Sütün Donma Noktası

'Okulistik' forumunda HazaN tarafından 25 Nisan 2011 tarihinde açılan konu


  1. Sütün donma noktası nedir
    Sütte donma noktası

    Donma noktası; özellikle süte su katılarak yapılan hilenin saptanması ve katılan su miktarı hakkında gerçeğe yakın bilgi vermesi nedeniyle önemlidir.

    Saf su normal koşullarda 0°C’ de donmaktadır. Süt ise saf suya göre; bileşiminde bulunan ve gerçek çözelti halinde bulunan laktoz ve mineral maddelerden dolayı daha düşük derecede, yaklaşık olarak –0,55°C’ de donmaktadır.

    Sütün kaynatılması, bileşimindeki çözünen maddeleri azaltacağı için donma noktasının yükselmesine neden olur.

    Sütün asitliğinin artması ise sütteki çözünür maddeleri artırdığı için donma noktasının düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle asitliği artmış sütlerde belirtilen donma noktası hatalı olmaktadır. Bunun için sütün asitliği 5,33 ile 8 SH ( % 0,12 - 0,18 ) iken donma noktası belirlenmelidir.