Sütün üretim aşamaları nelerdir kısaca

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 28 Nisan 2011 tarihinde açılan konu


  1. Sütün üretim aşamaları nelerdir kısaca

    Süt günlük yaşamımızda oldukça sık tükettiğimiz hayvansan bir besindir. İnsan bünyesine Süt ve Süt ürünlerinin sağlamış olduğu yararlar bilinmektedir. Bugün size Süt üretim aşamaları hakkında Bilgiler ve Sütün faydaları hakkında bilgiler vereceğiz. Süt, dişi memeli hayvanların meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tad, koku ve kıvamda olan, hemen hemen tüm besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde bünyesinde bulunduran gıda maddesidir. Süt ifadesi, genellikle süt kaynağı olarak kabul edilen inek sütlerini kapsar. Bu nedenle diğer sütler hayvan türleri ile adlandırılır.

    Örneğin koyun sütü, manda sütü, keçi sütü gibi. Doğanın bizlere armağanı olan süt yapısında ve niteliğinde bir gıda maddesi henüz sentezlenememiştir. Sütün üretim aşamasından soframıza gelene kadar etkili olan doğal faktörler içerisinde özellikle iklim şartları hayvancılık yapılan bölgeyi o bölgedeki çayır yetişmesini direk etkiler buda üretim miktarı üzerinde etkili olur. Yaz yağışının olduğu alanlarda gür otlaklar yetişeceğinden verim artar maliyet azalır.Aksi takdirde hayvanları hazır yemle beslemek zorunda kalırsınız buda maliyeti arttırır. Olumsuz iklim koşulları ulaşımı olumsuz etkileyerek ulaşım maliyetlerini arttırır. Süt ürünlerinin bozulmaması için soğutmalı kamyonlarla taşınması gerekir bu durum dağıtım maliyetlerini arttırır. İklim şartları insanların tüketim alışkanlıkları üzerinde de etkili olur Yine üretim yapılan bölgedeki yer şekilleri ulaşım üzerinde ve beraberinde dağıtım üzerinde etkili rol oynar.Uygun ulaşım koşulları maliyeti düşürür.Kışın kapanan yollar dağıtımı olumsuz etkiler.Yine dağlık ve engebeli arazi ulaşımda zorluklara oluşturacağı için fabrika yeri olarak seçilmez buda süt ile fabrika arasındaki mesafeyi arttırır beraberinde sütün taşınması sonucu maliyet artar.

    Bu Sistem Avrupa’daki mevcut olan 4 sistemden biridir. Burada inekler otomatik meme başlıkları ile sağılırlar. İneğin sağılması bittikten sonra başlık otomatik olarak memeden ayrılmaktadır. El değmeden sağılan sütler, borular vasıtasıyla süt soğutma tanklarına nakledilirler. Süt burada +4 dereceye kadar soğutulmaktadır ve bu tanklar 5 ton kapasiteli olup 2 adettir. Daha sonra tanklardaki süt santrüfüj pompası yardımıyla tankere nakledilir. Sağım sonunda tüm sağım sistemimiz otomatik olarak deterjan ve dezenfektanlarla 95 derecelik sıcak su ile yıkanır. Sağım esnasında veya daha önceden veteriner hekim tarafından tespit edilen ve sağlık problemi olan hayvanlar bilgisayara girilmekte ve sağım bittikten sonra hayvan otomatik ayırıcı kapı sayesinde revire alınmaktadır.