Un'un Patlayıcı Özelliği

'Bunları biliyormusunuz' forumunda Wish tarafından 10 Nisan 2009 tarihinde açılan konu


  1. :f73: olmaz böyle birşey demeyin.Unun üç zararlı beyazdan biri olduğunu biliyordum ama bu kadarı aklıma hiç gelmezdi.

    Tarihte kayda geçen ilk un patlaması 1785 yılında İtalya'da Turiri'de bir ekmek fırınında, bir lambanın un tozunu tutuşturması sonucu oldu. Ölüme ve fazla zarara yol açmayan bu patlamadan sonra konu unutuldu gitti.

    Modern günlerimizin başlangıcında, insanlık tarihinin ana gıdası ekmeğimizin en önemli girdisi olan unun çok ciddi bir şekilde yanarak patlayabileceğini kime söyleseniz herhalde şaka kabul eder gülerdi. 1981'de ABD'de büyük bir hububat silosu infilak edip, 9 kişi ölüp, 30 kişi de yaralanınca gülmeler durdu. 1988'de hububat bulunan yerlere belirli bir emniyet standardı getiren kuralların uygulanmasına başlanılmasına rağmen 90'lı yıllarda sadece ABD'de undan kaynaklanan ortalama yılda 13 patlama oldu.

    Peki nasıl oluyor da un bu kadar tehlikeli bir şekilde patlayabiliyor? Sebebi basit. Çünkü o bir karbonhidrat. Havada toz olarak asılı duran karbonhidratın miktarı, bir metreküpte 50 gramı aşınca herhangi bir şekilde tutuşturulduğunda patlar. Un tozları o kadar küçüktür ki, anında yanar ve bu yangın diğerlerine zincirleme yayılır. Bu da toz bulutunda, ortama da bağlı olarak, patlayıcı bir güç oluşturur. Benzer durum şeker, puding ve hatta çok ince testere talaşlarında bile oluşabilir.
    Bir yangının çıkması için üç şeyin bir arada olması gerekir. Hava (içindeki oksijen), yanıcı madde (burada un oluyor) ve tutuşturucu. Silolarda insanların çalıştıkları yerlerde tutuşmak için gereken metreküpte en az 50 gram un tozu miktarına pek ulaşılamaz. Tabii burada unutulmaması gereken patlamaya sebep verenin yanıcı maddenin havada asılı duran toz miktarı olduğudur, yoksa yere serilen unda böyle bir tehlike yoktur.

    Silolarda tutuşmaya sebep olan şeyler, bilinçsizce yapılan bir kaynak, bir kesme işlemi, sigara, asansörler ve konveyörlerin mekanizmalarından çıkan kıvılcımlar olabilir. Şüphesiz ortamın da çok önemi vardır. Patlamanın yarattığı büyük basınç boşalacak yer bulamazsa binayı bile yıkabilir. Açık havada ise patlama olmaz ama yine de tehlikeli bir alevlenme olur.

    Hanımlar, endişelenmeyin, kurabiye veya börek yapmak için aldığınız bir kilo undan 50 gramı havaya uçmaz. Bu olay için tonlarca un gerekir. Hamur yoğurmak için balkona çıkmanıza hiç gerek yok!
    alıntı
     



  2. Cevap: Un'un Patlayıcı Özelliği

    Çok enteresan bir bilgi WisH. İlk defa duyuyorum. Neyse ki hamur işi yaparken patlamıyor.
     



  3. Cevap: Un'un Patlayıcı Özelliği

    Pişerken kabarıyor ama Allahtan patlamıyor:f106:
     



  4. Cevap: Un'un Patlayıcı Özelliği

    Çok ilginçmiş.Bilmiyordum ben de.:f73:Sayende öğrendik.Teşekkürler Şekerciiiimm.
     



  5. Cevap: Un'un Patlayıcı Özelliği

    Pastalar börekler misafirlerin elinde patlamasın şaka oyunları gibi :f30:
     



  6. Cevap: Un'un Patlayıcı Özelliği

    Ahahah bu bilgi süper oldu işime yarar :pp bekle dünya un patlatıcısı gelio :D
     



  7. Cevap: Un'un Patlayıcı Özelliği

    Bundan sonra daha bi dikkatli olacağım pasta yerken nolurrr nolmazz
    :f106: :f106:
     



  8. Cevap: Un'un Patlayıcı Özelliği

    Bismillah bir yaşıma daha girdim diycem ama olmayacak WisH yaşlandıracaksın bizi:f73:
    İlk kez duyduğum bir olay ve enteresan.Destinama katılıyorum,pişirdiğimiz keklerin kabarıp sonra patladığını bir düşünsenize:))