Tomas’ın Muffin Ekmekleri Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda ZORBEY tarafından 30 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Tomas’ın Muffin Ekmek nasıl yapılır
    Tomas’ın Muffin Ekmek yapılışı
    resimli Tomas’ın Muffin Ekmek tarifi
    Tomas’ın Muffin Ekmekleri resimli tarif

    [​IMG]

    Malzemeler:

    2 bardak beyaz un

    ½ bardak tam buğday unu

    1 silme tatlı kaşığı tuz

    2 tatlı kaşığı pekmez

    1½ tatlı kaşığı instant kuru maya

    1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı, yumuşak

    ½ bardak süt

    ½ bardak su



    Şekil vermek için:

    3 yemek kaşığı pirinçunu

    6-8 adet



    Elde Yapılışı:

    1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tambuğday ununu, tuzu, pekmezi ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Sütü, suyu ve tereyağını karışıma ilave edip 5-6 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tambuğday ununu, tuzu, pekmezi ve kuru mayayı mikser kabına alın. Sütü suyu ve tereyağını karışıma ilave edip 3-4 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    3. Yoğurulmuş olan hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat ılık bir yerde bekletin.

    4. Hamurunuzu iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 2-3 dakika kadar elinizle yoğurup biraz daha un yardımıyla 1 cm kalınlığında açın.

    5. 10 cm çapında bir yuvarlak kesme kalıbıyla veya geniş ağızlı bir bardakla çıkarabildiğiniz kadar muffin ekmek kesip herbirini az pirinçunu ile unlayıp bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerini streçfilm ile kaplayın.

    6. Muffin ekmekleri 30 dakika daha ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.

    7. Döküm veya altı çok kalın bir tavayı ocakta iyice ısıtıp en kısık ateşte ekmeklerin her iki tarafını önce 1’er dakika pişirin. Daha sonra her iki tarafı 7’şer dakika daha pişirin. Muffinleri elle değil geniş bir spatula yardımıyla hareket ettirirseniz şekilleri bozulmayacaktır.



    Makinede Yapılışı:

    1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu, sütü ve pekmezi koyun. Unları bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Tuzu ve yumuşatılmış tereyağını unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

    2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

    3. Hamur programını seçerek makineyi çalıştırın.

    4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

    5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

    6. Programın bitiminde hamuru hazneden iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 2-3 dakika kadar elinizle yoğurup biraz daha un yardımıyla 1 cm kalınlığında açın.

    7. 10 cm çapında bir yuvarlak kesme kalıbıyla veya geniş ağızlı bir bardakla çıkarabildiğiniz kadar muffin ekmek kesip herbirini az pirinçunu ile unlayıp bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerini streçfilm ile kaplayın.

    8. Muffin ekmekleri 30 dakika daha ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.

    9. Döküm veya altı çok kalın bir tavayı ocakta iyice ısıtıp en kısık ateşte ekmeklerin her iki tarafını önce 1’er dakika pişirin. Daha sonra her iki tarafı 7’şer dakika daha pişirin. Muffinleri elle değil geniş bir spatula yardımıyla hareket ettirirseniz şekilleri bozulmayacaktır.