Ukraynanın Kültürü

'Ülkeler' forumunda EyLüL tarafından 9 Haziran 2012 tarihinde açılan konu


  1. Ukraynanın Kültürü Hakkında Bilgi


    Ukraynanın Yemek Kültürü

    Birinci Cihan Harbinin başladığı sırada Galiçya’da yaşıyan Ukraynalılar kendi kültür, siyasi ve dini kurumlarını geliştirmişlerdi.

    Ukraynalı ve Moğol Tatar karışımıymış diye bir görüş de yaygındır. Ruslar, SSCB zamanında Ukraynalılara yoğun bir şekilde baskı yapmışlar onlara Rus kültür ve dilini yoğun bir şekilde aşılamışlardır. Öyleki, Ukraynalıların ayrı bir ulus olduğunu düşünenler hapse atılmışlar baskı altına alınmıştır. Yoğun baskılar sonucu Ukraynalılar ayrı bir ulus olduklarını ayrı bir dil konuştuklarını yıllarca kimseye anlatamamışlardır. Bağımsızlıktan sonra Ukrayna dili resmi dil olmuş okullarda ve günlük yaşamda Ukrayna dili yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamıştır.

    Ukrayna yemek kültürü, ikliminin sağladığı şartlar ve kısmen eski Sovyet yemek kültürünün etkisi altındadır, Geleneksel yemek üç Ana öğeden oluşur. Birinci anlamına gelen 'Pervoye' genellikle çorba veya salatayı/antreyi, Borş çorbasını (ukraynacası borşç) , ikinci anlamına gelen 'Ftoroye' yanında patates olan et, tavuk veya balığı, üçüncü anlamına gelen 'Tretye' ise kompostoyu veya tatlı temsil eder. İklim nedeniyle genellikle soğuk havaya dayanıklı olan lahana, patates, şalgam gibi sebzeler bol tüketilir.

    Süt ürünleri de geleneksel beslenmede önemli yere sahiptir. Kaşar peyniri, lor, 'smetana' adı verilen ve her yemeğe ve tatlıya ilave edilebilen özel krema, yoğurt, kefir yoğun olarak tüketilir. Reçel ve turşu çeşitleri de halkın tüketiminde önemli yer tutar. Yaz sebzelerinin tamamı hemen hemen bulunmaktadir. Hem doğal, hem kültür olmak üzere yoğun olarak mantar tüketilir.