Yağların Özellikleri - Yağlar Hakkında Bilgi

'Ders notları' forumunda Violet tarafından 20 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. Yağların Özellikleri - Yağlar Hakkında Bilgi


    Yağların özellikleri

    * Suda erimezler
    * Eter , alkol , aseton gibi organik çözücülerde erirler
    * C ve O oranından fazla olduğundan enerji verimide fazladır
    * Hücre zarından geçemezler
    * 1 mol gliserol 3 mol yağ asidin dehidrasyon ile birleşmesinden oluşur
    * Sentezlerinde 3 ester bağı kurulur
    * Sentezlerinde 3 mol H2O açığa çıkar
    * 3 mol H2O ile hidrolize edilirler
    * Yağların hidrolizi lipaz ile gerçekleşir
    * Sudan III ile kırmızı renk verirler
    * Bitki ve hayvan hücrelerinde depolanabilirler
    * Hücre zarlarının esas yapısını oluştururlar


    Yağların çeşitleri

    * Nötral yağlar : Depo ve enerji verici olarak görev alır
    * Fosfolipid : Hücre zarının temel maddesidir
    * Glikolipit : Hücre zarı ve sinir hücrelerinde bulunur
    * Steroidler : Vit-D , bazı hormonlar , safra tuzları , kolesterol , eterik yağ , kauçuk vb maddelerin oluşumunu gerçekleştirerek canlılar düzenleyici görev alırlar
    * Kolesterol:Hayvanlarda hücre zarında ve derinin yapısında bulunurDiğer steroid lerin oluşumunda rol alır


    Yağların görevleri

    * Enerji kaynağı olarak kullanılırlar
    * Hücre zarı yapısına katılırlar
    * Bazı hormonların yapısını oluştururlar
    * A,D,E,K vitaminlerinin emilimini sağlarlar
    * Isı kaybını önlerler
    * Organ ve vücudu mekanik etkilerden korur
    * Göç eden ve kış uykusuna yatan canlıların besin ve su (metabolik su ) kaynağıdır











    -----------------------------------