Sütün Ülke Ekonomisine Katkısı

Konusu 'Sosyal Konular' forumundadır ve HazaN tarafından 30 Nisan 2011 başlatılmıştır.

  1. HazaN Üye

    Sütün ekonomimize katkısı
    Süt üretiminin Türkiye ekonomisindeki yeri


    Türkiye’de toplam yıllık süt üretimi 10 milyar litredir ve bu da Türkiye’yi sıralamada Hollanda’dan sonra ve Avustralya’dan önce olmak üzere dünyadaki 15 büyük süt üreticisi ülke konumuna yerleştirmektedir. Bu toplamın yüzde 90’ı inek sütü, yüzde 2’si keçi sütü, yüzde 8’i de koyun sütüdür. Son 15 yıl içinde toplam üretimde inek sütünün payı sürekli olarak artarken diğerlerinin payı azalmıştır.

    Yıllık süt üretim miktarı 10.6 milyon ton ile 9.5 milyon ton arasında değişmektedir. Toplam üretimin aileler veya tarımsal işletmeler tarafından tüketilen bölümü ise, sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 35’tir. Bu rakamlar, insan tüketimi ile hayvan besleme amaçlı kullanım arasında ayrım gözetmemektedir. Mandıralar tarafından gerçekleştirilen üretimle ilgili rakamlar büyük değişkenlik göstermektedir. FAO, örneklemeli araştırmaları temelinde mandıraların toplam süt üretiminin yaklaşık yüzde 18’ini işlediği tahmin etmektedir. Bu küçük işletmelerin sayısı hakkında bilgi sağlanabilecek bir veri kaynağı yoktur. Toplam üretimdeki paylarının ise yaklaşık yüzde 9 olduğu tahmin edilmektedir.