keyfi' forumunda Belinay tarafından 21 Mart 2012 tarihinde açılan konu



  1. Yaş Pasta Tarifleri



    ŞEFTALİLİ SOĞUK PASTA

    80 gr bitter çikolata
    5 yumurta, 2 şeftali
    1 su bardağı pudraşeker
    Yarım litre soğuk süt
    400 ml krema
    1 limonun rendelenmiş kabuğu
    1 limonun suyu, bir tutam tuz

    Sos için

    1 litre süt, 1 yumurta
    Yarım su bardağı tozşeker
    1 yemek kaşığı un
    2 yemek kaşığı konyak
    50 gr margarin

    [​IMG]

    ŞEFTALİLİ PASTA TARİFİ
    Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Yumurtaların sarılarını aklarından ayırın. Yumurta sarılarına pudraşeker ilave edip çırpın. Bir başka kapta yarım litre soğuk süte 400 ml kremayı ilave edip karıştırın. Yumurtaların aklarını bir kaseye alın. Limon kabuğu, limon suyu ve bir tutam tuzu ilave edip çırpın. Yumurta sarılı ve yumurta aklı karışımları büyük bir kapta karıştırın. Kelepçeli kek kalıbına karışımın yarısını dökün. Diğer yarısına eritilmiş çikolatayı ekleyip karıştırın ve kalıba ekleyin. Derin dondurucuda 4 saat bekletin. Margarin hariç diğer malzemeleri bir tencereye alın. Kaynama noktasına gelene kadar karıştırın. Tencereyi ocaktan almadan hemen önce margarini ekleyin. Sosu tahta kaşıkla karıştırarak ılık hale getirin. Soğuk pastayı servis tabağına alın. Pasta üzerini şeftali dilimleriyle süsleyin ve sosuyla birlikte servis yapın.


    Kayısılı Pasta

    [​IMG]

    Malzemeler :

    2 adet çubuk tarçı
    1 çay kaşığı damla sakız ( dövülmüş)
    150gr. badem ( beyazlatılmış yarısı iyi kıyılmış )
    1 su bardağı toz şeker
    1 paket uno pastaban
    ½ kg. kuru kayısı
    4 su bardağı su
    ½ su bardağı su

    Yapılış Şekli :
    Kayısıları 4 su bardağı su ile ıslatıp bir gece bekletin. Ertesi gün tarçın çubuklarını ilave edip kaynatın. Tarçınları çıkartın , düzgün kayısılardan 10 adet ( süslemek için ) ve yarım suyundan ayırın. Sıcak iken kalan kayısıları sakız ile beraber robotta püre haline getirin. Pasta tabağına 3-4 çorba kayısı püresi yayın. Kekin bir katını üzerine koyup kayısı suyundan 5-6 kaşık keke serpin. Üzerine kayısı püresinden 1 cm. yayın iri kıyılmış bademi serpin ve kekin diğer parçasını üzerine kapatın. Üzerini kayısı suyu ile ıslatıp kalan kayısı püresi ile üstünü ve yanını kaplayın süslemek için ayırdığınız kayısıları ikiye bölüp pastanın üzerine dizin aralarını kalan bütün bademler ile süsleyin. Şekeri yarım bardak su ile şeker sararana kadar kaynatın. Sıcak iken pastanın üzerine dökerek kaplayın. En az 3-4 saat buzdolabında bekletip servis yapın.


    Krep Pastası
    Gerekli Malzemeler:

    3 Yumurta
    2,5 su bardağı süt
    2 su bardağı un
    1/2 su bardağı şeker
    100 gr eritilmiş bitter çikolata
    1 paket vanilya
    1 çay kaşığı kabartma tozu
    2 paket kremşanti
    1 paket labne peynir
    çikolata sosu


    [​IMG]

    Yapılış Şekli :

    Yumurta, süt, un, şeker, kabartma tozu, vanilya, çikolta mikser ile çırpılıp krep hamuru hazırlanır. Çok az yağlanmış teflon tavaya kepçe ile dökülerek mümkünolduğuncaince bir kıvamda krepler hazırlanır. Ben 20 adet krep hazırladım. Aralarına sürmek için iki paket krem şanti hazırlanır. Mikserde bir paket labne peynir eklenerek iyice çırpılır. Soğuyan kreplerin arasına bu krema sürülerek krepler üst üste dizilir. En üste hazırlanan çikolatalı sos dökülür. Üzerini süslemek için bir çay bardağı toz şekeri teflon tavada eritilir. Karamelize olduktan sonra kürdana batırılmış fındık taneleri şekere bulanır ve ters çevrilerek soğuması beklenir. Kürdanların birbirine temas etmemesine dikkat edilmelidir. Soğuduktan sonra kürdanlar çıkartılır. Kelebek içinyağlı kağıda kelebek şekli çizilir. Kağıt ters çevrilip şeklin üzerine çay kaşığı yardımıyla şeker akıtılır. Donmasını müteakip fındıklarla beraber pastanın üzerine konulur.

    Limonlu Bisküvili Pasta

    Malzemeler:
    1 yumurta
    3 kaşık nişasta
    2 limonun suyu ve kabuklarının ince rendesi
    1 su bardağı tozşeker
    3 su bardağı su
    3 yemek kaşığı kadar tereyağ
    2 paket petibör bisküvi
    Dövülmüş fındık veya ceviz

    Yapılış Şekli:
    Orta boy bir tencerede yumurtayı çırpın.
    Limon suyunu ve rendesini, şekeri ve nişastayı ilave edip iyice karıştırın.
    Suyu ekleyip karıştırdıktan sonra ocağın altını açın. Karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
    Yağı koyarak bir taşım daha kaynatıp altını kapatın.
    Orta boy bir tepsiye bir kat bisküvi bir kat limonlu kremadan koyup malzemeleri bitirin.
    Üstüne fındık veya ceviz serpip soğuduktan sonra servis yapın.

    [​IMG]



    Meyveli Miflöy Pasta

    Meyveli Milföy Kulesi Malzemeler
    2 ad milföy hamuru
    3 yemek kaşığı krema
    5 yemek kaşığı krem şanti
    2 yemek kaşığı çilek sos
    yemek kaşığı toz şeker
    1/4 kivi, muz, portakal, elma, nar
    1/4 limon
    1 dal taze nane

    [​IMG]

    Meyveli Milföy Kulesi Tarifi

    Öncelikle milföy hamurunun ortasını çay bardağı veya kalıp yardımıyla yuvarlak bir şekilde alıyoruz.kalan bölüme kalıp veya bıçak yardımıyla kalp veya başka bir şekil vererek 180 dereceye ayarlanmış fırında 10 dakika pişiriyoruz.Diğer taraftan sekerimizi tavada karamelize edip içine limon ve krema ilave ederek karıştırarak koyu bir kıvama gelene kadar pişiriyoruz.bu karışımın içerisine meyvelerimizi de küp şeklinde doğrayarak iyice karıştırıyoruz.milföylerimizi fırından alıp üst üste koyup içine hazırladığımız karışımın 3/4 ünü koyup üzerine krem şantimizi sıkıp geri kalan harcımızı üzerine ilave edip servise sunuyoruz.

    Böğürtlenli Pasta Tarifi

    Pandispanya için

    4 adet yumurta
    4 kahve fincanı toz şeker
    3 kahve fincanı un
    2 yemek kaşığı kakao
    2 yemek kaşığı sıvıyağ
    3 yemek kaşığı kaynar su
    1 paket kabartma tozu
    1 paket vanilya


    Kreması için

    2,5 su bardağı süt
    5 yemek kaşığı toz şeker
    2,5 yemek kaşığı un
    1 yemek kaşığı tereyağı
    1 kase böğürtlen


    Krem Şantili ara kat için


    1 poşet krem şanti
    1 su bardağı süt
    1 tatlı kaşığı kakao
    Çikolata damlası

    [​IMG]
    Yapılışı
    Yumurta ile toz şekeri eriyene kadar çırptıktan sonra, un, kakao, sıvıyağ, kaynar su, kabartma tozu, vanilya karıştırılıp 24-26 cm`lik kek tenceresi tereyağ ile yağlanarak malzemeler dökülür. 170 derecede fırının kapağı açılmadan 30-35 dakika pişirilir.

    Daha sonra krem şantiye 1 bardak süt ilave ederek mikserle çırpın.
    Pişirdiğiniz ve ılık hale gelmiş pandispanyayı üçe bölün.
    Kremayı malzemeleri topak kalmayacak şekilde karıştırın.Ocakta sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan almadan tereyağı ekleyip eriyene kadar karıştırın.
    Hazırlamış olduğunuz kremayı 1. kata sürün. Üzerine böğürtlen serpiştirin.
    Daha sonra 2. katı da üzerine yerleştirin. Hazırladığınız krem şantinin yarısını 2.katın üzerine sürün. Krem şantinin üzerine de damla çikolataları serpin. Pandispanyanın son katını da koyun ve kalan krem şantiyi pastanın üzerine sıvayın.
    Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayın ve pastanın üzerine dökün, spatulayla düzeltin.
    Üzerini böğürtlenle süsleyip buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra servis yapın.