Tulumba tatlısı nasıl yapılır?

'Sorun Cevaplayalım' forumunda EyLüL tarafından 14 Ocak 2012 tarihinde açılan konu


  1. Tulumba tatlısı tarifi istiyorum bayanlar tulumba tatlısı nasıl ğişirilir aşamaları ölçüleri nelerdir


    Tulumba tatlısı Malzemeler
    100 gr. tereyağı (veya margarin)
    1 ½ su bardak su
    250 gr. un margarin
    3-4 yumurta
    ½ çay kaşığı tuz

    Şurubu için
    1 kg. toz şeker
    1 ½ su bardağı su
    1 limonun suyu

    Kızartma için
    1,5 su bardağı ay çiçek yağı


    Tulumba Tatlısının Yapılışı
    1 kg. toz şeker, 1 ½ bardak su ve 1 limonun suyu (yarım limonun kabuğu ilave edilebilir) bir tencereye konup ateşe verilir. Şurup karıştırılarak, koyu bir kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Soğumaya bırakılır.
    Şurup soğurken, tereyağı ile su başka bir tencerede kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca elenmiş un dökülür ve hafif ateşte karıştırılarak hamur haline getirilir.Tahta kaşıkla hızlı hızlı çevrilerek 10 dakika kadar pişirilir. Ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Ilımış hamura yumurtalar tek tek kırılarak yedirilir. Tulumba tatlısı tulumba aleti ile sıkılır . (Sıkma torbası da bu işi yapmak için kullanılabilir.) Ilık ay çiçek yağı bulunan tavaya parmak kalınlığında, 4-5 cm. uzunluğunda hamurlar sıkılır. Yağın başta çok ılık olması önemlidir. Hamurlar biraz kabarınca ateş artırılır ve pembeleşinceye kadar kızartılır.
    Hamurlar kızarınca, kevgirle alınır ,yağı süzdürülerek şuruba atılırlar.
    Sıcak kızarmış hamurların üzerine sıcak şerbet dökülür.Kısa bir süre için üstü örtülebilir.