Suyun Sertlik derecesi Nasıl Ölçülür ?

'Bunları biliyormusunuz' forumunda MisLinA tarafından 17 Haziran 2009 tarihinde açılan konu


  1. Suların sertlik derecesini ölçülebilmesi için kullanılan en pratik yöntem "sabun solüsyonu yöntemi". Bu yöntemde; sertliği veren Ca ve Mg elementleri, sabundaki sodyum ve potasyumun yerine geçerek suda erimeyen bileşikler yapıyor. Sabun solüsyonu kullanarak suda devamlı bir köpük elde edilmeye çalışılıyor. Bu işlemde harcanan sabun solüsyonu miktarı genel sertlik hakkında bilgi veriyor. Su kaynatıldıktan sonra yine aynı yöntemle kalıcı sertlik ölçülebiliyor. "Geçici sertlik = Genel sertlik - Kalıcı sertlik" formülü kullanılarak hesaplanabiliyor.

    (Ek bilgi: Suda erimiş bütün anyonların ve dolayısıyla bunlarla birleşmiş olan katyonların verdiği sertlik "genel sertlik" olarak adlandırılırken, HCO3 (bikarbonatların) anyonlarının verdiği sertliğe de "geçici sertlik", SO4 (kalsiyum ve magnezyum sülfatların) anyonlarının verdiği sertliğe de "kalıcı sertlik" deniyor. Genel sertlik, geçici ve kalıcı sertliklerin toplamı olarak da ifade ediliyor. Sularda genel sertlik ve geçici sertlik ölçülebiliyor. Aradaki fark da kalıcı sertliği veriyor. Suyun sertliğini gidermek için toz halinde kireç ya da soda kullanılıyor. Kireç geçici sertliği soda kalıcı sertliği gideriyor. Bu amaçla evlerde ve sanayi kuruluşlarında içinde sodyum alüminyum bulunan vebolit, permutit gibi iyon değiştirme aygıtları kullanılıyor.