ümit usta yemek tarifleri

'Damak Keyfi' forumunda Sitem tarafından 20 Nisan 2012 tarihinde açılan konu


  1. ümit usta yemek tarifleri resimli


    ümit ustanın yemek tarifleri


    ÜMİT USTA EKŞİLİ MERCİMEK ÇORBASI

    2 su bardağı kırmızı mercimek
    1 su bardağı pirinç
    1 çorba kaşığı domates salçası
    1 baş sarımsak
    1 limonun suyu veya sumak ekşisi
    1/2 paket Teremyağ
    8-10 su bardağı et suyu veya su
    yeterince tuz ve kuru nane

    [​IMG]

    Pirinçler ile mercimekleri, yeterince tuz ile birlikte haşlayalım.
    Haşlarken üzerinde oluşan köpükleri aldıktan sonra, salçayı ve dövdüğümüz sarımsakları ilave edip, çorba özleninceye kadar pişirelim.
    Pişince ekşisini ilave edip, yağda kızdırdığımız naneyi de üstüne döküp, sıcak sıcak servis yapalım.


    Ümit Usta Özbek Pilavı Tarifi

    500 gr kuşbaşı et (kuzu veya dana)
    1 kg pilavlık pirinç
    500 gr havuç
    2 adet büyük boy kuru soğan
    1 çorba kaşığı dolusu domates salçası
    1 çay bardağı kabuğu soyulmuş badem
    1 çay bardağı bezelye
    1 paket Teremyağ
    Tuz
    Karabiber

    [​IMG]

    İnce kıydığımız 1 adet kuru soğanı, çeyrek paket Teremyağ yağında pembeleştirip, kuşbaşı kesilmiş kuzu etleri ile birlikte etler suyunu salıp da çekinceye kadar kavuralım.
    Etler yağına binince, domates salçasını da ilave edip 1-2 sefer daha karıştırdıktan sonra, etlerin üstüne 2-3 parmak çıkacak kadar sıcak su koyup,pişmeye bırakalım.
    Pişmesine yakın, yeterince tuz ve karabiberle birlikte kabuklarını soyup fındık büyüklüğünde kestiğimiz havuçları da ilave edip, havuçlar ve etler iyice pişinceye kadar bekleyelim.
    Daha önceden el dayanabilecek kadar tuzlu sıcak suda ıslattığımız pirinçleri, iyice yıkadıktan sonra süzelim.
    Pilavı pişireceğimiz tencereye, geri kalan Teremyağını koyup, eritelim. Kabuklarını soyduğumuz bademleri koyup birazcık kavurduktan sonra, ince kıydığımız kalan 1 adet kuru soğanı da ekleyerek, kavurma işlemine devam edelim.
    Soğanlar pembeleşince, iyice yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri ilave edip, pirinçler tane tane oluncaya kadar kavuralım. Pişirdiğimiz havuçlu etleri suyundan süzüp, bezelyelerle birlikte pilav tenceresine ilave edelim. Yeterince tuz ve karabiber katıp son bir kere daha karıştırdıktan sonra, süzdüğümüz etlerin suyunu kaynar olarak, pirinçlerin üstüne bir parmak çıkana kadar dökelim (eğer süzdüğümüz salçalı su, pilav için yetersiz ise, bir miktar sıcak su takviyesi yaparak, pilavın ihtiyacı olan suyu verelim). Önce kuvvetli ateşte kaynatıp, sonra kısık ateşte 15-20 dakika kadar suyunu çektirelim.
    Ocağı kapatıp, 15-20 dakika daha demlendirip harmanladıktan sonra, sıcak sıcak servis yapalım.



    ZEYTİNYAĞLI ISPANAK

    1,5 kg ıspanak
    1 adet orta boy kuru soğan
    1 kahve fincanı pirinç
    1 çay bardağı sıvıyağ
    1 tatlı kaşığı tozşeker
    Tuz

    [​IMG]

    Ispanakları ayıkladıktan sonra, birkaç kez yıkayalım.
    Rendelediğimiz kuru soğanı, sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavurduktan sonra, doğradığımız ıspanakları ilave edip, birkaç dakika daha kavuralım.
    Ilık suda ıslattığımız pirinçleri, iyice yıkadıktan sonra, ıspanaklara ilave edip, yeterince tuz, tozşeker ve sıcak su ekleyerek, ağzı kapalı olarak pişirelim.
    Piştikten sonra, ağzı kapalı olarak soğutup, servis yapalım.

    Not: İsteyenler, üzerine sarımsaklı yoğurt koyarak, servis yapabilirler.


    KARNIYARIK

    6 adet orta boy patlıcan
    200 gr kıyma
    3 adet orta boy kuru soğan
    3 adet büyük boy domates
    3 adet sivribiber
    50 gr Teremyağ
    Tuz
    Karabiber
    Sıvıyağ

    [​IMG]

    Patlıcanları yıkayıp, alacalı soyduktan sonra, uzunlamalarına ortalarından hafifçe keselim.
    Acısının çıkması için bol tuzlu suyun içinde 20-25 dakika bekletelim. Kuru soğanları ince ince kıyıp, Teremyağ yağında pembeleştirelim. Kıymayı da soğanlara ilave edip, suyunu salıp da çekinceye kadar kavuralım.
    2 adet domatesin kabuklarını soyup, kuşbaşı kestikten sonra, yeterince tuz ve karabiber ile birlikte kıymaya ilave edelim.
    Domatesler eriyinceye kadar pişirip, ocaktan indirelim.
    Acısı çıkan patlıcanların suyunu süzüp, temiz bir bezle kuruladıktan sonra, kızgın sıvıyağda kızartalım.
    Kızaran patlıcanları, bir tepsiye kesik kısımları üstte kalacak şekilde dizelim.
    Kesik kısımlarını 1 çay kaşığı yardımıyla genişletip, içlerine birer tutam tuz ve tozşeker serpelim.
    Hazırladığımız kıymalı içi, eşit miktarlarda patlıcanların içlerine dolduralım.
    Kalan domatesi ince ince dilimleyip, sivribiberlerin de çekirdek kısımlarını çıkardıktan sonra, uzunlamalarına ikiye keselim.
    Patlıcanların üzerine birer adet domates ve sivribiber yerleştirip, yeterince su ilave edelim ve ister ocakta, istersek de fırında pişirelim.
    Pişen patlıcanları dağıtmadan servis tabağına çıkarıp, sıcak olarak servis yapalım.


    ORMAN KEBABI (GAZİANTEP)


    1 kg kemikli parça kuzu eti
    1 Su bardağı nohut
    500 gr yoğurt
    1 adet yumurta
    1 çorba kaşığı un
    50 gr Teremyağ
    50 gr Teremyağ
    1 tutam haspir
    Tuz
    Karabiber

    [​IMG]

    Etleri tencereye koyup, Teremyağde birazcık kavuralım.
    Daha önceden ıslattığımız nohutları, yeterince sıcak suyu, bir tutam tuzu ve karabiberi etlere ilave edip, hep birlikte pişirelim.
    Etler pişince, yoğurdun içerisine yumurta ve unu ilave edip, iyice karıştıralım. Tencereden alacağımız 1-2 kepçe su ile yoğurdu gevşetip, kaynamakta olan tencereye ilave edelim.
    Birkaç dakika daha kaynattıktan sonra, üzerine Teremyağnda kızdırdığımız haspiri ilave edip, servis yapalım.

    Not: Gaziantep mutfağının nefis yemeklerinden biri olan bu yemek, pirinç pilavı ile birlikte yenir.



    ÇERKEZ TATLISI


    500 gram un
    10 adet yumurta sarısı
    15 gram maya veya 1 paket kabartma tozu
    15 gram tozşeker
    200 gram Teremyağ
    1/4 çay kaşığı tuz
    İÇİ İÇİN:
    200 gram ceviz içi
    2 adet yumurta
    1 çay kasığı tarçın
    ŞURUBU İÇİN:
    1 kilo tozşeker
    500 gram su
    1 tatlı kaşığı limon suyu
    KI7ARTMAK İÇİN:
    Sıvıyağ

    [​IMG]

    Elediğimiz una, tozşekeri, tuzu, Teremyağını, 1 çay bardağı sıcak suda ezdiğimiz mayayı ve yumurta sarılarını ilave edip, iyice yoğurduktan sonra, 15-20 dakika dinlendirelim.
    Ceviz içlerini veya fındığı robottan geçirip, toz haline getirelim. Tarçını ve yumurtaları katıp, karıştıralım.
    Şerbet için, su ve tozşekeri kaynatalım. Şurup kıvama gelince, 1 tatlı kaşığı limon suyunu katıp, 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra, ocaktan indirelim.
    Dinlendirdiğimiz hamuru, yufka kalınlığında açtıktan sonra, 10x10 cm'lik kare parçalar halinde keselim.
    Bir tanesine, hazırladığımız iç malzemesinden, bir kenarı boyunca koyup, rulo şeklinde saralım ve en uç kısmına yumurta akı sürerek, yapıştıralım.
    Bütün hamurları aynı şekilde hazırlayıp, sardıktan sonra, sıvıyağda kızartalım ve soğuk olan şerbete atalım.
    Şerbeti emmesi için birkaç dakika bekletip, servis tabağına çıkartalım.
    Soğuduktan sonra, servis yapalım.