Türkmenistan'ın yemekleri hakkında bilgi

'Damak Keyfi' forumunda HazaN tarafından 29 Haziran 2010 tarihinde açılan konu


  1. Türkmenistan'a özgü yemekler, Türkmenistan yemek kültürü

    ana yemekler

    kızartma,
    sulu kebap (incik etten yapılır),
    etli pilav ,
    kişmişli pilav(bayramlarda yapılır),
    bulgur pilavı,
    kara pilav,
    büryan(et, tavuk, erişte, yumurta) ;

    tatlılar
    baklava,
    zelabiye,
    çökme (lokma),
    muhallebi,

    içecekler
    şerbet (üzüm ezmesi şerbeti, erik-kayısı ezmesi şerbeti) ve
    ayran

    Yemek masası hazırlanırken ikramların hepsi bir arada masada olur. Yemeğe oturulurken özel bir dua yoktur. Besmele ile oturulur. Şükür ve hamde “elhamdülillah” denilerek kalkılır. Sünnet merasiminde ve düğümlerde kişmişli pilav, bamya ve kuru fasulye ikram edilir. Mevlütlerde “kurban aşı” verilir. Mevlütlerde kesilen kurban eti pilavla birlikte verilir. Et suyuna tirit yapılır. Mevlütlerde gülap(gülsuyu) dökülür. Cenaze yemeklerinde, pilav, kırmızı pilav (salça pilav) ve ayrıca helva yapılır. Köfteler ise: kadın budu (gelin budu), pazılı köfte, musul köftesi (içli köfte), Yahudi-Hazar köftesi (büyük içli köfte).2

    Erbil lokantalarının yemek listeleri . Bazı yemek adlarına da mahalli telaffuzla yer verilmiştir. Bunlar: etli pilav, tavuklu pilav, şivon biberli istiki, musulkubbası, et stalabı, tavuk (kıntaki), kuşbaşı, Erbil kebabı, sarımsaklı kebap, kelle küpe(paça), balık pişirmesi, krokıt balık, fırında kızartılmış tavuk, tavuk sakalabı, gorgın glu, kremçap vs. fırında kızartılmış tavuk demglasla, keçi etti,tavuk kremi devolay, sebzeli çorba, balık çorba, mercimek, şangırman krem,şamıl susu, mayonız spagatı, etli amber olarak bilinen yemek ise, bir türlü pilav olup te, pirinç ve üzümden tapılmaktadır.

    Tükmenlerde sabah yemeğine anastalık denilmektedir. Adeta ana aş gibi bir kelime.

    Tikme; patlıcan, kabak ve salatalık(hıyar)’ın içi oyulur içine et ve pirinç konulur ve ağzı dikilir, tencerede pişirilir ve sulu olmaz. Keşşam; yarma(ekşi) yoğurt bir kaba konulur, su eklenir ve kaynatılır. İçerisine ekmek doğranır, yağda kızartılmış sarmusak sos olarak dökülür.

    Yemek masasında toplu halde oturulurken, yemeği ilk gelen diğerlerinin yemeği gelmeden, yemeğe başlamaz. Yemeği gelmeyenin nefsine saygılı olmak inancı vardır.
     



  2. Cevap: Türkmenistan'ın yemekleri hakkında bilgi

    Hemen hemen bizimKiLerLe aynı ...