Ünlü Makara Tatlısı tarifi ( resimli)

'Damak Keyfi' forumunda Aderito tarafından 1 Ocak 2013 tarihinde açılan konu


  1. Makara Tatlısı hakkında herşey

    Diziler ile özellikle de Kuzey Güney dizisiyle ünlenen Macara tatlısının nasıl yapıldığını pek çok insan merak eder oldu.

    KURTOS KALACS-MAKARA NEDİR?
    • İsminin kökenleri Macarca “baca” anlamına gelen “kürtö” kelimesinden gelmektedir. Macaristan’ın en eski pastane ürünü olarak meşhurdur.
    • Kurtos Kalacs genellikle fırınlarda, pastanelerde, caddelerde, karnavallarda ve fuarlarda satılan bir üründür.
    • Kurtos Kalacs bir Macar pastane ürünü olup aynı zamanda Chimney Cake , Fırın Keki veya Macar Düğün Keki olarak da bilinir.
    • Macaristan’ın milli sembolleri arasındadır.
    • Geleneksel olarak açık bir ateş üzerinde silindirik bir rulo etrafına sarılarak pişirilir. Köken olarak Transilvanya kökenlidir.


    [​IMG]


    Türkiyemizde de diziyle ünlenen makaralar bir firma ile bayilikler vermek üzere…Şuan makara tatlısı markası adı altında Bursa Anatoliumda satılmakta.. Yakın Zamanda İStanbul Hacıosman-Taksim metrosunda satılması planlanıyor..

    Kurtos Kalacs & Chimney Cake Tarifi

    Malzemeler:
    3 yemek kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı tuz
    3 yemek kaşığı şeker
    1 kg un
    500 ml ılık süt
    1 paket yaş maya
    6 yumurta sarısı

    Üzeri İçin:
    Toz Tarçın
    Toz şeker
    Arzuya Göre Dövülmüş fındık, badem veya Hindistan cevizi

    Hazırlanışı:

    Ilık süt ile mayayı eritiniz ve mayanın kabarmasını bekleyiniz.Yumurta sarıları ve eritilmiş tere yağını birlikte çırpınız ve tuz ve şeker ilave ediniz.Yumurta karışımına, mayalı süt ve unu ilave edip birlikte iyice karıştırınız ve hamuru yoğurunuz.Hamurun üzerine bez örtüp ılık bir yerde mayalanması için bekletiniz.Hamur mayalandıktan sonra oval olarak açınız ve ruletle dışarıdan içeriye doğru uzun şeritler halinde kesiniz.Silindiri fırça ile yağlayıp silindirin etrafına şeritleri teker teker sarınız.Şeritlerin birleşmesi için silindiri tezgahta ileri ve geri hareket ettiriniz.Hamuru eritilmiş tereyağı ile yağlayıp toz şekere bulayınız.Mümkünse odun ateşinde pişiriniz.Özelliği budur..

    Her tarafı eşit kızarana kadar çeviriniz.Yeterince karamelize olduğunda ateş üzerinden alınız. İsteğe bağlı olarak tarçın, toz şeker veya dövülmüş badem ya da fındık serpilir.

    Afiyet Olsun..