Türkiyede Yetiştirilen Sanayi Bitkileri

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 22 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. Türkiyede hangi sanayi bitkileri yetiştiriliyor
    Türkiyedeki sanayi bitkileri

    şeker pancarı,pamuk,tütün,soya fasulyesi,çay,haşhaş,anason,şe rbetçi otu,gül,keten-kenevir…

    Şeker pancarı: İç anadolu bölgesi
    Pamuk: güneydoğu anadolu,kıyı ege ovaları,çukurova,hatay,kmaraş
    Tütün: ege karadeniz marmara
    Soya fasulyesi: Adana
    Çay: en çok rizededirtrabzon,giresun
    Haşhaş: ege,iç batı anadolu,kütahya,ısparta
    Anason: içkide kullanılırgöller ve menteşe yöresi
    Keten-kenevir: kastamonu,sinop ve zonguldak çevresi
    Şerbetçi otu: bilecik ve çevresi
    Gül: göller yöresi ve ısparta

    Doğrudan tüketilmeyip fabrikalarda ham madde olarak kullanılan ürünlerdir Ülkemizde yetiştirilen başlıca sanayî bitkileri, pamuk, tütün, şeker pancarı, haşhaş, ayçiçeği ve zeytindir

    Pamuk Üretimi:
    Yetişme döneminde bol su isteyen ve verimli alüvyal ovaları seven bir bitkidir Hasat zamanında ise yüksek bir sıcaklığa ihtiyaç duyar Bu dönemin oldukça kurak geçmesi gerekmektedir Yaz yağışları pamuk üretimine zarar verir En fazla Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir

    Pamuk, dokuma sanayisinin ham maddesidir Çekirdeğinden elde edilen yağ ise margarin üretiminde kullanılır Ülkemizde pamuk üretimi oldukça fazladır Ayrıca pamuk ve pamuklu dokuma ürünleri ülkemiz ihracatında önemli bir yer tutar

    Tütün Üretimi:
    Yetişme döneminde bol su ister Olgunlaşma ve hasat döneminde ise yüksek sıcaklık ister Ülkemizde en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir Daha sonra Güneydoğu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir Tütün, sigara gibi sağlığa zararlı olan dumanlı içeceklerin ham maddesidir Ülkemizde devlet denetiminde yetiştirilmektedir

    Şeker Pancarı Üretimi:
    Kıyı bölgelerimiz dışında ülkemizin her yerinde rahatlıkla yetiştirilmektedir Yağışların yeterli olmadığı yerlerde sulamalı olarak yetiştirilebilir Büyük kısmı İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilir Daha sonra Karadeniz ve Marmara bölgeleri gelir Şekerin ham maddesidir Ayrıca posası hayvan yemi olarak kullanılır Bu yüzden şeker fabrikalarının çevresinde büyükbaş hayvancılık gelişmiştir

    Ayçiçeği Üretimi:
    Ülkemizin her yerinde yetişme imkânı vardır Fakat büyük kısmı Marmara Bölgesi’nde yetiştirilir Yaz yağışlarından olumsuz etkilenir Yağışın yetersiz olduğu yerlerde sulama ile yetiştirilebilir Bitkisel yağ üretiminde kullanılır
    Ülkemizdeki bitkisel yağ üretiminin yarıya yakını ayçiçeğinden elde edilir

    Zeytin Üretimi:
    Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerdeki eğimli arazilerde rahatlıkla yetiştirilebilir Bu yüzden en fazla Ege Bölgesi’nde yetiştirilir Daha sonra Marmara ve Akdeniz bölgeleri gelir Akdeniz Bölgesi’nde az yetiştirilmesinin nedeni; daha fazla gelir getiren ürünlerin ekilmesidir

    Ülkemiz Dünya’nın önde gelen zeytin üreticisi ülkeleri arasındadır Sert çekirdekli meyvelerdendir Sofralık zeytin olarak tüketildiği gibi yağ üretiminde de kullanılır Ayrıca sabun üretiminde de kullanılır

    Haşhaş Üretimi:
    Uyuşturucu madde elde edildiği için devlet denetiminde yetiştirilir Aynı zamanda ilâç yapımında ve yemeklik malzeme olarak kullanılır En fazla Ege Bölgesi’nde yetiştirilir