Ukrayna Yemekleri,Ukrayna Yemek ukrayna mutfağı

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 23 Ekim 2010 tarihinde açılan konu


  1. Ukrayna Yemekleri,Ukrayna Yemek ukrayna mutfağı

    Ukrayna mutfağında, ekmek sofranın ana malzemesi. Ukraynalılar esmer ekmeği çok seviyorlar. içki içmeyi ve kadeh kaldırmayı da.. Favori içkileri votka, ama şarap da oldukça yaygın. Ukrayna’nın bağları kaliteli. Çay günün her saatinde içiliyor, çoğu kez bisküvi eşliğinde. Pastalar ise çok şekerli ve çok renkli.


    Ünlü “Borç” çorbası

    Aslında bütün slavların geleneksel çorbası olan Borç çorbasının doğum yeri Ukrayna. Çorbanın ana maddesi pancar. Zaten çorbaya koyu kırmızı rengi veren de o. isteğe göre çeşitli sebzeler (fasülye, lahana, havuç, salatalık, patates, soğan ya da domates) ve et de (tavuk, domuz ya da inek) ekleniyor. Ukrayna borç’unda, pancarın yanı sıra domates de çorbanın temel maddesi. Ayrıca patates ve lahana da eklenebiliyor. Beyaz ve kırmızı renkte olmak üzere iki çeşit borç var. Krema, ekmek ve sarımsakla, sıcak ya da soğuk olarak servis ediliyor.

    Varenyky de çok popüler, iri parçalarla doldurulmuş bir tür mantı. Zaten kelime anlamı da “haşlanmış şey” demekmiş. içine genel olarak patates, isteğe göre de peynir, mantar, lahana konuyor. Vişnelisi bile var. Diğer slav ülkelerinde de çok yapılan bir yemek. Bazilarına göre, Varenyky’nin kökeni bildiğimiz Türk mantısı.

    Ukrayna’nın bir diğer ünlü yemeği de, Türkiye’de de iyi bilinen Kievski usulü tavuk. Bu, bir tür tavuk sarması. Rulo edilerek kızartılmış piliç göğüs etinden yapılıyor. Genellikle patates eşliğinde yeniyor. Ukrayna’da soğuğa dayanıklı lahana, patates, pancar ve şalgam çok tüketiliyor.

    Tavuk, et ve balık köftelerine “katleta” deniyor. Ülkede, tatlı su balığı da çok revaçta: genellikle aynalı sazan, yayın, mersin balığı ve turna. Deniz balıklarından da iri cins bir barbunya türü olan barabulga, uskumru ve kalkan tercih ediliyor. Siyah ve kırmızı havyar da çok popüler. Sofralarda her zaman

    “Smetana” denilen krema bulunuyor, her yemeğe ve tatlıya ilave edilebiliyor. Kaşar, lor, yoğurt ve kefir favoriler arasında. Reçel ve turşu çeşitleri de gayet bol. Kırım’ın mutfak deyince akla ilk gelen ürünü ise çiğbörek.


    Ukranya yemek tarifleri

    Kiev Tavuğu

    Malzemeler :
    4 parça tavuk göğsü
    3 çorba kaşığı tereyağı
    1 su bardağı galeta unu
    1 çay bardağı un
    1 demet maydanoz
    2 yumurta
    1 limon
    Sıvı yağ
    Tuz, karabiber

    Hazırlanışı :
    Piliç göğüslerini bir bıçak yardımıyla açtıktan sonra inceltmek için dövün ve üzerine tuz, karabiber serpin.
    Bir kapta çırparak hazırladığınız tereyağı, maydanoz, limon suyu karışımını tavuk parçalarının arasına yarım çorba kaşığı kadar koyup, tavukları rulo yapın ve buzluğa atıp bir saat kadar donmasını bekleyin.

    Buzluktan çıkardığınız tavukları sırasıyla una, yumurtaya ve galeta ununa bulayarak bol kızartın.