Türkiye'de Üzüm Üretimi Nasıldır? Üzüm Nasıl Üretilir?

'Bunları biliyormusunuz' forumunda By RiZeLi tarafından 8 Temmuz 2010 tarihinde açılan konu


  1. Türkiye'de Üzüm Üretimi Nasıldır? Üzüm Nasıl Üretilir?
    Türkiye'de Üzüm Üretimi
    Üzüm Nasıl Üretilir



    Türkiye Tarım Odaları Birliği'nin TBMM'ye sunduğu rapora göre ülkemizde bir yılda yaklaşık 3,5 milyon ton üzüm üretimi gerçekleştiği açıklandı.

    Raporu detaylı olarak incelersek üretilen üzümlerin yaklaşık %30'u sofralık, %37'si kurutmalık, %30'u pekmez, pestil, sucuk, şıra ve %3'de şarap olarak kullanıldığı yazıyor. Yani Türkiye'de üretilen üzümlerden devlet %97'inden sadece temel ihtiyaç vergisi olan %8'lik KDV alabiliyor.

    Oysaki diğer üzüm yetiştirici ülkeleri incelediğimizde bu rapor tam tersine dönüyor. Maelesef ülkemizde üzüm sadece yemelik için üretiliyor.

    Peki Niye Şaraplık Üzüm Teşvik Edilmiyor?

    Sadece şarap değil rakının da üretim aşamamasında kullanılan sumalık üzüm, çiftçiler tarafından pek tercih edilmiyor. Çiftçi normal sofralık ürünü tercih etmesinin sebebi ise, sumalık üzüme nazaran kg başına daha iyi para kazanmasıdır.

    Sumalık üzümün fiyatının düşük olmasının temeli TEKEL'in özelleştirilmesine dayanıyor. TEKEL'in özelleşmesi ile serbest piyasa ekonomisine dönüşen alkollü içkiler pazarında alkollü içki üreten firmalar ÖTV vergisinin çok olmasından dolayı ham madde giderini minimuma kısarlar. Dolayısıyla çiftinin eline sumalık üzüm ektiğinde normal sofralık üzüm ekmesine göre daha az para geçer. Doğal olarak da çiftçi de sofralık üzüm ekmeyi tercih eder. Sumalık üzümün fiyatının düşük olmasına TAPDK (Tütün, Tütün mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu) pazarın serbest ekonomi ile yönetildiğinden müdahale etmez.

    Kuru Üzüm ve Pekmez İçin Soğuk Hava Depoları Şart
    Kuru üzüm ve pekmez üreticiliğinin en büyük sorunu depolamadır. Depolamanın maliyeti ve çiftçinin gelir elde etmesi uzayacağından kuru üzüm ve pekmez çiftçi için pek çekici değildir.

    Sofra üzümcülüğüne nazaran çiftçinin daha iyi gelir elde etmesine olanak sağlayabilecek bir diğer çeşit olan kuru üzüm ve pekmez üreticiliği de maalesef teşvik kapsamında değildir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın üzüm üreticilerinin faydalanabileceği soğuk hava depoları kurması gerekmektedir.

    Dünya Şarap Pazarı


    Dünya üzüm üretiminde ülkemiz 4. sıradadır.

    Ülke - Dikili Alan (km²)

    İspanya - 11,750 km²
    Fransa -8,640 km²
    İtalya - 8,270 km²
    Türkiye - 8,120 km²
    ABD - 4,150 km²
    İran - 2,860 km²
    Romanya - 2,480 km²
    Portekiz - 2,160 km²
    Arjantin - 2,080 km²
    Avustralya - 1,642 km²

    Dünya şarap üretiminde ise ülkemiz üzüm üretiminde 4. sırada olmasında karşın ilk 10'da yoktur.

    Ülke - Şarap Üretimi (Ton)

    Fransa - 5,349,333
    İtalya - 4,711,665
    İspanya - 3,643,666
    ABD - 2,232,000
    Arjantin - 1,539,600
    Avustralya - 1,410,483
    Çin - 1,400,000
    Güney Afrika - 1,012,980
    Şili - 977,087
    Almanya - 891,600

    Rakamlar konuyu çok iyi arz etmektedir. Elimizde ham madde sıkıntısı olmamasına karşın şarap üretiminde ilk 10 da yer almamaktayız. Dolayısıyla devletimiz önemli sayılabilecek bir vergi miktarını kaçırmaktadır. Özetle devlet şarap üretimi teşvik etmesi gerekmektedir.

    Alıntıdır.