Tarımda kullanılan hormonlar nelerdir etkileri fayda ve zararları

'Etüt Merkezi' forumunda Demet tarafından 11 Aralık 2014 tarihinde açılan konu

  1. Demet

    Demet Editör


    Tarımda kullanılan hormonlar nelerdir etkileri fayda ve zararları

    Doğal olarak bitkilerde oluşan, büyüme ile buna bağlı diğer fizyolojik hareketleri kontrol eden
    ve oluştukları yerden bitkinin başka yerlerine taşınabilen, çok az miktarda bile etkilerini
    gösterebilen organik maddelere “Bitki Gelişimini Düzenleyiciler (BGD) veya Bitkisel
    Hormonlar" adı verilir.

    Bitki içerisinde üretilen hormonlar 5 grupta toplanmaktadır
    Bunlar;
    1. Oksinler : Tarımda meyve tutumu, meyve seyreltmesi, meyve dökümünün önlenmesi, bitki
    çeliklerinin köklenmesinin teşviki amacıyla kullanılmaktadır. Çok yüksek dozlarda herbisit
    etkisi göstermektedir. Oksinler, herbisit olarak en çok buğdayda ve mısırda geniş yapraklı
    otlara,karşı,kullanılmaktadır.
    2. Gibberellinler : Meyve tutumu, tohumların çimlendirilmesi ve bitki gelişimini teşvik gibi
    amaçlarla kullanılmaktadır. Bitki içerisinde doğal olarak bulunmasına rağmen, yapay olarak
    Giberella fujikuroi mantarından da elde edilmektedir.
    3. Sitokininler : Meyve kalitesini arttırmak amacıyla çok nadir olarak kullanılmaktadır. Yapay
    sitokininlerin çok pahalı olması yaygın kullanımını sınırlandırmaktadır.
    4. Absizik Asit : Bitkilerin gelişmesini yavaşlatıcı, stomaların açılıp kapanmasını düzenleyici
    etkilere sahiptir. Özellikle stres altında bulunan bitkilerde yüksek miktarlarda üretilmektedir.
    Pratikte tarımda kullanımı söz konusu değildir.
    5. Etilen : Bitkilerde doğal olarak üretilen gaz halindeki bir olgunlaştırma hormonudur.
    Özellikle yeşil muzların olgunlaştırılması ve sarartılması, yeme olumunda ve fakat yeşil
    olarak derilen mandarin ve limon gibi bazı turunçgillerin kabuklarının sarartılması için
    kullanılmaktadır. Kullanılan etilenin kaynağı direk etilen veya asetilen gazı olduğu gibi bazı
    etilen üreten kimyasallar da olmaktadır.

    Hormon kullanılarak üretilen bitki ve etler, sürekli tüketildiği zaman vücuttaki hormon
    dengesi bozulabilmekte ve bunun sonucunda bir çok hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
    Vücudun bağışıklık sisteminin bozulması, şişme ve yağlanma gibi durumlar, bazı
    vitaminlerin kullanılamaması, hücrelerin zayıflayarak kanser hastalığına yol açılması gibi
    durumlar bu çerçevede sayılabilir.