Ülkemizde kültür balıkçılığı

'Okulistik' forumunda HazaN tarafından 9 Nisan 2011 tarihinde açılan konu


  1. Türkiye'de kültür balıkçılığı
    Ülkemizde kültür balıkçılığı
    Kültür Balıkçılığı Nedir? Kültür Balıkçılığı Hakkında Bilgi

    Kültür balıkçılığı; Balık ve diğer su organizmalarının, besin veya diğer amaçlar için yetiştirilmesidir. Günümüzde, dünyadaki balık ve diğer su ürünlerinin %13′ü kültür-balıkçılığından sağlanmakta iken, bu oran (yıllık %6-7) hızla artış göstermektedir. Bu ise kültür-balıkçılığının dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden biri olduğu göstermektedir.

    Kanada, İskandinav ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkeleri hayvansal protein ihtiyacı için ümitlerini kültür balıkçılığına bağlamış durumdalar. Ülkemizde kanatlı hayvan üretimi önemli boyutlarda olsa da Balık gibi besin değeri yüksek bir besin maddesinin gerilerde kaldığını görüyoruz. 900 bin ton kırmızı et, bin 110 ton kanatlı üretimimiz var. Ancak ihtiyaç bunun çok daha üstünde. Bu açığı kültür balıkçılığı ile kapatmak için 170 bin ton kültür balığı üreten Yunanistan bize milyonlarca dolarlık yavru balık satıyor. İtalya ise 245 bin ton üretim yapıyor. AB, bu iki ülkeyi destekliyor. ABD, fast-food’dan kaçıyor, kültür balıkçılığına yöneliyor. 2013 yılında önde gelen kültür balığı üreticilerinden biri olmayı hedefliyor.