Türkiyede karpuz nerede yetişir

'Resimler' forumunda YAREN tarafından 8 Şubat 2011 tarihinde açılan konu

  1. karpuz türkiyede en çok nerede yetişir

    Karpuz Yurduğumuzun Aşağı Yukarı Tüm Bölgelerinde Yetişmektedir. Ancak En Çok Yetiştirildiği Yerler Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Diyarbakır İlimiz. Akdeniz Bölgesinde Adana İlimiz. İç Anadolu Bölgemizde İse Ankara ve Çankırı İllerimizdir.

    Pulpası sulu ve lezzetli olan ve memleketimizde meyve olarak çok yetiştirilen, alaca yeşil, sert kabuklu büyük meyveler veren, bir yıllık otsu bir bitki.

    Daha çok Akdeniz bölgesi ülkelerinde yetişen bir bitkidir. Anavatanı Afrika’dır. Eski Mısırlılar zamanında karpuzun yetiştirildiği tesbit edilmiştir.

    Karpuz, mutedil iklimlerden hoşlanır, kumlu-killi, derin ve serin toprakları sever. Özellikle nehir ve göl kenarları karpuz ziraatına elverişlidir. Gübreyi çok sever. Çiftlik veya kuş gübresi verimi artırmada iyidir.
     
  2. Karpuz Nasıl Yetiştirilir Çeşitleri
    İlkbaharda don ve kırağı tehlikesi geçtikten sonra ekilir. Toprak derin sürülür. Açılan her ocağa 3-4 tohum olmak üzere genellikle 2-5 cm derinliğe ekilir. Tohumlar çimlendikten sonra 2-3 yaprakta birinci çapa, 5-6 yaprakta ikinci çapa yapılır. Kuru şartlarda daha tatlı karpuz elde edilmektedir. Olgun karpuzlar tın-tın eder, kurumuş sapı kolayca kopar, ağırlıkça hafiftir. Karpuzlar renk, şekil ve yetiştiği yere göre isim alırlar:

    1. Yeni dünya karpuzu: Marmara bölgesinde çok ekilir. Açık yeşil renkte ince kabuklu, koyu kırmızı, gevrek, tatlı ve etlidir. Çekirdekleri beyaz ve küçüktür.

    2. Alacalı karpuz: Açık yeşil kabuk üzerinde muntazam koyu lekeler vardır. Kabuğu gevrektir. Eti pembe kırmızı, çekirdekleri siyahtır.

    3. Kara karpuz: Kalın, koyu yeşil kabuklu, çok şekerli ve lezzetli, etinin orta kısmı buzlu gibi görüldüğünden karabuz karpuzu da denir. Çekirdekleri küçük ve kırmızı renklidir. Siyah olanları da vardır.

    4. Gülle karpuzu: Geç yetişen, kışlık bir çeşittir. Koyu yeşil renkte ve gülle şeklindedir.

    5. Vaşinkton karpuzu: Erken yetişen tatlı, kabuğu ince bir karpuz çeşidi.

    6. Diyarbakır karpuzu: Alaca yeşil, çok kalın kabuklu, yuvarlak ve söbü biçiminde, ortalama 20-30 kg gelebilen iriliktedir. 50-60 kg gelenleri de vardır. Fazla şekerli sayılmaz, eti de posalıdır.

    Kullanıldığı yerler: Tatlı, sulu, şifalı, ferahlatıcı bir meyve olan karpuz, vücuttaki toksinleri temizler ve böbrekteki kumları eriterek sıhhat ve zindelik kazandırır. Karpuzun keleklerinden turşu yapılır.
     
Yükleniyor...
- Türkiyede karpuz nerede Forum Tarih
Mezarı Türkiyede olmayan Tek Osmanlı Padişahı Kimdir Sorun Cevaplayalım 1 Şubat 2016
Türkiyede en küçük göl ve en uzun ırmak hangileridir? Bilgi Rehberi 24 Kasım 2014
Türkiyede İlk Matbaayı Kuran Kişinin Adı Nedir? Zaman Tüneli 12 Ağustos 2014
Türkiyedeki yanardağlar haritası Türkiye ile ilgili 15 Ocak 2014