Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

Konusu 'Türkiye ile ilgili' forumundadır ve YAREN tarafından 15 Şubat 2011 başlatılmıştır.

  1. YAREN Üye


    Marmarada Yetişen Tarım Ürünleri


    Buğday: Trakya’da Ergene Bölümü’nde yoğun olarak yetiştirilir Bölge, üretimde İç Anadolu’dan sonar 2 sırada yer alır

    Ayçiçeği : Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir Türkiye üretiminin % 80 ini bu bölge karşılar

    Ergene ve Güney Marmara Bölümleri’nde ekimi yoğunlaşır

    Şekerpancarı : Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır

    Tütün : Bölge, Türkiye üretiminde 3 sırayı alır Bursa, Balıkesir, Adapazarı’nda ekimi yoğunlaşır

    Mısır : Bölge, üretimde Karadeniz’den sonra 2 sırayı alır Adapazarı ve Bursa önemli ekim alanlarıdır

    Pirinç : Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır Edirne bölge üretiminde ilk sırayı alır

    Şerbetçi otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır Bilecik Yöresi’nde ekimi yapılır

    Zeytin : Güney Marmara Bölümü’nde Gemlik ve Mudanya Yöresi’nde üretimi yoğunlaşır Bölge, üretimde Ege’den sonar 2 sırayı alır İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir

    Dut : Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir

    Meyve : Bursa Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır

    Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır

    Akdeniz Bölgesinde yetişen ürünler


    Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır Muzun %100’ü, turunçgillerin % 88’i bu bölgede üretilir Ayrıca Türkiye pamuk üretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve susamın % 80’i bu bölgeden sağlanmaktadır

    Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir

    Pirinç: Hatay’da Amik Ovası’nda, K Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir

    Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33′ü bölgeden karşılanır Tütün: Göller Yöresi’nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır

    Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u bölgeden karşılanır

    Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır

    Haşhaş ve ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresi’nin ürünleridir

    Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir

    Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişen ürünler

    Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler

    Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir

    Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir

    Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir

    Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak üretimi bölge için önem taşır

    Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir

    Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir

    Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır

    Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir

    Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir

    Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir

    Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.

    Doğu Anadolu Bölgesinde yetişen ürünler


    Pamuk : Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir

    Tütün : Muş, Bitlis ve Malatya’da ekimi yapılır

    Tahıllar : Buğday Malatya, Elazığ, Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir Buğdaya göre daha az sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir

    Şekerpancarı : Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir

    Sebze : Lahana ve patates Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir

    Meyve : Kayısı yoğun olarak Malatya’da sulanabilen alanlarda, özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir Ayrıca Malatya, Elazığ ve Erzincan’da dut üretimi yapılır Akarsu boylarında elma bahçeleri bulunur

    ÜRÜNLER:

    * arpa
    * buğday
    * çavdar
    * tütün
    * şeker pancarı
    * pamuk
    * üzüm
    * kayısı
    * patates
    * lahana
    * kavun
    * karpuz
    * dut
    * elma
    * tahıl
    * baklagil
    * darı

    İç Anadolu Bölgesinde Yetişen ürünler

    * Tahıl (özellikle buğday,arpa, çavdar, yulaf)
    * Şeker Pancarı
    * Elma
    * Armut
    * Sebze (baklagiller – fasulye, nohut, mercimek, bakla)
    * Ayçiçeği
    * Badem
    * Patates

    İç Anadolu Bölgesi, Anadolu’nun orta kısmında yer alan Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir Bu konumu sebe*biyle bu bölgeye “Orta Anadolu” da denir İç Anadolu Bölgesi’nin yüz ölçümü 151000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21′ini kaplar Doğu Anadolu’dan sonra ikinci büyük bölgemizdir Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur Aynı zamanda Türkiye’de “tahıl ambarı” olarak da anımsanır
    Son düzenleyen: Moderatör: 22 Aralık 2012
  2. YAREN

    YAREN Üye

    Katılım:
    12 Şubat 2006
    Mesajlar:
    21.891
    Beğenileri:
    64
    Ödül Puanları:
    48
    Yer:
    istanbul
    Cevap: Türkiyede Yağış Çeşitleri Nelerdir,Türkiyede Yağış Çeşitlerinin Önemi

    Ege Bölgesinde yetişen ürünler


    Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50’sini bu bölge karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası’nda yetiştirilir

    Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir

    Üzüm : Türkiye’de üzüm üretiminin % 40’ını sağlayan bölge 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Başta Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir

    İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın’dır

    Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır

    Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2 sırayı alır

    Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır

    Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır

    Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır

    Karadeniz Bölgesinde yetişen ürünler


    * MISIR
    * ÇELTİK (PİRİNÇ)
    * TÜTÜN
    * ÇAY
    * AYÇİÇEĞİ
    * FINDIK
    * TURUNÇGİLLER (Narenciye) (Portakal , mandalina, limon , greyfurt ve turunç)
    * PATATES
    * SOĞAN-SARMISAK

    Mısır : Kıyı kesiminde buğdayın yerini almıştır Halkın temel besin maddesidir Bölge mısır üretiminde 1 sırada yer alır Ancak üretilen mısırın tümü bölge içinde tüketildiğinden ticari değeri yoktur

    Tütün : Karadeniz Bölgesi, üretimde Ege Bölgesi’nden sonra 2 sırada yer alır Bafra Ovası (Samsun) en yoğun ekim yapılan alandır Ayrıca Tokat, Amasya, Düzce Ovası (Bolu) ve Rize Yöresi’nde yetiştirilir

    Fındık : Kış ılıklığına gereksinim duyan fındık Karadeniz iklimine en uyumlu üründür Türkiye üretiminin %84’ü Karadeniz Bölgesi tarafından karşılanır Bütün Karadeniz kıyılarında, yer yer iç kesimlerde yetişmesine karşın, en yoğun olarak Ordu ve Giresun’da üretilir

    Çay : Muson iklimine uyumlu bir tarım ürünüdür Bol nem ve kış ılıklığına gereksinim duyar Trabzon – Rize arasında Doğu Karadeniz kıyılarında, denize dönük yamaçlarda yetiştirilir Ülke üretiminin tamamını Karadeniz Bölgesi karşılar

    Pirinç : Bol suya gereksinim duyar Akarsu vadi tabanlarında ekimi yapılır Tosya, Boyabat, Çarşamba ovaları başlıca ekim alanlarıdır

    Şekerpancarı : Bol yağışlı olan Doğu Karadeniz kıyıları dışında tüm bölgede yetişme koşulları vardır Ekim alanları Kastamonu, Çorum, Tokat, Amasya illerinde geniştir

    Keten-kenevir : Nemli iklim bitkisi olan keten Batı Karadeniz Bölümü’nde Kastamonu ve Sinop’ta yetiştirilir Kenevir ise uyuşturucu özelliği nedeniyle devlet kontrolünde üretilir

    Meyve : Amasya’da elma, Kastamonu’da erik, Rize’de turunçgiller, Orta Karadeniz’de üzüm, Batı Karadeniz’de kestane tarımı yaygındır.
  3. Misafir

    Misafir Ziyaretçi

    Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    Bilader çok saol ama güney doğu anadolu bölgesi hakkında bir bilgi niye yok ?
  4. Sitem

    Sitem Üye

    Katılım:
    8 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    12.000
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    36
    Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    gözünüzden kaç galiba..
  5. Misafir

    Misafir Ziyaretçi

    Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    teşekkürler
    birader
  6. tiki siki

    tiki siki Ziyaretçi

    Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    kardeşler 6 bölge var 1 tanesi nerde
  7. Misafir

    Misafir Ziyaretçi

    Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    dersimde çok yararı oldu teşekkürler
  8. gizli-admin

    gizli-admin Ziyaretçi

    Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    çok saolun 2 dakkada işim bitti amaa çok saolun. ZaXd :D pRofİLLo StaYlA
  9. aşkdolu

    aşkdolu Ziyaretçi

    Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    size çok teşekkür ediyorum
  10. Misafir

    Misafir Ziyaretçi

    Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    çok sağ olun çok güzel şeyler yazmışsınız ödevime yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim
  11. Misafir

    Misafir Ziyaretçi

    Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    Çok teşekkürlere kardeşim ama san abi sorum var orda elma yazmışsınız da elma çok mu yetişir azmı cevap lütfen