suşi tarifi

'Damak Keyfi' forumunda şeker2 tarafından 28 Kasım 2008 tarihinde açılan konu


  1. Suşi

    En sevdiginiz yemeklerden biri tam anlamiyla farkli bir kulture aitse ve lokantalardaki fiyati cok pahali ise ne yaparsiniz?

    Tabi ki pisirmeyi ogrenirsiniz :)

    Iste ben de boylece Suşi yapmayi ogrenmistim. Neyse ki, iki sene oncesine kadarki oda arkadasim ve yakin dostum Yuka (ki tam anlamiyla yine kendisi sorumludur benim suşi bagimlisi olmamin), daha oncesinde gozumun onunde yapip yardim etmeme izin vermisti ki, cok da acemilik cekmedim ilk kez kendibasima yaparken. Ama canim her Suşi cektiginde, internette kose bucak yeniden tarif aramaya basliyordum ki, bu sefer canima tak etti, internetten buldugum tarifleri biraraya getirip kendi tarifimi yazmaya karar verdim.

    Biraz cetrefilli gozukse de, sanildigi kadar zor ve zaman alici degil. Iste size Suşi tarifi:

    Malzemeler:

    2 ½ su bardagi Japon pirinci (sisko pirinc)
    2 ½ su bardagi soguk su
    6 yemek kasigi pirinc sirkesi (normalde tariflerde 4 kasik gecer ancak ben biraz daha bol sirkeli seviyorum, isteginize gore denemeler yapabilirsiniz)
    4 yemek kasigi seker
    2 cay kasigi tuz
    Nori denilen suşi yapraklari (bir cesit deniz yosunu). Eger buna ulasmaniz mumkun degilse, pirince elinizle sekil verip malzemeleri ustune koyabilirsiniz. Unutmayin suşinin en onemli ozelligi pirincin hazirlanmasidir. Diger malzemeleri istediginiz gibi degistirebilirsiniz.
    Isteginize, keyfinize ve hayal gucunuze gore sececeginiz suşi dolgusu (ben bu seferligine salatalik, avokado, konserve ton baligi ve taze ton baligi kullandim ancak haslanmis kuru fasulye tanelerinden pismis yumurtaya, peynire kadar akliniza gelebilecek, uyum saglayacagini dusundugunuz herseyi kullanabilir, farkli lezzetler yakalamayi deneyebilirsiniz. Cig balik kullanacaksaniz, taze olmasina ve guvenilir bir yerden almis olmaniza ozen gosterin.)

    Pirincin hazirlanmasi:

    Pirinc ve soguk suyu bir kaba alip, kaynatincaya kadar yuksek ateste, pirinc suyunu cekinceye kadar da cok kisik ateste pisirin. Kaynamaya basladiktan sonra tencerenin kapagini acmamaya ozen gosterin.
    Pirincin pismesine yakin teflon bir kapta, sirke, seker ve tuzu karistirin ve sekeri eritmek amacli bir parca isitin (sakin sirkeyi kaynatma asamasina getirmeyin).
    Pirinc pistikten sonra tahta bir kasikla, mumkunse tahta, eger yoksa seramik ya da cam bir kaba pirinci aktarin. Metal kap kullanmayin, metal ve sirke birlesince istenmeyen bir tat verecektir pirince.
    Sirke karisimini yavas yavas pirincin uzerine dokun, karistirin ve aliminyum folyo ile agzini kapatip 2-3 dakika bekletin.
    Sonrasinda ise hazirladiginiz pirincin agzini acip sik sik karistirarak sogumaya birakin. Ne kadar hizli sogursa o kadar lezzetli olacagi tavsiye ediliyor neredeyse tum suşi tariflerinde.

    Suşi yapimi:

    Pirinc sogurken bir yandan da kullanacaginiz malzemeleri dilimleyin. Ben taze ton baligi, konserve ton baligi, salatalik ve avokadoyu sectim ic malzemeleri olarak. Ton baliklarini kare kare dilimledim, avokado ve salataliklari da ince uzun dilimledim.

    Nori yapraklarini, yuvarlama mati uzerine koyun ve pirinci esit kalinlikta bu yapragin uzerine yayin. Bir parca birlesme payi birakmaya dikkat edin. Pirincin tam ortasina istediginiz karisimi koyun ve yuvarlayin, sonrasinda da dilim dilim kesin.
    Diger bir yontem de pirince kofte seklini verip, ustune malzeme koymak seklinde olacaktir. Ben taze ton baliklarinda bu yontemi izledim. Ancak pirinc cok yapiskan olacagi icin stretch film ile sekil vermek cok daha kolay: bir parca strecth film kopartin, icine pirinci yerlestirin ve top haline getirin. Sonrasinda dilediginiz malzemeyi uzerine yerlestirebilirsiniz.

    Afiyet olsun!

    alıntıdır
     



  2. hiç tarzım değil almıyayım ben :f84:
     



  3. Ben kendi kültürümüzün yemeklerini yiyemezken
    yapancıların ne olduğu belli olmayan yemeklerini hiç yiyemem çoookkkk üzgünüm şeker ama seven biri çıkacaktır helede bir gurmemiz vardı bizim nerelerde o
    Ezlemmmmmmmmmmmmmmmmmm çık ortaya suşi yiyceksin :f106:
     



  4. evet bende çok seçiciyim yiyemem bundan çiğ balıkmı oluyor ne
    kalsın ezlemi bulalım hemen :f106:
     



  5. iyyyyyyaaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk :f61: Ben pişmişini yemezken bunun yanından bile geçmem. Verin ezleme yesin :f106:
     



  6. Şişşşşşşşştttt noluyooo yaaaaa... Ezlem çiğ balık tutmayı sever... Yemeyi değil... Ne ezlem forumun kedisimi herkes verin ezleme yesin demiş... Allaa allaaa dokunmayın arkadaşıma pişmemiş suşi yediririm...
     



  7. chemist

    :f30::f30::f30: :f118::f118::f118: