Trabzon Hurmasının Pekmezi

'Bunları biliyormusunuz' forumunda Ceylan tarafından 14 Mart 2013 tarihinde açılan konu


  1. Trabzon Hurmasının Pekmezi Nasıl Yapılır?


    Halk arasında cennet hurması diye de tabir edilen trabzon hurması pekmezinin yapılışı şöyledir:

    Öncelikle hurmanın dalında olgunlaşması beklenir. ardından hurmalar ezma tenekelerine koyulur ve bir süre bekletilir.

    Rengi bordoya dönünce hurmalar ezme tenekesine konduktan sonra elle iyice ezilir ve üstünü kapatacak kadar kaynamış suyla doldurulur.

    Yaklaşık 1 saat böyle bekletilir.Şerbeti süzüldükten sonra tavaya konur ve yüksek ateşte pişirilir.

    Yaklaşık 3 saatte pekmez kıvam almaya başlar ve her 10 dakikada bir tabağa koyup soğutarak kıvamına bakılır.

    İstenen kıvama gelince ateşin altı kısılır.

    Bir süre daha bekleyince hurmanın pekmezi hazırdır.

    [​IMG]