Tost Ekmeği Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda ZORBEY tarafından 30 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Tost Ekmeği nasıl yapılır
    Tost Ekmeği yapılışı
    Resimli Tost Ekmeği Tarifi
    Tost ekmeği yapımı
    tost ekmeği resimli tarif

    [​IMG]


    Malzemeler:

    4 bardak beyaz un

    1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya

    1 dolu çorba kaşığı süt tozu

    1 tatlı kaşığı tuz

    1 tatlı kaşığı şeker

    1¼ bardak su, oda sıcaklığında

    50 gram tereyağı, oda sıcaklığında



    1 tost ekmeği


    Elde Yapılışı:

    1. Eğer elle yapıyorsanız unu , tuzu, şekeri, süt tozunu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşacık ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri, süt tozunu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 3-4 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşacık ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    3. Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 2 saat mayalanmaya bırakın.

    4. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle 2-3 dakika yoğurun ve 12cm x 21cm x 8cm ebatlarında bir ekmek kalıbına yerleştirin ve 1 saat daha kabarması için bekletin.

    5. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 1 saat, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin. Eğer üstü erken kızarırsa, aluminyum folyo ile örtüp pişirmeye devam edin.

    6. Fırından çıktıktan 10 dakika sonra kalıptan çıkarıp bir soğutma teline alın ve 1-2 saat bekletip servis edin.



    Makinede Yapılışı:

    1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu koyun. Unu bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edip üzerine haznenin farkli köşelerine, tuzu, şekeri süt tozunu ekleyin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

    2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

    3. Beyaz ekmek, 750 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.

    4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

    5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

    6. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.