Ülkemizde Su Ürünleri Ve Balıkçılık

'Kısa Bilgiler' forumunda YAREN tarafından 12 Nisan 2011 tarihinde açılan konu


  1. Türkiyede Su Ürünleri Ve Balıkçılık,
    Ülkemizde Su Ürünleri,
    Türkiye'de Su Ürünleri


    Ülkemizde Su Ürünleri Ve Balıkçılık


    Zengin iç su kaynaklarına ve uzun bir sahil şeridine sahip olan ülkemizde, balıkçılık uzun yıllardır avcılık yoluyla yapılmaktadır. Balıkçı teknelerinin sayısının artması ve bilinçsiz yapılan avcılık nedeni ile balık stoklarında azalmalar meydana gelmektedir. Nüfus artışına bağlı olarak artan, hayvansal protein ihtiyacının karşılanması için, avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri üretiminin yetersiz kalması, dünya ülkelerinde kültür balıkçılığı yoluyla elde edilen üretim miktarının arttırılmasına yönelik çalışmaları hızlandırmıştır.

    Ülkemizde ise, kültür balıkçılığı ile ilgili ilk uygulamalar, iç sularda alabalık üretimi için 1970'li, deniz balıkları üretimi için ise 1985'li yıllarda başlamıştır. Türkiye'de kültür balıkçılığı, diğer dünya ülkelerine göre geç başlamasından, ilk yıllarda bilinçsiz yapılmasından ve teknolojik gelişmelerin takibinde yetersiz kalınmasından dolayı geri kalmıştır. 1980'li yıllarda ülkemizde su ürünleriyle ilgili akademik eğitimin başlaması ve özel sektör ile üniversitelerin konu ile ilgili çalışmalar yapması, Türkiye'deki kültür balıkçılığının kısa sürede kayda değer bir artış gözlenmesini sağlamıştır. Bu gelişmelerin sonucunda 1996 yılında AB üyesi ülkeler arasında çipura ve levrek üretim miktarı olarak, Türkiye 3. sıradayken, 1997 yılında 2. sıraya yükselmiştir. Akdeniz ülkeleri arasında ise Türkiye balık yetiştiriciliği açısından 4. sıradadır

    Türkiye'de yeni gelişmeye başlayan bir sektör olan Su Ürünleri Sektörü, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde geleceği parlak olan sektörler arasındadır. Su Ürünleri Sektörü çok çeşitli dallara ayrılmıştır. Bunların başında ülkemizde hemen her ilde alabalık çiftlikleri bulunmaktadır. Bunun haricinde Ege Denizi sahillerinde (yoğun olarak Muğla ili Bodrum ilçesinde) bulunan Çipura ve Levrek balıkları yetiştiriciliği de hızla gelişmektedir. 2000 yılından sonra Avrupa ülkeleri arasında (İspanya, İtalya, Yunanistan) hızla gelişmeye ve yaygınlaşmaya başlayan orkinos balığı yetiştiriciliği için ülkemizde bir çok girişim vardır. Bu girişimlerin bir kısmı başarı elde etmiştir ve (İzmir, Bodrum, Antalya, Gazipaşa) birçok yerde tesislerini kurmuş üretime başlamışlardır. Bu kadar hızlı bir gelişime ayak uydurmak için mecut yem fabrikaları, ağ fabrikaları teknolojilerini yenilemiş ve balık yemi ile ağ üretiminde oldukça hızlı yol kat etmişlerdir. Bunun haricinde kurulan balık kuluçkahaneleri, su ürünleri yetiştiricilik alet ve ekipmanları satan firmalar artmış, danışmanlık şirketleri kurulmuştur. Ülkemizi açık bir pazar olarak gören yurtdışındaki firmalar ülkemize yatırım yapmaya başlamıştır.

    Ülkemizde her yıl bir çok üniversite ve bakanlıklar tarafından su ürünleri ile ilgili toplantılar, kongreler, sempozyumlar ve çalıştaylar düzenlenmektedir. Her yıl İzmir ili Fuar alanında düzenlenen IFAF (Uluslararası su ürünleri fuarı)'a yurtiçi ve yurtdışından bir çok firma katılmaktadır.

    Bu anlamda fakültemizden mezun olan bir öğrenci Su Ürünleri Mühendisi unvanını alarak, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında su ürünleri ile ilgili bir çok firmada (alabalık yetiştiriciliği, deniz balıkları yetiştiriciliği, su ürünleri işleme fabrikaları, yem fabrikaları, ağ fabrikaları, danışmanlık şirketleri vb.) çalışabilmektedir. Bunların haricinde tüm mezunlarımız gerekli işlemleri yaptıktan sonra kaptan olabilmek için kaptanlık sınavlarına girmeye hak kazanırlar.

    kaynak: suyla.com
     



  2. Cevap: Ülkemizde Su Ürünleri Ve Balıkçılık

    İzmirden ilcelere giderken denize kurulmuş bir çok balık çiftliği gördüm çok ilginçti