Yarpuz

'Şifalı Bitkiler' forumunda Destina tarafından 4 Mart 2009 tarihinde açılan konu




  1. [​IMG]


    Ballıbabagiller familyasından olup 10 -30 cm. boylanabilen, çok yıllık dayanıklı otsu bir bitkidir. Diklemesine veya toprağın üzerine yatarak gelişen iki türü vardır.Gövdesi ve yaprakları tüylüdür.Yaprakları kısa saplı olup, oval şekildedir.Yaprakları çiçeğinin hemen altında bulunur. Çiçekleri morumsu pembedir. Çiçek ve yaprakları gövdeye belli aralıklarla sıralanmıştır. Bitki, döktüğü minik tohumlarıyla çoğalır. Kuvvetli kokusu vardır.Antik çağlardan beri Akdeniz bölgesinde tanınan ve nitelikleri bilinen yarpuz, bazı yerlerde pazarlarda satılıp nane yerine kullanılmaktadır.

    Anadolu’nun pek çok yöresinde sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir. En fazla Akdeniz Bölgesinde görülür.

    Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur. Paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır.

    Yarpuzun yapraklarındaki uçucu yağ, pulegon adlı madde yönünden zengindir.
    Diğer İsimleri : Filiskin, Narpuz, Pülüskün, Yabani nane, Mentha pulegium
    [​IMG]
    Faydaları

    Kalbi ve mideyi kuvvetlendirir.

    Tohumları kaynatılıp içilirse uçuğa ve idrar tutukluğuna fayda sağlar.

    Erkeklik kuvvetini artırır.

    Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir.

    Mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları söktürür.

    Sindirimi kolaylaştırır.

    Balgam söktürücüdür.

    Kadınlar hastalıklarına iyi gelir.


    Kullanım Şekli : 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş yarpuz yaprağı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu çay, günde üç kez içilebilir.

    UYARI : Fazla yenirse göz kararması ve baş dönmesi yapar.

    Düşüğe neden olabileceği için gebelikte yarpuz alınmamalıdır.

    Böbrek sorunu olanlar da yarpuz almaktan kaçınmalıdır.