Türkiye'de makarna üretimi ne zaman başladı

'Sorun Cevaplayalım' forumunda MeriH tarafından 12 Ocak 2012 tarihinde açılan konu


  1. Türkiyede Makarna üretimi
    Türkiye`de makarna üretiminin Cumhuriyetle yaşıt olduğunu söyleyebiliriz. Türk gıda sanayinin ilk sektörlerinden olan makarna ve irmik sanayinin ülkeye girişi 1922 yılına rastlamaktadır. İzmir`de kurulan ilk makarna fabrikası ile sanayi tipi üretime geçilmiştir. Bu tarihten öncesinde Anadolu`da makarna üretimi ev yapımı erişte ile sınırlı idi. Şehirleşmenin artması ve makarna tesislerinin kurulması ile birlikte hazır makarna tüketimi de yıllara göre artış göstermiştir.

    - Türkiye`de makarna tesislerinin hızla artmasının bir nedenide üretimin ana maddesi olan durum buğdayının yetişme koşullarını taşımasıdır. Durum Buğdayı ağırlıklı olarak Güneydoğu ve İç Anadolu`da üretilmektedir. Bu yüzden Türkiye`de makarna üreten fabrikalarda daha çok bu bölgelerde yoğunlaşmışlardır.

    - 1950 yılına kadar küçük ölçekli işletmeler halinde sürdürülen üretim, 1959 yılından sonra sanayileşme eğilimine girmişve dolayısıyla modern fabrikalarla üretim artmıştır. 1990`da 295 bin ton olan üretim 1999 itibariyle 350 bin tona ulaşmıştır. Toplam kapasite 750 bin tonu aşmıştır.

    - Türkiye dünya makarna ihracatında 1998 yılı rakamların göre İtalya`dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. İtalya 1997 de 1.329.000 ton makarna ihraç ederken Türkiye 120.000 ton ihraç etmiştir (ITC verileri 1998). Bu rakamlar dünya pazarında Türkiye`nin liderliği ele geçirebilmesi için ihracatın teşvik edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.